Hangi hızlı tren projesi ne zaman tamamlanacak?
Türkiye’nin dört bir tarafında yürütülen hızlı tren projeleriyle başkent Ankara merkez olmak üzere birçok kentin birbirine bağlandığını dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, demiryollarıyla kıtaların da birbirine bağlanacağını söyledi.
Demiyolu yatırımlarının hız kesmeden devam ettiği Türkiye, 2009 yılında tanıştığı yüksek hızlı tren (YHT) teknolojisiyle ulaşımda adeta yeni bir döneme girdi. Türkiye’nin dört bir tarafında hayata geçirilen hızlı tren projeleriyle başkent Ankara merkez olmak üzere birçok kent birbirine bağlandı. Bugüne kadar toplamda 50 milyonu aşkın yolcu taşındı.
Ekonomist'te yer alan habere göre, önümüzdeki dönemde demiryollarıyla kıtaların da birbirine bağlanacağını müjdeleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Marmaray’la iki kıta birbirine deniz altından bağlandı.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu da hizmete verildi. Bu iki proje Ankara merkezli olan YHT hatları ile birbirine bağlanacak. Bu da Pekin’den Londra’ya kadar uzanan ipek Demiryolu’nun hayata geçmesi demektir” şeklinde konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan merkezi Ankara olmak üzere ülke genelinde yürütülen hızlı tren projelerini Ekonomist Dergisi için anlattı.
YOLCU SAYISI 50 MİLYONU AŞTI
TCDD’nin hizmete açtığıAnkara-Eskişehir, Ankara-istanbul, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren hatlarında kısa zaman geçmesine rağmen toplamda 50 milyonu aşkın yolcu taşındı. İnşaatı süren ve yapımı hedeflenen yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarıyla başkent Ankara merkezde olmak üzere birçok kent birbirine bağlanmış oluyor.
KITALAR BİRBİRİNE BAĞLANACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından demiryollarında sadece kentlerin değil kıtaların birbirine bağlanması hedefleniyor. Dünyanın en önemli projeleri arasında yer alan Marmaray projesiyle de iki kıta birbirine deniz altından bağlandı.
Marmaray’ı kemik banliyö hatlarına bağlayacak olan Gebze-Halkalı Banliyö hatları iyileştirme projesinin dışında Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı da tamamlanarak hizmete açıldı. Bu iki proje Ankara merkezli olan YHT hatları ile birbirine bağlanıyor.
Bu; Pekin’den Londra’ya kadar uzanan ipek Demiryolu’nun hayata geçmesi anlamını taşıyor. Hayata geçirilen hızlı tren projeler ile beraber Türkiye’nin neredeyse her şehri Uzak Asya’ya ve Batı Avrupa’ya bağlanıyor.
ANKARA-İZMİR PROJESİ
Başkent Ankara merkez olmak üzere istanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-izmir, Ankara-Konya koridorlarını kapsayan çekirdek yüksek hızlı demiryolu ağının oluşturulması hedefleniyor.
Bu çekirdek ağın bir parçası olan ve yapımı süren 508 kilometre uzunluğa sahip Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-izmir Yüksek Hızlı Tren Projesinin Polatlı-Afyonkarahisar kesiminin kalan altyapı ve üstyapı işlerinin 2020'de yapımına başlanacak.
Ankara(Polatlı)-Afyonkarahisar kesimi 2022'de açılacak
Ankara(Polatlı)-Afyonkarahisar kesiminin 2022'^de Afyonkarahisar-Uşak-izmir kesiminin ise 2022-2023 sonunda açılması planlanıyor.
Merakla beklenen Ankara (Polatlı)-Afyonkarahisar ve Afyonkarahisar-Uşak kesimlerinin altyapı işleri ile Ankara (Polatlı)-Uşak kesimi üstyapı işleri için ihale hazırlık çalışmaları sürüyor. Orta Anadolu’yu Ege ile bağlayacak olan bu proje, ulusal demiryolu ağının entegrasyonuna da katkı verecek.
ANKARA-SİVAS PROJESİNDE SON DURUM NE
405 kilometre uzunluğa sahip olan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Projesinin altyapı çalışmalarında yüzde 95 fiziksel ilerleme sağlandı. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı projesinde performans test sürüşlerinin tamamlanmasından sonra hat, hizmete açılacak. Mevcut tren yolculuğu da 10 saat kısaltacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ankara-Sivas arasında 12 saat olan seyahat süresi YHT ile 2 saate inecek.
