28 / 04 / 2024

Halkalı'nın çehresi Tema Park ile değişecek!

Halkalı'nın çehresi Tema Park ile değişecek!

Son dönemin gözde yapılaşma bölgesi olarak dikkatleri üzerine çeken Halkalı, TOKİ tarafından gerçekleştirilecek olan dev tema parkı ile değerini katlayacak. Yapılacak projenin en az 500 milyon dolar yatırımla gerçe



Son dönemin gözde yapılaşma bölgesi olarak dikkatleri üzerine çeken Halkalı Atakent,  TOKİ  tarafından gerçekleştirilecek olan dev tema parkı ile değerini katlayacak. Yapılacak projenin en az 500 milyon dolar yatırımla gerçekleşmesi bekleniyor.

2007 yılından bu yana ihale sürecinde olan 1 milyon 500 metrekare alanlı park alanına TOKİ İstanbul’un çehresini etkileyecek bir proje gerçekleştirmek istiyor. Bunun için daha önce ihaleye çıkarılmasına rağmen gerek imar planlarından gerekse diğer etkenlerden dolayı gerçekleşemeyen park için yeniden ihale açıldı. Son ihale 6 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.

Projede kentsel servis alanında kalan alanlar için rezidans, ticaret merkezi ve konut yapma imkanının olduğunu belirten yetkililer özel proje olarak değerlendirilecek bölümlerde ise rekreasyon alanı, turizm, ticaret, avm, ofis, konut, residence, fuar alanı, gösteri alanı, kültür merkezi, oyun alanı, restoran ve eğlence sosyal alanların kurulabileceğini belirtiyor.

Dev projelerin yanı başında
Atakent Mahallesi’nde yer alan söz konusu arazinin çevresinde Sinpaş GYO’nun Bosphorus City ve İstanbul Sarayları gibi projelerinin yanı sıra Artaş İnşaat’ta Atakent projelerini gerçekleştiriyor. Burada Atakent 2’de konutları teslim eden Artaş İnşaat, önümüzdeki kısa bir süre içinde 2 bin 400 konutlu Atakent 3’ün inşaatına başlayacak.

Halkalı’nın yanı sıra Başakşehir ve Isparkule gibi bölgelere de hitap etmesi planlanan Tema Park Projesi Ağaoğlu Grubu tarafından Başakşehir Ayazma’da gerçekleştirilen My World Europe’de konmuş olacak. Burada Ağaoğlu 3 bin 100 konut projesi gerçekleştiriyor.

Tema Parkı’nın etki alanına giren ve son dönemde dikkat çeken bir başka proje ise Soyak tarafından gerçekleştirilen Soyak Park Aparts Projesi. Satışa çıkan bu projede de 2 bin 200 konut yer alıyor.

Tema Park'a son makyajda top İBB'deydi
40 bin konutun bulunduğu, 8 milyon metrekare toplam alanlı Halkalı'da bölgesel nitelikli park yapılması projesi 5 yıldır gündemde. Daha önce yapılan planlar açılan davalar nedeniyle iptal edilmişti. Bu iptal yüzünden yapılan ihaleler de yarım kalmıştı.
Toplamda 1 milyon 500 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilecek Tema Park projesinde 1 milyon metrekare alanın tek parçada yeşil alan olarak bırakılması sorunlu hale gelmişti. Geriye kalan 500 bin metrekare alanda ihaleyi kazanan, turizm, ticaret, avm, ofis, konut, residence, fuar alanı, gösteri alanı, kültür merkezi gibi fonksiyonları dilediği gibi kullanma hakkına sahip olacaktı.

Bu yıl bölgede verilen arsaların ihalesi
1. İstanbul Başakşehir İkitelli Ayazma 1. etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi - Akdeniz İnşaat - 747 milyon 600 bin TL - 228 milyon 18 bin TL
2.  İstanbul Küçükçekmece Halkalı 1. etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi - Şua İnşaat -160 milyon TL - 56 milyon TL
3.  İstanbul Küçükçekmece 3. etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi-Soyak Yapı - 392 milyon-102 milyon 312 bin TL
4.  İstanbul Küçükçekmece 1. etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi- Artaş İnşaat- 880 milyon TL 264 milyon TL
5. Avcılar Ispartakule 3. bölge arsa satış karşılığı gelir paylaşımı işi- Doğu İnşaat - Precast Beaton -Üstünler Yapı ortak girişimi ise 350 milyon TL teklif ederken 105 milyon TL´de kurum payı önerdi.

