30 / 04 / 2024

Haluk Sur: Kentsel dönüşümde Bakanlık direksiyona geçsin!

Haluk Sur: Kentsel dönüşümde Bakanlık direksiyona geçsin!

Haluk Sur "Kentsel dönüşümde son zamanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kendini biraz daha geriye çektiğine ve belediyeleri ön plana çıkarma noktasında tavır sergilediğine şahit oluyoruz. Bunun tekrar gözden geçirilmesinde yarar addediyorum" dedi.



Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşümde son zamanlarda kendini biraz daha geriye çektiğini ve belediyeleri ön plana çıkarma noktasında tavır sergilediğini belirterek, "Bunun tekrar gözden geçirilmesinde yarar addediyorum" dedi.


Sur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün Türkiye'nin yürüttüğü en önemli projelerin başında geldiğini söyledi.


Bunun can ve mal emniyetinin yanı sıra milli güvenliği ilgilendirdiğini belirten Sur, konut stoğunun hem güvenilirlik hem de kalite açısından seviyesinin yükseltilmesinin, Türkiye'nin ekonomik hayatını pozitif etkileyeceğini vurguladı.


İstanbul'daki deprem riskine işaret eden Sur, şöyle devam etti:


"Türkiye'de GSMH'nin yüzde 25'i İstanbul'da üretiliyor. Kurumlar ve gelir kapsamındaki vergilerinin yaklaşık yüzde 40'ı bu kentte toplanıyor. Ülkenin ticari faaliyetleri, para hareketlerinin yaklaşık yüzde 65'i İstanbul'da. Ekonomiyi bu kadar sürükleyen, taşıyan, ülkeye rol model kentin tehdit altında veya depremle yüz yüze kalması, ekonomiye de Türkiye'nin geleceğine de ciddi anlamda darbe indirir. Bu nedenle kentsel dönüşüm ülke için çok önemli."


Sur, Hükümetin özellikle son yıllarda konunun arkasındaki sağlam duruşu ve sorunu çözme noktasında attığı kararlı adımların, dönüm noktası olduğunu bildirdi.


Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulduğunu, kentsel dönüşüm yasasının çıkarıldığını ve dönüşümün anlaşılması noktasında kararlı tavır sergilendiğini anlatan Sur, "Bazılarına göre dönüşüm rant aracıydı. Bunun öyle olmadığı, kamuoyu menfaatini, ülkenin genelini ilgilendirdiği yönünde kararlı duruş sergilendi" diye konuştu.


-"Dönüşümde tavır farklılığı gözlemliyorum"


"Ancak dönüşümde geldiğimiz noktada belki sürecin karmaşıklığı ve Türkiye'de yaşanan politik ortamdan etkilenmiş bir tavır farklılığı gözlemliyorum" diyen Sur, şöyle devam etti:


"Kentsel dönüşümün ilk 2 yılında Bakanlık odaklı yürütülen bir süreç vardı. Belediyeler işin içindeydi ama daha çok Bakanlık üzerinden yürütülme ve planlama aşamasındaydı. Ancak özellikle son zamanlarda Bakanlığın kendini biraz daha geriye çektiğine ve belediyeleri ön plana çıkarma noktasında tavır sergilediğine şahit oluyoruz. Dönüşüm projesini bir parça daha yerel yönetimler üzerinden götürmek ister gibi bir hali var. Bunun tekrar gözden geçirilmesinde yarar addediyorum."


Bakanlığın tavrının, kamuoyunda ve özellikle gayrimenkul sektöründe kavram karmaşasına yol açtığını savunan Sur, "Her halükarda Bakanlığın işin organizasyon, planlama ve TOKİ'nin de işin yürütülmesi noktasında direksiyon ya da kumanda merkezinde olması önemli" dedi.


Kentsel dönüşümü belediyelerin tek başına yapamayacağını ifade eden Sur, "Bununla birlikte her farklı yerleşim bölgesinde belediyelerin birbirinden kopuk, çok da organize olmayan dönüşüm çalışmaları, sürecin geneline zarar verebilir" değerlendirmesinde bulundu.


"Türkiye hazır konut stoğunu yenilerken belediyeleri işin olmazsa olmaz unsurları olarak görüyorum" diyen Sur, "Çünkü halk onlarla yüz yüze, iç içe. Ancak kentlerin, kaldırım taşından yol kaplama malzemesine, logar kapaklarına varıncaya kadar bir stili, karakteri olması bakımından Bakanlığın işin içinde bulunması kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.


 

AA


Geri Dön