Yeni Şirketler

Halis Ağa'yı sosyetenin ünlü emlakçısı da kurtaramadı

TMSF'ye 410 milyon dolar borcu olan Toprak'ın kurtuluş umudu olarak baktığı Libadiye arazisini dünyaca ünlü emlakçı Cushman&Wakefield de satamadı. Dev arazinin satışını TMSF gerçekleştirecek.

 

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'na 450 milyon dolar borcu bulunan işadamı Halis Toprak, borcunu ödemek için 28 Eylül'deki ihaleyle satışa çıkardığı İstanbul'daki en değerli arazisi Libadiye arsasında umduğunu bulamadı. Arsanın satışı için dünyanın en büyük emlak şirketlerinden biri olan Cushman&Wakefield firmasıyla anlaşan Halis Toprak, satışı gerçekleştiremeyince, TMSF arazinin satışını yeniden üstlendi. TMSF'nin Halis Toprak'a satış için ihalenin gerçekleştirdiği gün olan 28 Eylül'e kadar süre tanıdığı ortaya çıktı. Son gün olmasına karşın ihalenin ardından bir süre daha beklendikten sonra satış konusunda bir sonuç çıkmayınca Fon Kurulu, TMSF'nin satışı kendisi gerçekleştirerek, çıkacak rakamı borçtan düşmesine karar verdi. TMSF uzmanları, karar üzerine toplam 6 parçadan oluşan 73 dönümlük arazi için muhammen bedel ve yeni ihale tarihin tespit edilmesi amacıyla çalışmaya başladı. Halis Toprak geçen mayıs ayında TMSF'nin araziyi 300 milyon YTL muhammen bedelle satacağını açıklaması üzerine devreye girerek, `Ben daha iyi fiyata satarım' demiş, bunun üzerine ihalenin gerçekleştirilmesi Toprak'a bırakılmıştı.

28 EYLÜL'DE SÜRESİ DOLDU

LİBADİYE arazisi için 28 Eylül'de düzenlenen ihalede rakam 300 milyon dolara yaklaşmış, dört şirketin yarıştığı ihalede en yüksek teklif Gül Yapı'dan gelmişti. İhaleye Gül Yapı'nın dışında Tulip Gayrimenkul, Multi Turkmall ve Sinpaş-Akkök-Torunlar Ortak Girişim Grubu katılmıştı. Ancak Halis Toprak ortaya çıkan rakamı beğenmeyince ihale sonrası şirketlerle pazarlık masasına oturmuştu. Ticaret, turizm ve konut imarlı arsanın satışı için peşin ödeme ve kat karşılığı alternatifleri üzerinde durulmuştu. Fon'a 450 milyon dolar borcu olan ve bugüne kadar sadece 40 milyon dolar ödeme yapan Toprak, Libadiye arazisini 300 milyon dolardan satması halinde borcunun yüzde 75'ini kapatabilecekti.

Toprak Grubu'na ait villalar için de önceki gün ihale düzenleyen TMSF, muhammen bedelleri toplam 5 milyon 776 bin 95 YTL olan 10 taşınmazdan üçünü 5 milyon 650 bin YTL'ye satmıştı. Boğaz manzaralı villalardan ilki, 1 milyon 950 bin YTL'ye Göçay İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş., ikincisi 1 milyon 750 bin YTL'ye Tarık Durucan, üçüncü ise Seda Güngörü tarafından satın alınmıştı.


TAHSİN AKÇA/STAR