Genel

Hangi şartlarda kiracı tahliye edilir? Kira kontratı her yıl yenilenmek zorunda mı?

Kiracıların, oturdukları konuta dair akılarına takılan bazı hususlar vardır. İşte bu konuda araştırılan detaylar!Belirli süreli kira sözleşmesinde kiracı tarafından kira sözleşmesinin bitimine en az 15 gün kala bildirimde bulunulmadığı zaman kira sözleşmesi aynı koşullarla 1 yıl uzamış sayılmaktadır

KİRA KONTRATI YENİLENMEZSE DEVAM EDER Mİ?

Kira kontratı yenilenmezse devam eder mi, Kira Sözleşmesi bitince otomatik olarak yenilenir mi? soruları sık sık sorulmaktadır. Belirli süreli kira sözleşmesinde kiracı tarafından kira sözleşmesinin bitimine en az 15 gün kala bildirimde bulunulmadığı zaman kira sözleşmesi aynı koşullarla 1 yıl uzamış sayılmaktadır.

 

Peki “Hangi şartlarda kiracı tahliye edilir? Kira kontratı her yıl yenilenmek zorunda mı? İşte bu benzeri soruların merak edilen yanıtları…

EV SAHİBİ YÜZDE 25’DEN FAZLA ZAM YAPABİLİR Mİ?

Yargıtay'ın, kiracıların yüzde 25'ten fazla yapılan artışları geriye dönük olarak isteyeceğine dair karar verdiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI NE ZAMAN KADAR?

Normal şartlar altında TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulamanın ardından yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında güncellenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak.

HANGİ ŞARTLARDA KİRACI TAHLİYE EDİLİR?

Evin tekrardan yıkılıp yapılması ya da onarılması gerektiği mahkeme yolu ile ispat edilirse kiracı tahliye edilebiliyor. Ek olarak kira sözleşmesi bir yıllık yapılmış ise ve süresi dolmuş ise kiracı çıkarılamaz. Kanun, 10 yıllık uzama süresi öngörüyor. 10 yılın sonunda ise ev sahibi kiracıyı tahliye edilmektedir.

EV SAHİBİ KAÇ YIL SONRA KİRACISINI ÇIKARABİLİR?

Aynı yıl içerisinde kiracı kirayı ödemeyi 2 kere geciktirir ise ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderilmiş ise de kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açılabilir. Davayı kazanmanız halinde kiracının tahliyesi gerçekleşebilir. 10 senelik sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir.

KİRA KONTRATI HER YIL YENİLENMEK ZORUNDA MI?

Kiralamanın yapıldığı başlangıç tarihinin belli olduğu ama kiralama müddetinin belirtilmediği sözleşmelere belirsiz süreli kira sözleşmesi denilmektedir. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı ya da gayrimenkul sahibi tarafından aksi belirtilmediği sürece her 1 senenin sonunda kontrat yenilenmiş sayılır.