29 / 04 / 2024

Halkalı devlerin yeni arenası oldu!

Halkalı devlerin yeni arenası oldu!

Yeni yerleşim birimi ihtiyacına gelişen alt yapısı, ana yollara ve havalimanını yakınlığı ve  göl manzarası ile cevap veren Halkalı, son yıllarda marka proje geliştirmek üzere arsa arayışında olan inşaat firmalarının yakın takibinde



Bu ihtiyaca cevap verebilecek arsaların Emlak Konut GYO tarafından ihale edilmesi, yaşanan tansiyonu da üst limitlere taşıdı.

İstanbul’un suriçi olarak bilinen tarihi yarımadası 1970’lerden başlayan göç karşısında yerleşim yeri olarak ihtiyaçlara cevap veremeyince gözler yeni yerleşim bölgelerine yöneldi.

Kentleşmenin devlet ayağını adına hareket eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve merkezi hükümet her yerde olduğu gibi Halkalı’nın bu günleregelmesinde ön ayak oldu. 1990’lı yıllarda Bahçeşehir’in temellerini atılması, Emlak Bankası eliyle Halkalı’da gerçekleştirilen Emlak Konutları ve 1995’li yıllardan sonra Kiptaş’la birlikte hareketlenmeye başlayan Başakşehir, konut yatırımlarını ve dikkatleri buraya çeken ana güç oldu. Son yerel seçimlerle şu an ilçe belediyesi kimliği kazanan Başakşehir’in tam karşısında yer alan Küçükçekmece, bu yükselişin son durağı oldu.

E-5’in şehiriçi ulaşım yolu olması ve o yolu ikame eden O-2’nin ulaşımı kolaylaştırması, İstanbul’un yeni rotasını bu aksa çevirdi. Öte yandan Halkalı, zaman içinde buraya yatırım yapmak isteyen konut yatırımcılarının bir şekilde akıllarında yer eden yeni bölge oldu. Son beş yılda altyapı ve imar çalışmalarıyla ve yenilenen yüzüyle İstanbul’un çekim bölgelerinden biri haline gelen Halkalı’nın Atatürk Havalimanına yakınlığının yanı sıra olimpiyat havzası içinde yer alması da lokasyon açısından bir avantaj oldu.

Büyük arsa bulunmaz oldu

Türkiye’nin bir gerçeği olarak, 2000’li yıllara gelindiğinde farklı bir durum ortaya çıktı. Gecekondulaşmanın herkesten ve her şeyden hızlı hareket etmesiyle yatırım yapmak isteyen firmalar, dev projelerine yeterli büyüklükte arsa bulamaz oldu. Hazine’nin, Milli Emlak’ın ve Vakıflar’ın elinde olan büyük ölçekteki arsalar da bu açıdan altın gibi değerlendi.

Tamda bu aşamada Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin girişimi olan Emlak Konut GYO’nun satışa çıkardığı arsalar, büyüklükleri ve satış yöntemleri ile inşaat firmalarının takip ettikleri yeni alan oldu. Çünkü Emlak Konut’un arsaları yüzölçümü açısından büyük projelere cevap verirken öte yandan da satışların yapıldıkça ödeme yapılması açısından da firmaları rahatlatan bir başka unsur oldu. Emlak Konut’un arsalarının değerinin farkında olması, fiyat yükseltmek için ihaleleri iptal etmesi ve kazandıklarını farklı projelerde halka aktarması da bu arsalara ödenen rakamların vatandaş ve firmaların vicdanını rahatlattı. Çünkü Emlak Konut, varlıklı kesimden elde ettiği geliri toplu konut projelerine aktararak konut kalitesinin yükselmesinde ilk adres oldu.
 
Devler arenaya çıkıyor

Küçük onlarca firmanın yanı sıra Halkalı, Emlak Konut’un gerçekleştirdiği ihaleler açısından tam bir devler arenasına dönüştü. Çünkü küçük firmalar kendi ölçeklerinde arsa bulurken büyük firmalar için gidilecek ilk kapı, Emlak Konut ve TOKİ’nin ihaleye çıkardığı arsalar oldu.

