Hangi arazilerde hisse satışı yapılabilir?
Taşınmaz mal tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Peki, hangi arazilerde hisse satışı yapılabilir?
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''hisse satışı mümkün mü'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı.
Benim Söke Ovası’nda 35 dönüm bir yerim var, bunun 15 dönümünü hisseli veya müstakil tapulu olarak oğluma veya kızıma satış veya hibe yoluyla vermem mümkün müdür? İlgilenir ve bana aydınlatıcı bilgi verirseniz çok mutlu ve bahtiyar olurum. Saygılarımla. E.Ç.
Okuyucuma, önce genel bir bilgi vereyim. İmar görmemiş, tarla vasfındaki arazilerin hisselere ayrılması ve küçük parseller haline gelmesini önlemek amacı ile bölünmesini engelleyici tedbirler alınmıştır.
Örneğin İmar Kanunu 18’inci madde hükümlerine göre, böyle arazilerde hisseli satışlar yapılamaz. Dolayısı ile ilk bakışta hisse satışı veya yeni parsel oluşturulması sureti ile müstakil tapulu hale getirilecek parselleşme mümkün görülmemektedir. İmar kanununun 18’inci maddesinin son fıkrası şöyledir:
Veraset yolu ile intikal eden, bu Kanun hükümlerine göre şuyuulandırılan, Kat Mülkiyeti Kanunu uygulaması, tarım ve hayvancılık, turizm, sanayi ve depolama amacı için yapılan hisselendirmeler ile cebri icra yolu ile satılanlar hariç imar plânı olmayan yerlerde her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayıracak özel parselasyon plânları, satış vaadi sözleşmeleri yapılamaz.
Görüldüğü gibi bırakın hisse satışını satış vaadi sözleşmeleri bile yapılamaz. Bilindiği gibi satış vaadi sözleşmeleri noterlerde özel şekle tabidir “Düzenleme şeklinde” yapılmadıkça geçersizdir. ‘İmar planı olmayan yerler’ derken, elbette öncelikle tarlalar anlaşılmalıdır.
Ancak maddede istisnalar da görülmektedir. Örneğin, tarım ve hayvancılık için yapılacak hisselendirmeler veya parselasyonlar istisna kabul edilmiştir.