Kentsel Dönüşüm

Haluk Sert, kentsel dönüşüme 30 yıl önce başladı!

Bugüne kadar tarihi yarımadada 50’nin üzerinde otelin yapımı ve yenilenmesini sağlayan As Yapı’nın patronu Haluk Sert, kentsel dönüşüme 30 yıl önce binaları yenileyerek başladı. Sert, bugün dönüşüm çalışmalarına Maslak ve Piyalepaşa’da devam ediyor.

Bugüne kadar tarihi yarımadada 50’nin üzerinde otelin yapımı ve yenilenmesini sağlayan As Yapı’nın patronu Haluk Sert, kentsel dönüşüme 30 yıl önce binaları yenileyerek başladı. Sert, bugün dönüşüm çalışmalarına Maslak ve Piyalepaşa’da devam ediyor.


TARİHİ BİNALARDAN OFİS REZİDANSLARA...


Dede Halil Sert’in Denizli Buldan’da temellerini attığı dokumacılık işiyle hiç bir zaman ilgilenmeyen Haluk Sert, çocukken bile hep yüksek binalar yapmayı hayal etti. İlkokulda resmettiği Boğaz Köprüsü inşa etme hayalini, bugün köprü değil ama kentsel dönüşüme hizmet ederek gerçekleştiriyor. İnşaat mühendisliği okurken kurduğu şirket bünyesinde 50’nin üzerinde otelin inşaat ve renovasyonunu gerçekleştirdi. Aynı anda 41 şantiyede devam eden projelerini anlatan As Yapı Başkanı Haluk Sert’le hikayesini, projelerini, hedeflerini ve kentsel dönüşümü konuştuk.


-Tekstilin kalbi Buldan’da dokumacılıkta ün yapmış bir aileden geliyorsunuz. İnşaat işine girmeniz nasıl oldu?


Aslen Denizlili’yiz. Ailem tekstille ilgileniyordu, inşaatla hiçbir işleri yoktu. Dedem Halil Sert, hatırı sayılır bir dokumacıydı. Kendisi o zamanlar Buldan’a ilk dokuma tezgahlarını getiren kişidir ve kurduğu şirket hâlâ As Tekstil olarak faaliyetlerine devam ediyor. Kardeşim o işin başında. Sonra babamın Sultanhamam macerası başladı, 7 yaşında işin içindeydim ben de. Yer süpürdüm, kumaş toplarını taşıdım, oranın tozunu yuttum kısacası. Buna rağmen tekstille hiç ilgilenmedim, ben hep bina yapmak istiyordum, binaları çok seviyordum. Kalıcı eserler yaratmak beni cezbediyordu, hâlâ öyle. İnsanların bir ömür boyu para biriktirerek almak istedikleri hayallerini gerçekleştiriyoruz. Bu sevgi nereden geliyordu hiç bilmiyorum. Üniversite sınavında Mimar Sinan Üniversitesi Matemak Mühendisliği’ni kazandım ama aklım hep inşaattaydı. Tekrar sınava girdim ve İTÜ İnşaat Mühendisliği’ni kazandım ve okulu da üçüncülükle bitirdim.


-İlk işleriniz...


Babamın arkadaşlarının dükkanlarının dekorasyon işlerini yapmaya lisedeyken başladım. Sonra işler büyüdü. Eminönü’nde Genç Türk ve Ebu Suud caddelerinin farklı şekillerde yeniledik. İlk olarak 1986’da araba galerilerini yenildik ve otele çevirdik. Sonra aynı caddeyi mağazalara dönüştürdük. Şimdiye kadar 50’nin üzerinde otelin inşaatını ve renovasyonunu gerçekleştirdik. İstanbul’un çeşitli merkezlerinde 10-80 odalı oteller yaptık.


-Şimdiyle kıyasladığınızda ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?


Gayrimenkul fiyatları artıyor. Özellikle de tarihi yarımada ve çevresinde. İçlere gidildikçe değer artıyor. Ekonomik durumunu yükselten iç bölgelere kaymayı tercih ediyor. Örneğin 2004’te Sultanahmet’te 40 bin dolarlık bir yer için şimdi 2 milyon dolar tellafuz ediliyor. Merkezde yapılan bir yapı, şehir dışına uzanan kesimlerdeki yapılarla aynı değil.


-Nar Yatırım ve As Yapı ortaklığı neler yapıyor?


Nar Yatırım ve As Yapı 2006’dan bu yana pek çok projede çalıştı. Birlikte Galata, Sirkeci, Sultanhamam bölgelerinde 20’ye yakın projede renovasyon gerçekleştirdik. Nar Yatırım ve As Yapı birlikteliği, diğer yandan şehrin yeni siluetine, estetik ve fonksiyonel yapılarının kazandırılmasını amaçlıyor. Maketten satmıyoruz biz. Çok büyük işler yapmaya sıcak bakmıyoruz. Butik çalışıyoruz.