ANKARA’DAN MERSİN LİMANI’NA
Konya, Karaman ve Kayseri’den gelen yüklerin Mersin Limanı’na daha hızlı aktarılmasını sağlayacak olan ve bölgedeki yolcu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla hızlı demiryolu hattının yapımı planlanıyor.
423 kilometre uzunluğa sahip projenin 102 kilometrelik Konya-Karaman kesimindeki altyapı, üstyapı, elektrifikasyon ve istasyon düzenleme çalışmaları tamamlandı. Sinyalizasyon çalışmaları süren bu hatta 2020'de hızlı tren işletmeciliğine geçilmesi planlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi 1 saat 13 dakikadan 40 dakikaya iniyor.
Ayrıca Konya-Karaman hattının devamında 245 kilometre güzergâh uzunluğuna sahip Karaman-Niğde (Ulukışla)-Mersin (Yenice) etabının ise Karaman-Ulukışla kesiminde yapım çalışmaları devam ediyor. Projenin 2022 yılında tamamlanması planlanıyor.
Konya-Karaman-Ulukışla YHT Projesi ile Mersin-Adana arasının dört hatlı hale getirilmesiyle hızlı tren ve banliyö trenleri için ilave kapasite oluşturulmuş olacak. Test sürüşlerinin başladığı projeyle 1 saat 15 dakika olan seyahat süresi 35 dakikaya inecek.
SİVAS-ERZİNCAN PROJESİ
Doğu-batı koridorunun devamı niteliğinde olan 242 kilometre uzunluğa sahip Sivas-Erzincan Hızlı Demiryolu Hattının yapımı Sivas-Zara ve Zara-Erzincan olmak üzere iki kesim halinde yapılıyor. Toplamda 74 kilometre uzunluğa sahip Sivas-Zara arası yapım çalışmaları devam ediyor.
168 kilometre uzunluğa sahip Zara-Erzincan kesiminin ise proje çalışmaları tamamlanmış olup; ihale hazırlık çalışmaları sürüyor. Sivas-Erzincan Hızlı Demiryolu Hattı tamamlandığında Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesine bağlantı sağlayarak tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmış olacak. Projenin inşaat çalışmalarının 2.5 yılda tamamlanması hedefleniyor.
ANKARA - YERKÖY - SİVAS HATTI
Toplam uzunluğu 442 kilometre olan Ankara - Yerköy - Sivas hattının 152 kilomtre uzunluğa sahip Ankara - Yerköy etabının yapımına 2009 yılında başlanmış, fiziki altyapı çalışmaları ise y,zde 80 oranında tamamlandı. Ankara - Yerköy hattında minimum hızın 250 km/sa olması planlanıyor.
BURSA-BİLECİK PROJESİ
Bursa Bilecik Hızlı Tren Projesi : Sadece yolcu taşıyabilen Yüksek Hızlı Tren hatlarının dışında yük ve yolcu taşımacılığının beraber yapılabildiği 200 km/h hıza uygun, çift hatlı Hızlı Tren projeleri geliştiriliyor.
Ülkemizin en gelişmiş sanayi kentleri arasında yer alan Bursa ile Bilecik arasında hayata geçirilen hızlı tren hattıyla Bursa; İstanbul, Eskişehir, Ankara ve Konya`ya bağlanıyor.
Merakla beklenen yüksek hızlı tren hattının tamamlanmasıyla birlikte Ankara-Bursa arası 2 saat 15 dakika, Bursa-Eskişehir arası 1 saat 5 dakika ve Bursa-İstanbul arası 2 saat 15 dakika olacak.
ADAPAZARI-SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI YHT HATTI
Adapazarı ve Kurtköy arasında inşa edilecek olan Yüksek Hızlı Tren projesi hayata geçiyor. 6 milyar TL'ye mal olması beklenen proje Kocaeli İli, Kartepe, İzmit, Derince, Körfez, Dilovası ve Gebze İlçeleri ve İstanbul İli, Tuzla İlçesinden geçecek.
Adapazarı-Kurtköy (Sabiha Gökçen Havalimanı) Arası YHT Hattı Demiryolu Projesi’nin inşaatı kapsamında, planlanan güzergah boyunca yarma ve dolgu işlemleri yapılacak. Planlanan projenin inşaat aşamasında toplam 600 personel çalışacak olup, proje inşaatının 7 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor
152 kilometrelik hızlı tren hattı ihale aşamasında!