Teknoloji

Hangi marka ikinci el telefonlarda daha az değer kaybediyor?

Bir yurt dışı araştırması, ikinci el telefon pazarında iPhone 14, Samsung S23 ve Google Pixel 7 modellerini karşılaştırdı. Bu durumda, birçok kişi ikinci el telefonlara yöneliyor

Döviz kurlarındaki artış, telefon satın almayı oldukça zorlu bir hale getirdi. Bu durumda, birçok kişi ikinci el telefonlara yöneliyor. Bu nedenle, telefonunu satmak isteyenler ve telefon almak isteyenler için ikinci el piyasası giderek daha önemli hale geliyor.

iPhone 14 ikinci elde değerini daha iyi koruyor!

ShiftDeleteNet'ten Gökberk Baycan'ın haberine göre; Genel olarak bilinen bir gerçek, iPhone modellerinin ikinci el değerinin diğer markalara kıyasla daha yüksek olmasıdır. Öte yandan, Android telefonlar Apple kadar popüler değiller. Yurtdışında SellCell tarafından gerçekleştirilen bir ikinci el telefon araştırması da bu durumu doğrular niteliktedir.

SellCell tarafından hazırlanan raporda, iPhone 14, Samsung S23 ve Google Pixel 7 modelleri inceleniyor. Araştırma sonuçlarına göre, beklenildiği gibi iPhone en başarılı performansı gösterirken, Samsung S23 ise Google Pixel 7 modeline göre biraz daha yüksek satış rakamlarına ulaşmış durumda.

İlk aylarındaki 'yeni gibi' durumdaki bir iPhone 14 modeli, yüzde 32,3 oranında bir değer kaybına uğrarken; aynı durumda olan Samsung S23 modeli için bu oran yüzde 41,1 oluyor. Pixel 7 modelleri ise ilk ay sonunda yüzde 43,1 oranında değer kaybediyorlar.

İkinci el olarak satılan 'yeni gibi' modellerde, ikinci ayda değer kaybının daha dramatik bir şekilde arttığı görülmektedir. İki ay sonunda, iPhone 14 modellerindeki değer kaybı yüzde 31'e düşerken, Samsung ve Google modellerinde ise sırasıyla yüzde 43,3 ve yüzde 45,9 oranında bir değer kaybı yaşanmaktadır.Durumu "iyi" olarak nitelendirilen ikinci el telefonlarda da durum değişmezken, iPhone modellerinde ikinci ay sonundaki değer kaybının azalması oldukça dikkat çekicidir. Diğer yandan, Google Pixel 7 modellerinin değer kaybı yüzde 50'nin üzerine çıkması da dikkat çeken bir diğer noktadır.

SellCell tarafından yapılan araştırma, ülkemizdeki telefonların değer kaybı seviyelerine göre olmasa da, ikinci el telefon piyasasındaki durumu gözler önüne sermektedir. Bu konuda sizin düşünceleriniz nelerdir? Lütfen yorumlar kısmında bizimle paylaşın.