Ekonomi

Ham petrol son 9 ayın dibini gördü! Akaryakıta indirim gelecek mi?

Ham petrol fiyatı, birçok ülkede yapılan faiz yükselişinin küresel enerji görünümüne ilişkin beklentileri kötüleştirmesiyle son 4 haftayı da düşüşle tamamlamaya hazırlanırken, ABD ham petrolü 2022 Ocak ayından beri ilk kez 80 doların altına geriledi.Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı son hafta yüzde 2'den fazla düştü

Petrol fiyatları bu haftaki düşüşüne devam ederken ABD ham petrolü de 2022 Ocak ayından beri ilk kez 80 doların altını gördü. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı son hafta yüzde 2'den fazla düştü.

ABD Merkez Bankası Çarşamba günkü toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına giderken enflasyonu kontrol edebilmek için resesyonu tolare edebileceği mesajı verdi. Öte yandan İngiltere, Norveç ve Güney Afrika gibi bazı ülkelerin Merkez Bankaları da ABD Merkez Bankası’nı takip ederek dün faiz artışına gitti.

Petrol küresel ekonomide durağanlaşma beklentisiyle 2 yıldan uzun süre sonra ilk 4 aylık kayba ilerliyor. Dolarda bu hafta yaşanan artış da dolar cinsinden fiyatlanan emtiaları yatırımcı için daha da pahalı hale getiriyor.

Bununla birlikte Nijerya Enerji Bakanı Timipre Sylva fiyatların gerilemeye devam etmesi halinde OPEC'in yeniden petrol üretiminde durdurmaya gidebileceğini belirtti. OPEC+ dünya ekonomisindeki yavaşlama endişesi sebebiyle fiyatların düşmemesi için petrol üretimini bu ay bir yıldan uzun süre sonra ilk defa azaltmıştı.

Kasım vadeli Batı Teksas tipi ham petrolün varil ücretini yüzde 3'ü aşan düşüşle 80 doların altına düşerek 2022 Ocak ayından beri ilk kez bu seviyeyi görmüş oldu, Kasım vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 3'e yakın düşüşle 88 doların altına geriledi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre elektrikli araç satışları da 2022’de rekor kırmaya hazırlanıyor.

Ajans, 2050’de ‘net sıfır emisyon’ hedefine ulaşmak için otomotivin yanı sıra diğer sektörlerin de daha fazla uğraşması gerektiğini belirtti.

UEA küresel elektrikli araç satışlarının 2021’de iki katına yükseltecek toplam otomobil pazarının yüzde 9’unu temsil ettiğini, 2022’de ise bu oranın tüm zamanların en üst seviyesine ulaşarak yüzde 13 olmasını beklediklerini dile getirdi.

UEA verilerine göre elektrikli araç satışları 2021’de 6.6 milyon adet olarak hesaplanırken 2022’nin ilk çeyreğinde satışlar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artarak 2 milyonu buldu.

Öte yandan gelişmekte olan ülkelerde ise şarj ünitelerindeki yetersizlik ve yüksek satın alma maliyetleri nedeniyle satışların yavaşladığının altı çizildi.    

Zorlu Holding hisselerini Kuveyt’e satıyor

Bu habere en çok bankalar sevinecek! Olan yine vatandaşın cebine olacak

Borsaya manipülasyon ayarı! Düğmeye basıldı yeni düzenleme yolda   

Dolar/TL bir günde 3 milyar doları yuttu