Yeni Şirketler

Hangi Organize Sanayi Bölgesi yatırıma uygun?

Bugün Türkiye'nin her köşesine dağılmış 252 OSB bulunuyor. Bunların bir kısmı aktif, bir kısmının altyapı çalışmaları sürüyor

Hürriyet Emlak dergisinin Eylül sayısındaki habere göre; bugün Türkiye'nin her köşesine dağılmış 252 OSB bulunuyor. Bunların bir kısmı aktif, bir kısmının altyapı çalışmaları sürüyor, bazıları ise daha plan ve kamulaştırma aşamasında. OSB'lere geçiş yapmak isteyen girişimci KOBİ'ler için yatırıma en uygun 10 olan OSB'nin yatırım koşullarını ortaya çıkardık.  
 
Türk sanayisinin derli toplu bir görünüme kavuşması 1980'lı yıllarla birlikte başladı. Küçük torna tezgahlarının, mahalle aralarına sığmaz olduğu dönemdi artık o yıllar. Peki o mahalle aralarında, rutubetli bodrum katlarındaki imalathaneler nereye gittiler?

Bu imalathanelerin yeni üretim adresi ise `sanayi bölgeleri' oldu. İşte gerçek sanayiciliği orada öğrendiler, üretimleriyle, istihdamlarıyla, cirolarıyla, ihracatlarıyla ve kârlarıyla gerçek büyümeleri oralarda yakaladılar.

Bugün, Türkiye'nin her bölgesine, iline, ilçesine yayılmış sanayi bölgelerinin sayısı 252'yı bulmakta. Bunların127'si tam anlamıyla faaliyette.

Bugün Konya'dan Tekirdağ'a, Gaziantep'ten Çorum'a, Uşak'tan Malatya'ya kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde birinci sanayi bölgesi yetmemiş ikinciyi açmışlar, ikinci yetmemiş üçüncüyü, böylece devam etmiş. Bugün ise neredeyse her ilde OSB bulunuyor. Hatta bazı illerde sayılar onlu rakamların üzerine çıkmış. Örneğin;  Bursa'da 13, Kocaeli'de 12, İzmir'de 12, Ankara'da 10 OSB bulunuyor.

Arsa fiyatları ne kadar?

Hürriyet Emlak olarak, Türkiye genelindeki alt yapısı tamamlanmış ve boş parsel bulunan, OSB'lerin yatırımcılara sağladığı fırsatları araştırdık. Yatırıma en uygun yaklaşık 10 OSB belirledik. Boş parsel bulunan 10 OSB'de metrekare fiyatları 5 dolardan başlayıp, 100 dolara kadar çıkıyor. Ama bedelsiz arsa tahsisi yapan OSB'ler de mevcut. 

Şu anda tüzel kişilik kazanmış 252 OSB'nin 29'u İhtisas OSB'lerden oluşuyor. 10 OSB'yi kapsayan araştırmamız sonucunda yatırımcıların yer sıkıntısı çekmeyeceği OSB'lerin başında Kayseri OSB geliyor. Burada yaklaşık 200 parsel boş. Bu parsellerin metrekare fiyatları ise 55 YTL'den başlıyor. Bu OSB'de mobilya, tekstil, gıda, makine imalatı, plastik, kağıt ve ambalaj gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketler yer bulabiliyor.

Çerkezköy OSB'de 180 parsellik boş yeriyle yeni yatırımcıları bekleyen bir diğer OSB ise Çerkezköy. Parsel fiyatlarının 80 YTL'den başladığı Çerkezköy OSB'de tekstil, kimya, demir çelik ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketleri yatırım yapabilir.

Bunun dışında bu yılın sonuna kadar 13 adet OSB daha yolda. Bayburt, Afyonkarahisar, Denizli, Bursa, Konya, Niğde, Osmaniye, Sinop, Tokat ve Zonguldak gibi illerde yer alan 13 OSB'nin altyapı ve üst yapı inşaatlarının bu yıl tamamlanması planlanıyor.

Yeni üretim alanlarıyla birlikte sanayicinin teşvik edildiği ülke genelinde 2012 yılına kadar 78 adet sanayi bölgesi kurulması planlanıyor. Bu sanayi bölgeleri Gaziantep, Aksaray, Zonguldak, Kahramanmaraş, Ankara, Manisa ve Sakarya gibi illerde yapılacak. 


