Genel

Halkbank, 47 yeni şube açtı!

Bankalar ilk 6 ayda da şubeleşmede hız kesmedi. Banka şube sayısı geçen yıla göre iki kat arttı. Yarışta ipi göğüsleyen 47 yeni şube açan Halkbank oldu

Geçen yıl artırılan şube başına harç bedeli, bu yıl da yükseltilen zorunlu karşılıkları tartışan Türk bankacılık sektörü kar rakamlarındaki düşüşe rağmen şubeleşmeye ara vermedi. Dünya finans çevresinin ekonomik krizde gıpta ile baktığı Türk bankaları 2011'in ilk 6 ayında şube sayısını geçen yıla göre ikiye katladı. 2010'un ilk 6 ayında 121 yeni şube faaliyete geçerken, bu yılın aynı döneminde sayı 218 olarak gerçekleşti. Açılan şubelerin neredeyse büyük kısmını kamu ve yerli bankalar oluşturdu. 1 Temmuz itibarıyla Türkiye Bankalar Birliği'ne üye 45 bankanın toplam şube sayısı 9 bin 617 oldu.

KAMU BANKALARI ÖNDE
Yılbaşından bu yana 47 yeni şubeyi faaliyete sokan Halkbank, en fazla şube açan banka unvanını da eline aldı. Böylece banka 6 aylık dönemde açılışların neredeyse 5'te 1'ini de tek başına gerçekleştirmiş oldu. Halk Bankası'nı 35 şube ile İş Bankası, 33 şube ile Vakıflar Bankası, 32 şube ile Garanti Bankası izledi. Ziraat Bankası bu dönemde 28 yeni şube açtı. Yunanistan'da yaşanan krize rağmen Atina merkezli National Bank of Greece'in sahibi olduğu Finansbank, şube sayısını 9 artırdı. Yunan Eurobank'ın Türkiye iştiraki Eurobank Tekfen'in şube sayısı da 5 4 ' t e n 57'ye çıktı.

'BÜYÜME İçİN GEREKLİ FONLARI VAR'
Sıralamada Türkiye'den Halk Bankası'nın yanı sıra Ziraat Bankası yüzde 45.61 ile 9'uncu, yüzde 39.24'lük oranlı Garanti ise 22'nci sırada kendine yer buldu. Analizde listedeki bankaların performansına da yer verildi. Analizde üç Türk bankasının sermaye-varlık oranının yüzde 7.6 düzeyinde bulunduğunun altı çizildi. 'Türk ve Endonezyalı bankalar, sermayeye oranla göze çarpan kazançlar sağlıyor' yorumuna yer verilen analizde 'çoğu yüzde 100 altındaki kredi-mevduat oranları olan Türk bankaları kredi büyümesi için gerekli fonlara sahipler' denildi.

KaRLILIKTA DA ZİRVEDE
Finans dünyasının önde gelen yayınlarından The Banker'ın açıkladığı dünyanın en büyük 1000 bankası sıralamasını analiz eden İngiliz Financial Times Gazetesi Türk bankacılık sistemini övdü. Yapılan analizde kar rakamlarının sermayeye oranını karşılaştırılırken, Türkiye 3 banka ile ilk sıralarda yer aldı. 'Dünyanın En Karlı 25 Bankası' listesinde Endonezya'nın Bank Rakyat yüzde 65.84 oranı ile ilk sırada yer alırken, Halk Bankası yüzde 50.75 ile 6'ncı oldu. Bu oran ayrıca Halk Bankası'nı Avrupa'nın en karlı ikinci bankası yaptı.

KERİM ÜLKER/Sabah