Halkalı'da protesto yapan inşaat işçileri isteklerini işverene kabul ettirdi!
İstanbul Avrupa Yakası Halkalı’da 3 bin 500 işçinin çalıştığı şantiyede dün protesto gösterisi yapan işçiler iş güvenliği ve çalışma şartları konusundaki isteklerini işverene kabul ettirdi.
MECİDİYEKÖY’deki şantiyede 10 işçinin asansör faciası nedeniyle yaşamını yitirmesi inşaat işçilerini harekete geçirdi. Önceki gün Halkalı’daki ‘Tema Park’ projesinin şantiyesinde 150’den fazla işçi sokaklara döküldü. Lastik yakan, slogan atan işçiler çalışma şartlarının kötü olduğunu iddia etti. İşçi temsilcileriyle masaya oturan inşaat şirketi çalışanların taleplerini kabul etti. Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan, şirket tarafından kabul edilen işçi taleplerini şöyle özetledi;
RİSKTE BIRAKACAK
*İşçiler iş güvenliğini konusunda bir aksaklık görürse uzmanları uyaracak ve gerek görürse iş bırakacak
*İş güvenliği için gerekli malzeme giderlerinin işçi maaşlarından kesilmemesi konusunda taşeronlarla konuşulacak ve uzlaşılacak
*Geriye dönük sigorta prim sorunu olan işçilerin sorunlarının giderilmesi için inşaat firması ve taşeron firma görüşecek. İnşaat sahibi firma taşeronları denetleyecek
*İnşaat işçilerine 2 adet bilgisayar verilecek
24 SAAT SICAK SU
*Şantiyedeki kantinin piyasa bedeli üzerinden satış yapması önlenecek
*Soğuk içme suyu sağlayan su sebillerin sayısı arttırılacak
*İşçiler için hazırlanan yemeklerde daha özenli davranılacak
*Şantiyede 24 saat sıcak su bulunacak
3 bin 500 işçi 73 taşeron var
ARTAŞ, Öztaş, Mesa ve Kantur tarafından inşa edilen konut, ofis, eğlence parkı projesinde ortalama 3 bin 500 işçi çalışıyor ve 73 taşeron firma faaliyet gösteriyor.
TEM’i kapatıp lastik yaktılar
HALKALI Temapark Mesa Blokları şantiyesinde çalışan işçiler şantiyedeki çalışma koşullarına tepki göstermek amacıyla dün eylem yaptı. Yüzlerce işçi Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi dönüşünün bulunduğu noktada TEM otoyolunu trafiğe kapattı. Şantiye önünde toplanan işçiler ise sloganlar atarak çalışma şartlarını protesto etti. Yolu trafiğe kapatarak inşaat malzemelerini yakan işçiler bir süre sonra toplu halde şantiye içerisine girdi. İşçi eylemi nedeniyle şantiye bölgesine çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA gönderildi. İtfaiye ekipleri yakılan inşaat malzemelerini söndürerek yolu trafiğe açtı. Bir polis helikopteri de şantiye üzerinde uçuş yaparak çevreyi kontrol etti.
‘Hakkımı helal etmiyorum’
10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center projesi için 2010 yılında yapılan ihaleyi Aşçıoğlu İnşaat kazanmış ancak şirket çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle hisselerini devretmişti. Şantiyede yaşanan faciayı değerlendiren Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “Acımız çok taze. 10 fidan yok yere gitti. Yaramız kabuk bağladıktan sonra söylenecek çok şey var. Ben de 10 fidan gibi o şirkete hakkımı helal etmiyorum” dedi.
TORUNLAR NASIL ALDI
Eski Ali Sami Yen Stadı arsası için çalışmalar 2006 yılında başlamış ve arsa Torunlar GYO’ya gelene kadar farklı süreçler yaşanmıştı. 2007 yılında Galatasaray’a Ali Sami Yen arazisi yerine Seyrantepe’de yeni stat yapılması için TOKİ ile protokol imzalandı. 2010 yılında ilk ihale yapıldı. Nurol Gayrimenkul ve Aşçıoğlu İnşat 416.5 milyon lira teklif verdi ve TOKİ verilen teklifi az bulduğu için ihaleyi iptal etti. 2010 yılının yapılan ikinci ihaleye Aşçıoğlu 461.5 milyon lira teklifle kazandı. Şirket, Torunlar Gıda ve Kapıcıoğlu İnşaat ile ortak oldu. Ancak 2012 yılında Torunlar GYO, Aşçıoğlu İnşaat ve Kapıcıoğlu İnşaat ortaklığı arasında anlaşmazlık çıktı, yönetime kayyum atanmasının ardından ihtilaf Aşçıoğlu’nun hisselerini devretmesiyle çözüldü. 2013 yılında proje Torun Center adıyla satışa çıktı. 2014 yılının Mart ayında Kapıcıoğlu da ortaklıktan çekildi. .
Hürriyet