Genel

Hammame'de Türk geleneği modern banyo ile birleşti!

Üniversite mezunu tellaklar, yalnızca tek kişinin yararlanabildiği bölümler, mescit, uyku odası... İşadamı Akif Ülker böyle bir hamam zinciri kurmayı hayal etti ve sonunda gerçekleştirdi: Hamam geleneğimizle modern banyo kültürünü birleştirdik. 

 30 liraya hamam sahibisiniz

Üniversite mezunu tellaklar, yalnızca tek kişinin yararlanabildiği bölümler, mescit, uyku odası... İşadamı Akif Ülker böyle bir hamam zinciri kurmayı hayal etti ve sonunda gerçekleştirdi: Hamam geleneğimizle modern banyo kültürünü birleştirdik. 

 Özkan Güven / ozkguven@gmail.com

Yabancılar otantik bulur, biz burun kıvırırız. Oysa bu toprakların yüzyıllık birikimiyle günümüze kadar ulaşan bir geleneğidir hamam. Finlilerin güzellik ve sağlıklarını Fin saunasına borçlu olduğu söylenir. Bizim hamamlarımızın da Fin saunalarından kalır yanı yoktur. Hamam, sadece terletmez, seratonin ve endorfin hormonlarının bol miktarda salgılanmasını da sağlayarak insanı mutlu eder. Terlemek, ovularak yıkanmak vücudun kan dolaşımına etki yapar, sağlıklı kılar, ruhu dinlendirir... Akif Ülkerin sahibi olduğu Hammame de Türk geleneğini yaşatan hamamlardan biri. Üstelik alanında ilkleri de barındırıyor.

Eğitimli tellaklar

Akif Ülker bir işadamı. Fransada ticaretle uğraştıktan sonra yakın bir zamanda Türkiyede de yatırımlar yapmaya başladı. Ve hamamlar zincirinin ilk halkasını İkitellide kurdu. Hammamenin özelliklerinden biri Türkiyede bir alışveriş merkezinin içinde yer alan tek hamam oluşu. İkitelli Başakşehirdeki Deposite Outlet Alışveriş Merkezinde. Bunun yanında iki şubesi daha var. Biri Bakırköyde, diğeri Fulyada. Hammamenin Arapçada özgür kuş anlamına geldiğini söyleyen Ülker Türk hamam geleneğini ve modern banyo kültürünü birleştirerek Hammameyi kurduk diyor. Bu hamamın diğer hamamlardan en büyük farkının mahremiyet olduğunu belirtiyor:

Biz ne kadar Batıya yaklaşırsak yaklaşalım özünde muhafazakar bir toplumuz. Böyle bir yapımız var. Burası da konuya hassas insanlar için tasarlanmış bir yapı. Kadınların rahatını ön planda tutarak dizayn ettik. Erkek ve kadın bölümleri ayrı. Kadın veya erkek fark etmez, buraya girdiğiniz an hamam sizin oluyor. İkinci bir kişi alınmıyor, yani sizinle birlikte yıkanan kimse olmuyor içeride.

Mescidi var

Kaydınızı yaptırıyorsunuz. Ve büyülü bir atmosferin içinde ilerliyormuş hissi yaratıyor ortam. Soyunma odalarını geçtikten sonra kabinler başlıyor. Her bölümde farklı masaj kısımları var. Ortada bir Türk hamamı bulunuyor. Yanında buhar hamamı, jakuzi kabinleri... Hammamenin en büyük özelliklerinden biri içinde mescit bulunması. Müşteriler namaz vakit çıkmadan Hammame içinde namazlarını kılabiliyor. İlerliyorsunuz... Evli çiftler için Sultan Hamamı özel olarak yapılmış. Mumların süslediği ortamda bir meyve tabağı, mis gibi kokular sizi bekliyor. Bu hamamda uyumak da mümkün. Mavi bir ışıkla aydınlatılmış uyku odasında şekerleme de yapabiliyorsunuz.

Burada 15 kişilik bir ekibin hizmet verdiğini söyleyen Ülker, tellakların bile üniversite mezunu olduğunu vurguluyor: Masaj yapan, kese atan gençlerin tümü spor akademilerinden mezundur. Mezun oldukları yetmezmiş gibi sadece bu iş için 600 saatlik ders alıp sertifika sahibi oldular. Çünkü masaj, beceri isteyen bir iş. Klasik hamam masajı olan deri dokunun yanı sıra İsveç, Tayland, aromaterapi, spor, selülit gibi masajlar yapılıyor kabinlerde. Bunun yanında kar çeşmesi, şok duşları, kadın ve erkek kuaförleri, çay salonu da bulunuyor.

Hammamenin giriş fiyatı 30 TL. Aldığınız hizmete göre fiyat artıyor. Bu, 750 TLye kadar artabiliyor. Üyelik ise 750 TLden başlayıp 3 bin TLye kadar çıkıyor. Hammameye mutlaka önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

 Özkan Güven/Star