Yeni Şirketler

Halis Toprak'ın dört arazisi hasılat paylaşımıyla satılıyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimi, alacaklı olduğu Toprak Holding'e ait 4 büyük araziyi en kısa sürede satma kararı aldı. Kurul, bu sayede 400 milyon dolarlık alacağının çok büyük bir bölümünü tahsil etmeyi planlıyor. TMSF ayrıca bazı büyük a



İpotek pürüzü halledildi


İş Bankası'nın grupla ilgili elindeki birinci derece öncelikli 280 trilyonluk ipoteği bulunduğunu, bankaya 153 milyon dolar ödeyerek tüm bu ipotekleri iskontolu olarak satın aldıklarını hatırlatan TMSF yetkilileri, Halis Toprak'a verilen sürenin bittiğini, yasal olarak en kısa sürede bu arazileri satıp, alacak tahsilini hızlandıracaklarını kaydetti.


Toprak Holding'e ait işletmelerin büyük ölçüde işletme sermayesine ihtiyaç duyduklarını, fon olarak işletmeleri devraldıkları takdirde işletme sermayesi koymaları gerekeceğini, bu nedenle böylesine bir yola girmek istemediklerini dile getiren yetkililer, İş Bankası ile varolan pürüzü hallettikten sonra, şimdi arazi satışlarıyla hızla tahsilat yapmaya çalışacaklarını söyledi.


TMSF yönetimi, Toprak Holding'e ait Göztepe'deki arazinin satışından çok önemli miktarda gelir sağlamayı hedefliyor. Toprak Holding'in Ak Yatırım'a bu arsanın satışı için yetki verdiğini, AK Yatırım'ın büyük çabasına rağmen, yatırımcıların çekimser kalmaları üzerine bu satışın yapılamadığını hatırlatan TMSF yetkilileri, kendilerinin yapacakları satışta önemli teklifler beklediklerini ifade etti.



Hasılat paylaşımı modeli


Bu arazinin Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) uyguladığı "hasılat paylaşımı" modeliyle satılmasına karar verildiğini, yani fonun belli bir gelir alıp, burada yapılacak gayrimenkullerin satışından da yani hasılattan ayrıca pay alacağını kaydeden yetkililer, TMSF'nin ilk kez böyle bir satışa gireceğinin de altını çizdi.


Göztepe'nin yanısıra, gruba ait Kuşadası'ndaki büyük arazinin de yine hasılat paylaşımı modeliyle satılacağını belirten yetkililer, İstanbul'daki Carlton arazisinin satışının ise arsa satışı olarak gerçekleştirileceğini vurguladı.


Bu arada Toprak Holding'e ait 60 parça gayrimenkulü daha önce satışa çıkardıklarını hatırlatan TMSF yetkilileri, bu kapsamda yeralan Paşabahçe'de Boğaz kıyısında yeralan arazinin satışını da hızlandırıp, bu satıştan da büyük gelir beklediklerini söyledi.


Yetkililer kurul olarak satışların hızlandırılmasına karar verildiğini, yasal olarak gereken en kısa sürede satışa geçeceklerini kaydetti. Talipler açısından bu arazilerin tek tek satılmasının daha uygun olacağına karar verildiğini kaydeden yetkililer, mümkün olduğunca hızla satarak, bu alacakların tahsilini hızlandırmayı amaçladıklarını ifade etti.



Hangi araziler satılacak


* Göztepe'deki


Arazi "hasılat paylaşımı" modeliyle satılacak. Burada yapılacak gayrimenkullerin satışından da fon pay alacak.


* Kuşadası'ndaki


Bu arazi de hasılat paylaşımı modeliyle satılacak. Arazi için daha önce Roman Abromoviç'in ismi de geçmişti.


* Carlton arazisi


Üç kere ihaleye çıkan ancak teklif gelmeyince ihalesi ertelenen arazi en önemli varlıklardan birisi.


* Paşabahçe'deki


İstanbul Boğaz'ı kıyısında yeralan araziden özellikle bulunduğu konum nedeniyle büyük gelir bekleniyor.


ERDAL SAĞLAM