Genel

Halkalı Gümrüğü, Büyükçekmece'de ne zaman açılacak?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün Büyükçekmece'de inşa edilen yeni gümrük tesisini gezdi. Yapımına geçen yıl başlanan tesisteki çalışmaları yerinde inceleyen Canikli, inşaat personelinden proje bilgileri aldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yoğun sınır kapılarındaki tır kuyruklarının önümüzdeki yaza kadar biteceği müjdesini verdi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yoğun sınır kapılarındaki tır kuyruklarının önümüzdeki yaza kadar biteceği müjdesini vererek, "İnşallah 2015 yazına kadar ana giriş ve çıkış kapılarımızda, yani trafiğin yoğun olduğu kapılarımızda ciddi bir rahatlama olacak" dedi.


Bakan Canikli, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün Büyükçekmece'de 17 Eylül 2013'te temeli atılan yeni gümrük tesisini gezdi. Yapımına geçen yıl başlanan tesisteki çalışmaları yerinde inceleyen Canikli, inşaat personeli ve gümrük yetkilileriyle bir araya gelerek projeye ilişkin güncel bilgileri aldı.


Canikli, Türkiye'nin gümrük kapılarında modernizasyonun tüm hızıyla devam ettiğini söyledi, buralarda her geçen gün artan teknoloji kullanımına dikkati çekti. İnşa edilen tesisin, Türkiye'nin gümrüklerde ulaştığı en ileri teknoloji seviyesinin ortaya konulduğu bir "prestij tesis" olduğunu belirten Canikli, "Burası gümrük hizmetlerinin standardının yükseltilmesi, işlemlerin özellikle denetim açısından daha bilimsel yöntemler kullanılarak yapılabilmesine imkan sağlayacak önemli bir gümrük alanımız. Bir çok yeniliği inşallah biz burada ilk olarak test edeceğiz" diye konuştu.


Büyükçekmece'deki Halkalı Gümrük Alanı ne zaman bitecek?


Canikli, yapımı süren tesisin inşaatında yaklaşık 500 kişinin çalıştığını, tesis hizmete girdiğinde de 250 kişinin istihdam edileceğini anlattı. Tesisin açılış tarihinin, bağlantı yollarının tamamlanmasının ardından duyurulacağını aktaran Canikli, tesisin tamamlanmasıyla mevcut Halkalı Gümrüğü'nün İstanbul trafiğine olumsuz etkisinin de minimuma ineceğini dile getirdi.


"Konumumuz maalesef bu tür yasa dışı geçişler için çok cazip"


Canikli, Türkiye'nin sınır kapılarındaki denetimlerin jeopolitik gelişmeler nedeniyle her zamankinden daha önemli hale geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Bugüne kadar özellikle 2002 öncesi dönemde sınır kapılarımız adeta yolgeçen hanı gibiydi. Bunu herkes biliyordu ve kamuoyunun algısı da böyleydi. 2002 yılından sonra bunlar ciddi anlamda zapt-u rapt altına alındı. Ama daha da ileri noktalara götürülmesi ve bütün sızma ihtimali bulunan açıkların, alanların kapatılması gerekiyor. Yüzde 100 denetimi onun için yapıyoruz. Bizim coğrafyamızda bu gerekiyor. Bizim konumumuz maalesef bu tür yasa dışı geçişler için çok cazip. O yüzden denetim ve kontrol mekanizmalarını geliştirmemiz gerekli. Teknolojinin tüm imkanlarını kullanacağız."


"Komşu ülkelerdeki kaotik durum kaçakçılıkla ilgil sıkıntılara yol açabiliyor"


Canikli, gümrüklerin tamamında hedeflenen modernizasyonla ithalatçı ve ihracatçının hem masrafını hem de harcadığı süreyi en aza indirmeye gayret ettiklerini söyleyerek, "Bu yeniliklerin geliştirilmesi ve tüm ithalat mallarını kapsayacak şekilde, makul bir sürede gerçekleşmesi çok önemli" dedi. İthalat ve ihracattaki denetimin önemine dikkati çeken Canikli, Türkiye'nin komşu ülkelerindeki kaotik durumun kaçakçılıkla ilgili bazı sıkıntılara yol açabildiğinin altını çizdi.


