Genel

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif ile icra işlerinde geçerli olan tahsil harç oranlarının yüzde 1'e düşürülmesi amaçlanıyor.

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında icra işlerinde geçerli olan tahsil harç oranlarının yüzde 1'e düşürülmesi amaçlanıyor.

GEREKÇE

Ülkemizde 492 Sayılı Harçlar Kanunu uyarınca her yıl harç oran ve tutarları yayınlanarak işlemler buna göre tesis ediliyor. Yayınlanan tarifeye göre değeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcı, değer üzerinden; ödeme veya icra emrinin tebliğ üzerine hacizden evvel ödenen paralardan yüzde 4.55, hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan yüzde 9.10 ve haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan yüzde 11.38 oranında alınmaktadır. 

Borçlunun borcuna eklenen bu yüksek orandaki harç miktarları ayrı bir mağduriyete neden olmaktadır. Ülkemizde zaten büyük bir ekonomik kriz vardır, pandemi nedeniyle koşullar daha da zorlaşmıştır. Kanun teklifimizin amacı, hakkaniyet ölçeğini gözeterek mağduriyetin önlenmesi için icrada geçerli tahsil harci oranlarının yüzde 1'e düşürülmesidir. 

HARÇLAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (1) sayılı Tarifenin B) İcra ve iflas harçları: başlıklı bölümünün, 1- Icra harçları: başlıklı alt bölümünün (3) numaralı fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
"a) Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan yüzde 1" 
"b) Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan yüzde 1 
c) Haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan yüzde 1” 

MADDE 2- Bu Kanun hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Harçlar Kanunu Genel Tebliği Seri No: 86!