Halkalı Merkez olmak üzere Küçükçekmece’de projeler gerçekleştiren Artaş İnşaat, Eston, Soyak ve Sinpaş gibi sektörün önde gelen isimleri burada yatırım yapıp arsa ihalesi kazanabilmek için yüz milyonlarca lirayı bir çırpıda gözden çıkarırınken en son komşu lokasyonda Ağaoğlu İnşaat My World Europe projesine kazma vurdu. Başakşehir-Ayazma’da, Atatürk Olimpiyat Stadına komşu yaklaşık 200 dönümlük bir arazi üzerinde inşa edilecek olan My World Europe projesi her ne kadar Halkalı’da yer almasa da, genel anlamda lokasyona değer katan bir başka unsur oldu.

2476 konut yaptı, 2400 daha yapacak
Burada gerçekleştirdiği projelerle Halkalı’nın ismini 5 yıl içinde Atakent’e dönüştüren Avrupa Konutları, yaşamın başladığı Atakent 1 projesinde 1368 konut, Atakent 2’de 1108 konut yaparak sahiplerine teslim etti. En son yine Haziran ayında gerçekleştirilen Emlak Konut İhalesi’nde kıran kırana bir rekabetle Halkalı 4. etapta 203 dönümlük arazinin ihalesini kazandı. Avrupa Konutları Atakent 3’ü burada kurmak isteyen Artaş İnşaat, teknik olarak üzerine 310 bin metrekare inşaat yapılabileceği arsaya 3 bin 100 konut yapma hakkına sahip. Burada 2 bin 400 konut gerçekleştirecek olan Artaş, konutların yanı sıra 160 odadan oluşan birde şehir oteli yapacak. Yılsonuna kadar burada gerçekleştirilecek projelerde 880 milyon TL gelir elde edilmesi planlanıyor.

Bayraktar’da Atakent demişti
Belirtilen teslim tarihinden 8 ay önce teslim edilen Avrupa Konutları Atakent 2’nin komşularla tanışma partisine katılan  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmada, “Bu bölge daha önce Halkalı olarak anılır, çok kıymet verilmeyen bir lokasyon olarak görülürdü. TOKİ ve Avrupa Konutları markasının birlikte yaptıkları projelerle artık bölge Atakent olarak anılıyor ve şehrin en gözde mekanlarını bünyesinde barındıran, kaliteli yaşam alanlarının yükseldiği bir semt olarak göze çarpıyor” demişti.

2 bin konuta 15 bin talep geldi
Halkalı’yı üs edinen bir diğer firma da Soyak. Soyak, Halkalı 3. etapta Emlak Konut’tan kazandığı ihalede arsaya 392 milyon TL değer biçerken kuruma da 102 milyon TL aktaracak. Yaklaşık 50 yıldır gayrimenkul alanındaki projeleriyle tanınan Soyak’ın İstanbul Halkalı’da gerçekleştireceği yeni projesi satış öncesi yoğun bir ilgi gördü. Henüz lansmanı dahi yapılmayan proje, 2000 konuttan oluşacak.

Düzenli gelişen bir bölge olan Halkalı’da gerek buradaki işyerlerinde çalışanlara gerekse yatırım amaçlı gayrimenkul alımını düşünenlere  hitap edecek olan Soyak’ın projesi bu açılardan da önem kazanıyor. Soyak,tüm koşulları değerlendirerek, konut alanında marka değerini yükselten bir bilinçle hareket edecek.
    
Soyak’ın Sürdürülebilir Yaşam anlayışı doğrultusunda projede, fonksiyonel tasarım ve enerji verimliliği uygulamaları yer alacak.  Bahçeli dubleks evlerin de bulunacağı projenin yaklaşık yüzde 75’i yeşil alandan oluşuyor. Satın alırken ödeme avantajlarının yanı sıra, yaşam başladığında da aidatlardaki uygun ödemelerle, müşteriler gelecekte de kazanmaya devam edecek.

