Genel

Hanımın çiftliği gerçek sahibine iade edildi!

Orhan Kemal ’in romanından televizyona uyarlanan ’Hanımın çiftliği ’ dizisinin çekimlerinin yapıldığı Adana ’daki çiftliğin gerçek hanımı, 2 yıl aradan sonra çiftliğine kavuştu

Adana 'nın tarım arazilerinin en yoğun olduğu Karataş ilçesi yolunda, il merkezine 20 kilometre mesafede bulunan Karaahmetli köyündeki çiftlik, yörede, 2008 yılında vefat eden toprak sahibi 'Hakkı Ağa'nın adıyla biliniyor.

Yaklaşık 250 dönüm arazide kurulu Hakkı Ağa çİftliğinde, gerçek hanım ağa Derya Umar 'ın eşi Bahri Umar, kavun karpuz gibi tarımsal ürün yetiştirmesinin yanı sıra 150 baş küçükbaş hayvan da besliyor.

İngiltere 'de yaşayan ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren çiftliğin yarı hissedarı Figen Ünver ise fırsat buldukça Adana 'ya gelerek çiftlikte anılarını tazeliyor.

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan, çekimleri 2 yıl süren ve 70 bölüm yayınlandıktan sonra son bulan dizinin çekimlerinin yapıldığı çiftliğin gerçek hanımı Derya Umar, dizi bitince çiftliğine yeniden kavuştu.

'Baba yadigarım' dediği çiftliği ile hasret gideren Derya Umar, yaptığı açıklamada, 'Dizi ekibi 40-50 çiftlik dolaşıp benim çiftliğimi beğenmişler. 150 mekrekarelik konağımızı yıkıp bir ay içerisinde 1 milyon lira harcamayla 580 metrekarelik bir konak yaptılar' dedi.

Derya Umar, eşi Bahri Umar ve oğlu Hakkı Boran Umar ile Adana 'da yaşadığını ancak, zaman zaman çiftlikte de kaldıklarını belirterek, şunları söyledi: 'çiftliğimizin çalışma alanı açısından sesiz ve güzel bir ortamı var.

Ana yoldan oldukça uzak olduğu için araç gürültüsü duyulmuyor. Babam 40 yılı aşkın bu çiftlikte kaldı. Bu alanda 250 dönüm arazimiz var. Hayvancılıkla da uğraşıyoruz. çekimler sırasında sadece hafta sonraları çiftliğe uğrayabildik.' Derya Umar, dizi çekimleri sırasında kullanılan koyunlardan da ücret talep etmediklerini belirterek, 'Bazen at ve inek lazım oluyordu köylülerden 50-100 liraya kiralıyorlardı. Adana 'nın tanıtımına katkımız olduysa ne mutlu bize' dedi.

Konak için her hangi bir ücret almadıklarını vurgulayan Umar, sadece konağın yıkılıp yeniden inşa edildiğini kaydetti.

çiftliğin her alınının dizi çekiminde değerlendirildiğini vurgulayan Derya Umar, 'çiftlikteki ahırımız önce düğün salonuna çevrildi, daha sonra tefecinin bürosu, Kemal 'ın çalıştığı çırçır fabrikası olarak dizayn edip çekimler yapıldı. çiftlikte bazı alanlar oto tamir atölyesi olarak kullanıldı' dedi.

Dizi ekibinden 26 oyuncunun 2 yıl süreyle Adana 'nın cadde ve sokaklarında dolaştığını vurgulayan Derya Umar, 'Bu insanlar Adana 'yı gezdi ve alışveriş yaptılar. Dizi sona ermesine rağmen hala ziyaretler sürüyor. Dizi süresince de kafilelerle ziyarete geldiler. Bunları memleketimizin tanıtılması açısından son derece önemli buluyorum' dedi.

Derya Umar, tek şikayetinin her gün yaklaşık 200 kişinin girdiği ve çekimlerin yapıldığı konağın ilk haline artık benzememesi olduğunu belirterek, 'Konak ilk yapıldığı ilk günkü gibi değil. Evin şu anki durumunu beğenmiyorum.

Anlaşmamızda verdiğimiz zararı telafi edeceğiz yazıyor. şžu an konağın belirli bölümleri dökülmüş durumda' dedi.

-BUTİK OTEL VE GOLF SAHASI PLANI-

Dizinin çiftliğin tanıtımına önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Derya Umar 'ın kız kardeşi, tekstilci Figen Ünver ise 250 dönümlük çiftlik arazisine butik otel ve golf sahası yapmayı düşündüklerini söyledi.

Ünver, 'Arazinin uygun olup olmadığına yönelik fizibilite çalışmalarını İngiltere 'den getireceğimiz ekibe yaptıracağız. Golf çok pahalı bir spor. Dünya da üyelikleri de çok pahalı ve Adana 'nın iklimi golf sporuna çok uygun.

Yabancılar Adana 'yı beğenecektir' dedi.

Dizinin 1950 'li yılların Adana 'sına nostaljik yolculuk yaptırdığını ifade eden Ünver, 'O yılların yaşam tarzı, şivesi, yemekleri tekrar hatırlandı. Bu açıdan dizinin kentimize önemli katkıları olduğunu düşünüyorum' diye konuştu.

Ünver, Adana 'ya katkısı olması için çiftliği tekrar dizi ve sinema filmi için verebileceklerini kaydetti.

Bu arada, dizi sona ermesine rağmen hergün çok sayıda kişinin çiftliği gelerek müze gibi gezdiği gözleniyor.
Akşam