Canikli, şöyle konuştu:


"Gümrükler hizmetlerinde belli risk değerleri var, bunlarda denetlemeler yapılıyor. Ama karşılaştırdığımızda Türkiye Avrupa ülkelerinden bu yönüyle çok farklı bir konuma sahip. Burası birçok açıdan cazip bir geçiş noktası. Başta uyuşturucu ticareti ve kaçak sigara olmak üzere cep telefonundan elektronik eşyaya kadar…


Etrafımızdaki ülkelerde, özellikle Suriye, İran ve Irak'ta zaman zaman meydana gelen asayiş dışı denetimler bu tür gümrük kaçakçılığı için uygun alt yapı zemini oluşturabiliyor, onu tetikleyebiliyor. Tabi fiziki olarak bütün sınırların 24 saat ve yüzde 100 denetimini yapmak mümkün değil. Özellikle bu noktalarda teknolojiyi etkin olarak kullanmamız gerekiyor."


"Kuyrukları önümüzdeki yaz görmeyeceğiz"


Canikli, Türkiye-Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'nın ve Kapıkule Sınır Kapısı'nın 2015 yazına kadar büyük oranda iyileştirileceğinin müjdesini verdi. Canikli, "Bizim taraftan kaynaklanan nedenlerle ortaya çıkan kuyrukları önümüzdeki yaz görmeyeceğiz. İnşallah 2015 yazına kadar ana giriş ve çıkış kapılarımızda, yani trafiğin yoğun olduğu kapılarımızda ciddi bir rahatlama olacağını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.


Sarp Sınır Kapısı'nı yeniden dizayn edeceklerini açıklayan Canikli, "Oradaki işlem akışını değiştiriyoruz. Şu anda bir tır Sarp Kapısı'ndan girerken 6 noktada duruyor ve kontrol ediliyor. Onları ikiye düşüreceğiz" bilgisini verdi.


Bakan Canikli, inşaat çalışanları ve gümrük yetkilileriyle beraber hatıra fotoğrafı da çektirdi.


Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün tarihçesi!


Yapılacak yeni gümrük kompleksi, toplam 215 bin 834 metrekare gümrüklü alan ve 64 bin 676 metrekare kapalı alana sahip olacak. 


Sirkeci Gümrük Müdürlüğü’nün 1983 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletme Müdürlüğü’ne hizmet vermesi için Halkalı’ya taşınması sonucu kurulan bir gümrük idaresi olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü, önce Halkalı Giriş Gümrük Müdürlüğü olarak faaliyete başladı. 


2000 yılında Halkalı Çıkış Gümrük Müdürlüğü ile 2006 yılında Halkalı Tekstil İhtisas Gümrük Müdürlüğü ile birleştirilerek faaliyetine devam etti.  Şu an, 29/11/2011 tarihli ve 2011/2474 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan Gümrük Müdürlüğü, TCDD İşletme Müdürlüğü mülkiyetindeki toplam 150 dönüm gümrüklü sahada hizmet vermekte.


Modernizasyon sonrası Halkalı Gümrük Müdürlüğü Tesisleri; x-ray araç ve kargo tarama sistemleri, araç plaka okuma sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kamera sistemi, elektronik kantarlar ve benzeri yenilikleri içeren modern teknik bir alt yapı, depolama alanları, taşımacılık sektörü firmaları için ofis alanları, restoran, banka, sigortacılık gibi hizmetlerinin sunulduğu, kullanıcıların her türlü ihtiyacının karşılanacağı tesislere kavuşacak.


AA