‘Küçükçekmece insanların yaşamaktan mutluluk duyduğu bir kent olacak’

Halkalı bölgesinin de yer aldığı Küçükçekmece Belediyesi, altı yıldan daha uzun süredir Aziz Yeniay tarafından yönetiliyor. Teknik adamlık ve yerel yönetim tecrübeleri olan Yeniay, ilçenin değişiminden ve kentsel dönüşümünden sorumlu olan ilk isim.
Başkan Yeniay 10 yıl öncesiyle şuandaki Küçükçekmece’de algı ve yatırım açısından son derece büyük değişikliler yaşadığının altını çizerek kenar ilçe olmaktan kurtulduğuna dikkat çekiyor. Başkan Yeniay’a göre şuanda İstanbul’un tam merkezi, akciğeri, kalbi mesafesindeki noktada bulunduğunu iddia ediyor. İlçenin alt yapısının önemli ölçüde tamamlanmış olması, ulaşım aksları, gümrük yolları ve otoyolları başta olmak üzere ulaşım alt yapısının ve diğer altyapıların önemli ölçüde tamamlanması Yeniay’ın elini güçlendiren ana etkenler. Bunun dışında Küçükçekmece bugün, kültür- sanat, spor, çevre alt yapısına yapılan yatırımlarla ilçede yaşayan ve yeni gelen insanların profillerinin değişimi ise sosyal bir kazanç.

Daha çok ilçenin yatırım akslarına değinen Yeniay, yeni yatırım bölgelerinden sıkça söz ediyor.  Yeniay, “Ayamama ve Halkalı koridoru, Maslak aksına alternatif turizm-ticaret bandı olarak düşünülmekte. Yoğun bir yatırımcı ilgisi ile karşı karşıyayız, bir kısmı buralarda yatırım yapmaya başladı. Önümüzdeki günlerde büyük Holding Merkezleri, 5 yıldızlı oteller ve bunun gibi inşaatlar başlayacak. Bu arada Küçükçekmece Gölü gibi müstesna bir değere sahibiz. Göl ve çevresini Uluslararası Su Sporları Merkezi haline gelmesi ve yine aynı şekilde canlıların yaşam alanı olduğu gerçeğiyle de hareket ederek, bu bölgenin turizm amaçlı hareketliliğinin sağlanması için çalışmalarımız bulunmaktadır” şeklinde konuşuyor. 

Küçükçekmece’yi yakın gelecekte insanların huzur içinde yaşayacakları bir ilçe olarak konumlandırmak istediğinin altını çizen Yeniay, “Kentsel risklerden arındırılmış bir Küçükçekmece hedefliyoruz. Depremle ilgili önümüzdeki 5 yıllık plan içerisinde alternatif güçlendirme metotları üzerinde çalışıyoruz. 2011 yılı, bu manada depremle ilgili faaliyet yılı olacak, birçok proje bazlı çalışma sonuçlanmış olacak. Dolayısıyla risklerin minimize edildiği, hatta ortadan kaldırıldığı, sürdürülebilir bir yönetimin hakim olduğu Küçükçekmece’yi konuşmak mümkün olacak. İnsanların yaşamaktan mutluluk duyduğu,  huzur kenti haline gelecek, işi ve aşı olan, başka bölgelere ihtiyacı olamayan, eğitimiyle, kültürüyle, sağlığıyla, sporuyla, yeşil alanlarıyla, gölüyle, deniziyle kendi ihtiyaçlarını kendi bünyesinde karşılayan, ancak bununla yetinmeyen tüm İstanbul’a servis yapan, diğer ilçelerin de ihtiyaçlarını karşılayan, tüketen değil üreten bir ilçe olmayı planlıyoruz. Bunu müteşebbis ile ortaklaşa yapmayı hedefliyoruz elbette, onlara şunu söylüyoruz; biz oluşturduğumuz hedef çerçevesinde sonuna kadar yanınızdayız, siz sadece yatırımınızı düşüneceksiniz, yatırım dışındaki kaygılardan arınmış, süreci belirlenmiş, alt yapısı hazırlanmış bir bölgeye sizleri davet ediyoruz” diyerek sözlerini bitiriyor.
Tebernüş Kireçci


 


Geri Dön