Haluk Sur: Baltık, ilk kez Türkiye"yi izliyor!
Land Instute"un (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur, yıldızı parlayan Türkiye'nin inşaatta yeni ülkeleri cezbettiğini kaydetti
Arazi kullanımı ve inşaat sektörüyle ilgili dünyanın önde gelen araştırma ve eğitim şirketlerinden biri olan Urban Land Instute"un (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur, 2012 yılında Türkiye"de kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet tasarılarının yasalaşmasıyla yabancıların Türkiye yatırımlarının artacağını hatırlatarak Körfez ve Uzakdoğulu yatırımcıların Türkiye"de inşaat sektöründe işbirliği için zemin aradığını kaydetti. Türkiye"nin Avrupa ekonomileri arasında pozitif olarak ayrıştığı bu dönemde Ortadoğu"dan her gün bir şirket geldiğini belirten Sur, Baltık bölgesinden de ilk kez talep almaya başladık. Baltık emeklilik fonları Türkiye"deki şirketlerle görüşüyor. Dünyada 680 milyar dolarlık fon yöneten Singapur Devlet Fonu ise TOKİ başta olmak üzere Türkiye"de şirketlerle de irtibat kuruyor. Enerji ve gayrimenkulle ilgileniyorlar. Ayrıca fon; liman yönetimi, hizmet sektörünün yanı sıra şirket satın almaya ve proje işbirliğine de sıcak bakıyor dedi.
Abu Dhabi ve Katar yatırım ajanslarının da Türkiye"ye gidip geldiğini ifade eden Sur, Türkiye ekonomisi 8 çeyrektir büyüyor. Kamu sektörü mali altyapısı güçlü. Avrupa ekonomileri arasında pozitif ayrışan Türkiye, gelişen piyasa ekonomileri arasında çin ile ilk sırayı paylaşırken, onları Hindistan, Brezilya ve Rusya izliyor değerlendirmesini yaptı.
Faiz politikası net olmalı
Merkez Bankası"nın kur oynamaları ve faiz makasındaki yanlış algılamaları ortadan kaldırabilirse yabancı yatırımcıların güveninin artacağını söyleyen Sur, Faizde Merkez Bankası"nın ikili bir makas uygulaması var. Bir politika faizi var, fazla talep gelince borçlanma faizini artırıyor. Yatırımcıların kafası karışıyor. Daha net bir politika gerekli. Dolarda da serbest piyasa ekonomisine göre hareket edilmeli diye konuştu. Faizin yükselmesinin konut kredilerine direkt olarak etki etmediğini ifade eden Sur, Türk milleti olarak krediye endeksli olarak konut edinmiyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm yasası bu yıl geçerse inşaat sektöründe temkinli büyümeden çok, beklentilerin üzerinde bir büyüme gündeme gelecektir dedi.
LEED"e alternatif ilk yerli" yeşil bina sertifikası geliyor
çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (çEDBİK) Başkanlığını da yürüten Haluk Sur, 20-21 şubat 2012 tarihlerinde İstanbul"da Swiss Otel"de düzenleyecekleri Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi"ne hazırlandıklarını, organizasyonun yeşil binaların ekonomik verimliliğe olan etkilerinin en detaylı incelendiği zirve olacağını kaydetti.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde yeşil bina kavramının projelerin en büyük rekabet alanlarından biri olacağını, tasarruf sağlayan projelerin sürdürülebilir olması ve hızlı satılması ile fark yaratacağını belirten Sur, çEDBİK olarak ilk kez Türk bir milli yeşil konut sertifikası" verme konusunda çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Verecekleri sertifikanın Amerikan Yeşil Bina Konseyi tarafından geliştirilen yeşil bina sertifikası LEED ve İngiltere"de Yapı Araştırma Kurumu tarafından verilen BREEAM"in Türk versiyonu olacağını ve uluslararası alanda geçerliliğinin olacağını anlatan Sur, binaların sertifika alınarak yeşil bina kriterlerine göre yapılması için çevre ve şehircilik Bakanlığı"nın desteğini aldıklarını, Enerji Bakanlığı ve Mimar Mühendisler Odası ile İMSAD gibi kurumlarla da görüşme aşamasında olduklarını dile getirdi. İsteyen firmaların projesi için yine diğer ülke sertifikalarını alabileceğini ifade eden Sur, şöyle devam etti: Türkiye"de geliştirilen bu sertifikanın farkı, gelirinin yurtiçinde kalacak olması. çEDBİK olarak sertifikayı biz verelim, gelirini Bakanlık"la paylaşalım diyoruz. Dışarıya kaynak transferi böylece engellenecek. Yabancı sertifikalar için konutlarda yeşil bina sertifikası almanın maliyeti 5 bin dolardan başlarken, ticari projelerde bu rakam 100 bin dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye"de verilecek olan sertifika bin dolar bile olsa, 15 bin konut için rakam 15 milyar dolara çıkıyor.
Türkiye"de 2 yılda 90 proje sertifika aldı
Enerjiden, karbondioksit salınımından ve su tüketiminden yüzde 30"ar oranda tasarruf sağlayan yeşil binaların ABD"de yeni yapılan konutların şu anda yüzde 15"i oranında olduğunu belirten Haluk Sur, 130 milyon konutun beşte dördü 2050 yılına kadar hizmet verebilir seviyede. Yeşil binaya dönüştürülenlerin oranı ise yüzde 1. Sadece bu bile, güneş panellerinden, arıtmaya, geri dönüşüm yaratan, zehirli atık bırakmayan malzeme kullanımından ısı ve su yalıtımına pek çok alanı harekete geçiren 5-6 trilyon dolarlık bir pazar hacmi yaratıyor. çarpan etkisiyle bu rakam 10-15 trilyon dolara kadar çıkabilir ki, bu yeni bir ABD ekonomisi demek diye konuştu. Sur, Türkiye"de 1.5-2 yıl içinde yeşil bina sertifikası alan proje sayısının 80-90"a çıktığını, bunun yaklaşık 15"inin lisans alanlardan oluştuğunu sözlerine ekledi.
Nihal YUVACAN Vatan