-Proje ve hedeflerde ne var?


Piyalepaşa, Feriköy ve Maslak’ta yeni yatırımlar olacak. Her ikisi de kentsel dönüşüm projesi olacak. Feriköy’de bir mahalleyi dönüştürmek için harekete geçtik, 3 yıldır uğraşıyoruz. Bu bölgede eski binaları yıkıp yerine nitelikli bir proje hayata geçireceğiz. Maslak’taki projemizdeyse 54 kat maliki ile anlaşıldı. Buna da 2013 sonunda start vermeyi düşünüyoruz. Burada 160 bağımsız bölüm olacak. 200 milyon liranın üzerinde işler yapıyoruz şu anda. 41 şantiyemiz var. Hepsi butik işler.


-Hayaliniz...


Bir yandan kentin tarihi binalarına yatırım yaparken, bir yandan kentsel dönüşüm için çalışıyoruz. Her fırsatta dünyayı dolaşıyorum. Şehirleri ve binaları inceliyorum. İyi projelerin benzerlerini Türkiye’de uygulamak istiyorum.


Kentsel dönüşüm için yatırımlar seçimden sonra uçacak


Kentin bir an önce dönüştürülmesi gerekiyor, deprem yaklaşıyor. Çalışmalara geç başlandı, çünkü insanlar yeni bilinçleniyor. Finansman sıkıntısı yeni aşılıyor. Şimdi herkesin dönüşümü desteklemesi lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 8 ayda 3’üncü imar yönetmeliği değişikliğine gidiyor. Hepsi, en doğruyu, en iyi yapmak, eksikleri gidermek için. İnşaat sektörü o kadar hareketli o kadar inşaat var ki, temellere kazık çaktıracak makine bulamıyoruz. Seçimlerden sonra sektör çok daha fazla büyüyecek, yatırımlar belediye seçimlerinin ardından uçacak. Sektörde çıta yükseldi, artık inşaatın durması söz konusu değil.


Barnathan’ı 100 odalı bir otele dönüştüreceğiz


Galata’daki Halil Hamit Bey Apartmanı’nı almak isterken binayla ilgili bir araştırma yaptık. Binanın orijinal adının ‘Barnathan Apartmanı’ olduğunu öğrendik. Varislere ulaşmak gerekiyordu. Bazıları ülke dışındaydı, aradık, bulduk. Bunun için sosyal paylaşım sitelerini bile kullandık. Buluşma sağlandı ancak o sıralar Gezi Parkı olayları vardı. Güvensizlik yaşadılar ve hevesle geldikleri İstanbul’dan kaçarak ayrıldılar. Biz Barnathan’ın tamamını satın aldık. Binayı 100 odalı bir butik otele dönüştürmeyi hedefliyoruz.


İlkokuldayken Boğaz Köprüsü’nün resmini çiziyordum


İlkokul öğretmenim Sevinç Diriker’e büyüyünce Boğaz Köprüsü’nü yapacağımı söylemişim. O dönemlerde köprü inşa ediliyordu, hatta köprünün resmini çizmişim. Öğretmenimle hâlâ görüşürüyorum, üstelik kendisi o zaman çizdiğim o köprünün resmini saklamış bana verdi. Öğretmenimin çocuklarına yaptığım evlerden sattım.


Piyalepaşa’dan Beyoğlu’na ‘bakan’ projeler


BeyoğluLook projesini şehrin kalbi Piyalepaşa Bulvarı üzerinde konumlandırdık. Bu cadde keşfedilmedi. 110 milyon TL’lik bir yatırımla 4 dönümlük bir alanda hayata geçiyor. BeyoğluLook, 40 metrekareden bin metrekareye kadar alternatifleri bulunan ofis ve studio alanlara sahip. Mart 2015’te tamamlanması planlanıyor. Office-studio konseptinde ilerleyen proje bölgenin dokusuyla uyumlu mimari tasarım anlayışıyla yapılıyor. 55 stüdyo ve 40 tane 1+1 olmak üzere 95 ofis ve 19 mağazadan meydana gelen projede 114 bağımsız bölüm yer alıyor. 110 milyon TL’lik bir yatırımla hayata geçirdiğimiz BeyoğluLook, yatırım değeri yüksek bir proje 2014 6’ncı ayda bitirmeyi planlıyoruz. Metrekaresi 4 bin dolar.


Fulya Erdem/ Star Gazetesi