OSB'de nasıl yatırım yapmalı?

İşletme, ilgili OSB müdürlüğüne yapacağı işin durumuna ve talebini karşılayabilecek arazi büyüklüğüne göre dilekçe ile yer tahsis talebinde bulunur.
İlgili OSB yönetim kurulu başkanlığı (müteşebbis heyeti) yapılacak faaliyet konusu hakkında OSB'de kurulabilecek şirketler hüviyetine uygun bulması halinde söz konusu firmanın talebini değerlendirir.
Bahse konu firmanın talep etmiş olduğu arsa miktarı, hali hazırda mevcut ise veya uygun koşullarda yapılabilecek durumlarda tevhid edilerek yatırımcıya tahsis edilir.
Bölge teşvik kapsamında ise söz konusu arsa tahsisi `Bedelsiz Arsa Tahsis Sözleşmesi' dahilinde yapılır. Bazı OSB'ler katılımcılardan sadece metrekare birim fiyat üzerinden `altyapı katılım bedeli' talep eder.
Gerekli devir işlemleri yapıldıktan sonra firmadan işletmesi hakkındaki resmi evraklar istenir ve firma adına bölgede dosya açılır.
Firmanın tahsis tarihinden itibaren birinci yıl proje, ikinci yıl sonunda ise tüm çalışmalarını tamamlamış olup, faaliyete geçmesi gerekir. Aksi takdirde firma yasal yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir. Arazi tahsisinin geri alınması bu yaptırımlardan en ağır olanıdır.
 
 
 

BALIKESİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ:

Toplam büyüklüğü: Toplam 560 hektarlık bir alanda kurulmuş olan, Balıkesir OSB'de, 300 hektarlık net sanayi parseli bulunuyor.

Üretim yapan işletme sayısı: OSB'de işletmeye geçmiş toplam 53 firma yer alıyor ..

Çalışan sayısı: Balıkesir OSB'de 2 bin kişi istihdam edilmekte...

Arsa fiyatları: Geçici arsa satış fiyatı metrekare bazında 10 dolar.

Diğer özellikleri: 2008 yılı sonuna kadar Balıkesir OSB'de 5 firma inşaatını tamamlayarak işletmeye geçecek.  2009 yılında 3 firmanın inşaatına başlaması ve yılsonunda da işletmeye geçmesi hedefleniyor.  Balıkesir OSB'de, OSB Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğinde verilen yetkiler çerçevesinde tüm yapı ruhsatları ve yapı kullanma izin belgeleri, GSM Ruhsatları OSB yönetimince verilmekte.


BOLU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ:

Toplam büyüklüğü: Bolu OSB, 732 bin 547 metrekare alan üzerinde yer alıyor.

Üretim yapan işletme sayısı: 61 adet sanayi parselinin yer aldığı ve bu parsellerin tamamının tahsisinin tamamlanmış olduğu Bolu OSB'de, 46 firma faal olarak üretime devam ederken, 5 firma ise çeşitli sebeplerden dolayı üretimine ara vermiş durumda.

Çalışan sayısı: Şu anda 3 bin 300 kişi çalışıyor.

Arsa fiyatları: İlave OSB alanından altyapı hariç, metrekare bazında 35 YTL bedel üzerinden parsel tahsislerine başlanıldı.

Diğer özellikleri: Bölgenin, altyapı kapsamında kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu ve yolları tamamlanmış, asfalt kaplaması yapılmış durumda.

Bölgenin yol, kanalizasyon, enerji, su ve yeşil alanlar konusunda sıkıntısı bulunmuyor.

Bölgede doğalgaz altyapı çalışmalarına baylandı. 2008 yılı sonunda da firmalara gerekli olan gaz sağlanacak.

Mevcut OSB'nin genelde ahşaba dayalı 51 parselden oluşan küçük bir bölge olması, Bolu'ya gerek ekonomik gerekse istihdam açısından yeterli olmaması nedeniyle ilave OSB, çalışmasına başlandı. 74 hektarlık ilave alanın imar-parselasyon planları, altyapı ve enerji projeleri tamamlandı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca onayı gerçekleştirilen ilave OSB, 74 hektarlık bir alanda, her biri yaklaşık 10 bin metrekare olan 41 sanayi parselinden oluşuyor.