Ekonomi

Hangi borçlar yapılandırma kapsamında? İşte, Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırma paketinin detayları

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketinin detayları belli oldu. Yarın kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Ardından yasa teklifi TBMM’ne sunulacak.Hükümet 84 milyona barış eli uzatarak vergi borçlarından sigorta primlerine, trafik cezalarından öğrenim kredisine kadar birçok başlıkta yapılandırmaya gidecek

Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırma paketinin detayları belli oldu. Hükümet 84 milyona barış eli uzatarak vergi borçlarından sigorta primlerine, trafik cezalarından öğrenim kredisine kadar birçok başlıkta yapılandırmaya gidecek.

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı olanağı da sunulacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), belediyelere olan borçlar, su ve öğrenim kredisi borçları, gümrük, askerlik cezaları yapılandırma paketi içerisinde yer alacak. İlk taksitini yatıranların sigorta prim teşvikinden yararlanacağı belirtilirken, peşin ödemelerde ise borçların yüzde 90'ının silinme fırsatı doğacak.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Yapılandırma paketi kapsamında borcu olanların öncelikle internet üzerinden borçlarını sorgulaması gerekiyor. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından borcunu yapılandırmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler işlemleri internet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Ayrıca vergi yapılandırma işlemleri daha önceki yapılandırmalarda olduğu gibi vergi daireleri ve online olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi gib.gov.tr aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Ayrıca sözkonusu yapılandırma kapsamında; bütün borçlar kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenebilecek.

 

KREDİ KARTIYLA ÖDEME

Kredi kartıyla ödeme yapmak için ilgili kurumların internet adresine veya konuyla ilgili linke giriş yaparak ödeme yapmak mümkün olacak. Kredi kartıyla ödeme yapıldığı zaman işlem tarihi itibariyle borçlar ödenmiş olacak. İsteyenler kredi kartıyla bir veya birden fazla taksiti ödeyebilecek.

NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Borç yapılandırma paketinin yarın Kabine Toplantısı'nda değerlendirilmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu da sosyal güvenlik primlerine yönelik yapılandırma konusunda çalışmalar yürütüyor.

Haberde, kabine sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paketin detaylarını kamuoyu ile paylaşacağı belirtiliyor. Daha sonra ise yasa teklifi olarak Meclis'e sunulacak.

CİDDİ İNDİRİMLER SAĞLAYACAK

Borç yapılandırma paketi, borçlular açısından çeşitli avantajlar sağlayacak.  Borçtan kaynaklı tüm olası cezai yaptırımlardan kurtulmak mümkün olduğu gibi ilk taksitte borcun tamamının ödenmesi halinde ciddi indirimlerin de elde edileceği belirtiliyor. Ayrıca başvuru öncesi başlatılan hacizler yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacak.

Vergi borcunun yapılandırılmasında ise mevcut verginin aslına bağlı olan cezaların silinmesi planlanıyor. Buna göre; mevcut verginin aslına bağlı olmayan cezaların yarısı siliniyor. Ödenmesi gereken borcun gecikme faizi ve zammı gibi ücretler ortadan kalkacak.

HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?