 

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Halkalı Disneyland için TOKİ'den 3'üncü deneme

TOKİ, iki kez iptal ettiği Halkalı Atakent'teki Tema Parkı ihalesinin ilk oturumunu 6 Aralık'ta Ankara'da yapacak

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Halkalı, Atakent özel proje alanı ile doğa ve eğlence parkı inşaatının arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işini ihaleye çıkardı. Daha önce iki kez iptal edilen ihalenin ilk oturumu 6 Aralık, ikinci oturumu ise 13 Aralık'ta yapılacak. Teklif mektupları 6 Aralık saat 15.00'e kadar verilebilecek. Değerlendirme sonucu uygun görülecek istekliler, 13 Aralık 2010 tarihinde ve saat 15.00'te yapılacak ikinci oturuma davet edilecek. Tema Park yapımı için öngördüğü arazi toplam 1 milyon 429 bin metrekare büyüklüğünde. Arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümüne doğa ve eğlence parkı yapılacak. Arazinin doğa ve eğlence parkı alanı olarak ayrılan bölümü dışındaki alanlara, lüks konut ve iş merkezleri inşa edilecek.

İKİ KEZ İPTAL EDİLMİŞTİ
TOKİ bu arazi için iki kez ihaleye çıkmış, iki ihale de iptal edilmişti. İlki 3 Kasım 2008'de yapılan ihaleyi AstayÖzyazıcı ortaklığı kazanmış, TOKİ fiyatı yetersiz bularak ihaleyi iptal etmişti. 4 Aralık 2008'de yapılan ikinci ihaleyi ise Makro İnşaat kazanmıştı. Bu ihale de Ağustos 2010'da iptal edilmişti. Astay Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, yeni ihaleye katılmayacaklarını açıkladı. Makro İnşaat Başkanı Mahmut Dereli'de Bayram sonrası kararlarını verceklerini belirtti. İhale şartnamesini alan Artaş-Güner İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya'da kararını Bayram'dan sonra verecek.
Sabah/Bülent YOLDAŞ


TOKİ, bundan önce 2 kere iptal ettiği Halkalı Atakent'teki tema parkı ihalesini aralıkta yenileyecek. Bazı değişikliklere giden İdare,toplam alanı 1.5 milyon metrekareye çıkardı ve projeye bir de fuar alanı ekledi

İstanbul Halkalı'da hayata geçirilmesi planlanan tema parkı için düzenlenen ihaleyi daha önce iki kere iptal eden Toplu Konut İdaresi (TOKİ) üçüncü defa ihaleye çıkarken bazı koşullarda değişikliğe gitti. 1.4 milyon metrekarelik arazinin 1.2 milyon metrekaresinde tema parkı, geri kalan kısımlarında da 20 bin civarında lüks konut ve iş merkezi ile çeşitli eğlence alanları planlanan projeye bir de fuar alanı eklendi. Ayrıca, farklı parsellerde yer alan bu konut ve ticaret alanları da tema parkı arazisine eklenerek alan büyütüldü. Bu sayede, arazinin toplam büyüklüğü 1.5 milyon metrekareye çıkarıldı.İdare, bu planla ihaleyi daha çekici hale getirmeyi amaçlıyor.

TASARIM PROJESİ HAZIR OLACAK
İhaleye katılacak istekliler, işe ilişkin önerecekleri projeye göre hazırladıkları proje tasarımı (avan proje) ve kentsel tasarım projesi ile finansal analizleri İdare'ye sunacak. Arazi, daha önce katı atık depolama alanı olarak kullanıldığı için, bu sahada ölçümler yapılarak inşaat süresince ve daha sonra ortaya çıkacak çevresel etkileri tespit etmek gerekiyor. O nedenle, isteklinin bu çalışmaları yapabilecek donanıma sahip olduğunu belgelemesi de İdare'nin şartlarından biri. TOKİ'nin üçüncü defa ihaleye çıkardığı arazi için istekliler 6 Aralık günü saat 15:00'e kadar kadar teklif dosyalarını TOKİ'nin Ankara'daki merkezine ulaştırabilecekler. Komisyon aynı gün istekliler huzurunda teklifleri açacak ve değerlendirme sonucunda uygun görülen şirketler 13 Aralık'ta yapılacak ikinci oturuma davet edilecek.

PROJENİN 4 MİLYON TURİST ÇEKMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Geçen yılki iptalin ardından yenilenecek ihaleye tekrar katılmayı planladıklarını açıklayan Makro İnşaat, Orlando'da tema parklar işleten ABD'Iİ bir şirketle görüşme halinde olduğunu bildirmişti. Makro inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, daha önce yaptığı açıklamalarda, projeye 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını ifade ederek, "Yerel motifler taşıyan bir proje tasarlatıyoruz. Yurtdışından bir modeli kopya etmek yerine, Türk halkının eğlence anlayışına uygun bir çalışma yapacağız" demişti. Uyan, park içinde tarihteki önemli olayları anlatan bir tarih simülasyon merkezi, çocuklar için bazı icatların gösterildiği bilim evi, kış dünyası, kapalı ve açık şov alanları, roller coaster gibi eğlence üniteleri yer alacağını ifade ederek, yılda 4 milyon turist beklediklerini söylemişti.
HaberTürk

 

 

 


Geri Dön