Harbiye Kongre Merkezi'nin bitişi Eylül'e kaldı
11 katlı tiyatro barındıracak Harbiye Kongre Merkezi Haziran'da bitecekti, Eylül'e kaldı
İstanbul'un orta yeri ne sinema ne tiyatro ne opera! İstanbul'un orta yeri ya virane ya şantiye... Belki bir yıl sonra neşe içinde dört bir yandaki, birbirinden güzel kültür merkezlerine koşturuyor olacağız ama son iki yıldır -yetersizliklerine rağmen yitirdiğimiz mekanlar, yeri doldurulamayan salonlar, mahrum kaldığımız sanat etkinlikleri, şu boşa geçirdiğimiz upuzun zaman, kaygı içinde tamamlanmasını beklerken uzayıp giden projeler canımıza tak etti!
Ağustos ayını ortaladık. Yaz bitti. Tatil bitti. Önümüz sonbahar. Yaz rehavetini üzerimizden atıp yeni bir sanat sezonunu içimiz kıpır kıpır heyecanla beklediğimiz döneme giriyoruz. "Perdeler açılıyor!" haberlerini okumayı iple çekiyoruz. Ama İstanbullu sanatseverler bu sezona yine garip, yine mahzun giriyor.
Taksim Meydanı'nın göbeğinde Atatürk Kültür Merkezi 2008 ortasından beri kapalı. Bir zamanların Venüs Sineması yani 1983'ten bu yana Devlet Tiyatroları'nın Taksim Sahnesi bir alışveriş merkezine terk edildi. Devlet Tiyatroları'nın oyunları Şişli Cevahir, Üsküdar Tekel, Harbiye Kenter ve Beykoz Feridun Karakaya sahnelerine tıkıştırıldı. Ancak onların boyutlarına uygun prodüksiyonlar yapabiliyorlar. Şehir Tiyatroları'nın en işlek salonu olan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yerinde koca bir şantiye var bitişini sabırla beklediğimiz. 11 katlı tiyatro barındıracak Harbiye Kongre Merkezi Haziran'da bitecekti, Eylül'e kaldı. Ama onun tamamlanacağına eminiz çünkü IMF ve Dünya Bankası'nın Guvernörler Toplantısına mekan olacak! Dünya Su Forumu olmasa Sütlüce Kongre Merkezi de yapımına başlanmasının 10. yıldönümünde tamamlanamazdı belki!
Ayazağa Kültür Merkezi de 2010'da açılacak açılmasına ama sonuçta ticari bir işletme olacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı sadece yılda 52 gün kullanabilecek. Arazi tahsisine karar verildiği 1988 yılında doğanlar seneye bu yapı hizmete açıldığında üniversite mezunu olarak orada işe başlayabilir!
AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu'nun hazırladığı onarım ve yenileme projesi için ihale ancak Mayıs ayında yapılabildi, ama KESK'e bağlı Kültür Sanat Sen'in projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kararın "hukuka aykırı" olduğu yorumunu yaptı.
Mimari, tarihi ya da hukuki açıdan sorunların ayrıntılarını bilemiyorum. Ama İstanbullu her sanatsever adına bu tıkanıklığa isyan ediyorum. Sorunlar her ne olursa olsun, acilen bir uzlaşma noktası bulunmalı ve çözümüne gidilmeli. Koca İstanbul'u en önemli kültür merkezinden yoksun bırakmaya kimsenin hakkı yok. Hele Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılında!
Eski AKM şimdi yere göğe konulmuyor ama yetersizliğine dair sorunları seksenlerden beri duyarız. En başta sanatçılar yakınırdı bundan! Akustikten oturma düzenine, Büyük Salon'un sahnesinin kullanışsızlığından sinema salonunun atıl kalışına dek birçok şeyden sürekli yakınılırdı. Elbette binanın yıkılması birçok büyük kamu inşaat projesinin onyıllar sürdüğü bir ülkede herkesin tüylerini diken diken eden bir seçenekti, tercih edilmemesi isabetli oldu. Öte yandan restorasyon sicilimiz de parlak değil o yüzden ne kadar titizlenilse, ne kadar tartışılsa yeridir. Yeter ki çözüm amacıyla tartışılsın, siyasi ve ekonomik temelli zıtlaşmalar olmasın.
Ve İstanbul artık sahnesiz kalmasın!
Star/Alin Taşçıyan