26 / 12 / 2024

Hangi durumlarda kiracı çıkarılır? Kiracı çıkarmak için yasal düzenleme var mı?

Hangi durumlarda kiracı çıkarılır? Kiracı çıkarmak için yasal düzenleme var mı?

Son günlerde, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki tartışmalar neredeyse günlük haberlerin başlıklarında yer almakta. Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar ve diğer durumlar, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlık mahkemede son buluyor. Kiracı ve ev sahipleri hangi durumlarda dava açabilir?



HÜKÜMETTEN YENİ YASAL DÜZENLEME

Fahiş kira artışlarına karşı kiracıların korunması için hükümet, etkili bir yasal düzenleme yolunda önemli adımlar atmaktadır. Fahiş kiralara karşı getirilen koruma kalkanı kapsamında, kiracıların mağduriyetinin önüne geçmek için %25 kira artışı sınırı uzatılacak ve fırsatçılara verilen cezalar ağırlaştırılacaktır. Yasal düzenleme üzerinde yürütülen çalışmalarda hapis cezası, adli para cezası veya para cezası uygulanacak.

KİRACI EV SAHİBİ TARAFINDAN HANGİ DURUMLARDA ÇIKARILABİLİR?

Kiracı, bazı durumlarda ev sahibi tarafından taşınmazdan çıkarılabilir. 

  • Kiracı, eğer en az 1+10 yıldır evde ikamet ediyorsa ev sahibi tahliye davası açabilir.

  • Ev sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu yakınları, kiralanan taşınmaza ihtiyaç duyarsa ve bunu ispatlarsa, tahliye davası açma hakkına sahiptir.

  • Kiracının kira bedelini düzenli olarak ödememesi durumunda, ev sahibi bu durumu hukuki bir gerekçe olarak kullanarak kiracıyı çıkarabilir.

  • Kiracının veya eşinin yakınlarda başka bir konutunun olması ve ev sahibinin bu durumu sonradan öğrenmesi, ev sahibine tahliye davası açma hakkı tanır.

  • Kiracının özenli davranma yükümlülüğüne aykırı hareket etmesi durumunda, ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir. İflas eden kiracı, verilen süre içerisinde gerekli güvenceyi gösteremezse ev sahibi kiracıyı çıkarma hakkına sahiptir.


Geri Dön