Harekete geçildi! Günlük 44.15 lira hesaplara ödeniyor!
Kayıt dışı çalışanların başvurusu üzerine, işverene her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödeyecekleri primlerden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 TL destek sağlanacak. ATO Başkanı Gürsel Baran, düzenlemenin önemli bir fırsat sağladığına dikkat çekti.
Kayıt dışı çalışanların başvurusu üzerine, işverene her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödeyecekleri primlerden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 TL destek sağlanacak. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, düzenlemenin önemli bir fırsat sağladığına dikkat çekerek, çalışanlara ve işverenlere bu fırsatı değerlendirmeleri çağrısı yaptı. Henüz başvuru yapmamış olanlar ise imkanla ilgili detayları araştırıyor.
Yeni yıla az bir zaman kala sigortasız çalışanları kayıt altına almak için harekete geçildi. Bu kapsamda sigortasız çalışanların kayıt altına alınması desteğinden yararlanmak için son 13 gün kaldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; uygulama kapsamında, kayıt dışı çalışanların başvurusu durumunda, işverenlerine her ay ödemeleri gereken SGK primlerinden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 TL destek sağlanacak. Çalışanların sosyal güvenlik haklarına kavuşabilmesi ve işverenin de söz konusu desteği alabilmesi için söz konusu başvuru sürecinde son günlere girildi. Başvuru yapmak isteyenler detayları araştırıyor.
KANUNA EKLENDİ
TBMM'de yasalaşarak geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan torba kanun ile kayıt dışı çalışanların haklarına kavuşması için işverene yönelik destekler içeren geçici maddeler İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamına alınmıştı.
İşsizlerin yeniden istihdamı ve SGK'ye bildirilmeksizin çalışanların istihdam edilebilmesi için iş veya hizmet sözleşmesi 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 döneminde sona erenler ile SGK'ye bildirilmeksizin çalışanların en son çalıştıkları iş yerlerine başvurmaları, fiilen çalıştırılmaları halinde de işverenlere her ay kuruma ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 TL destek sağlanmasıyla ilgili düzenlemede başvurular bu ayın başında başladı. Çalışanların sosyal güvenlik haklarına kavuşabilmesi ve işverenin de söz konusu desteği alabilmesi için söz konusu başvuru sürecinde son 15 gün kaldı.
"SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN DÖNEME İLİŞKİN CEZA ÇIKARILMAYACAK"
ATO Başkanı Baran, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi işini kaybedenlerin işe dönüşünün teşvik edilmesi ve sigortasız çalıştırılanların kayıt altına alınmasını hedefleyen düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Düzenlemeye göre, sigortasız işçilerin 1 Ocak 2021'e kadar işverenine yazılı başvurduğu takdirde kayıt altına alınabileceğine vurgu yapan Baran, çalışanın sigortası başlatılmazsa da hakkını mahkemede arayabileceğini belirtti.
Baran, "Diğer taraftan başvuruya olumlu cevap verip, işçiyi sigortalı çalıştırması halinde işverenler, sigorta prim teşvikinden faydalanabilecekler. Bu kişilerin istihdam edildiği gün başına 44,15 lira prim desteği sağlanacak. İşverene, bu kişileri sigortasız çalıştırdığı döneme ilişkin idari para cezası çıkartılmayacak, bu döneme ilişkin işçinin sigorta primlerini ödemeleri istenmeyecek ve bunlar dava konusu olamayacak" şeklinde konuştu.
Kayıt dışı istihdamın önemli sorunlar arasında olduğunun altını çizen Baran, bunun hem işveren hem de çalışanlar açısından sıkıntılı bir durum olduğuna vurgu yaptı.
Baran, Kovid-19 salgını sebebiyle alınan tedbirler dolayısıyla faaliyeti durdurulan ya da sınırlandırılan işletmelerde, tüm kesimler arasında en çok mağduriyet yaşayanların kayıt dışı çalışanlar olduğuna dikkat çeken Baran, "Devletimiz, çalışanlara yönelik 'kısa çalışma ödeneği' ve 'nakit ücret' destekleri sağlarken, kayıt dışı çalışanlar bu desteklerden yararlanamadı" açıklamasında bulundu.
"KAYITSIZ ÇALIŞANLARA VE İŞVERENLERE BU FIRSATTAN YARARLANMALARI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUM"
Baran, ATO olarak, kayıt dışı istihdamın her zaman karşısında durduklarını kaydeden Baran, şöyle konuştu:
"Üyemizin kayıt dışı işçi çalıştırmayacağına inanıyoruz. Ahilik geleneğinden gelen bir kurum olarak 'hak' ihlaline neden olan kayıt dışı işçi çalıştırmanın, işverenler için de 'haksız rekabete' yol açtığını biliyoruz.
Torba yasa ile getirilen düzenleme, hem kayıt dışı istihdam edilenler hem de işverenler için önemli bir imkan sağlıyor. Bu fırsat değerlendirilmelidir.
Belirlenen tarihten öncesi için işverene herhangi bir yükümlülük getirmeyen bu düzenleme, işletme bazında kanuni yükümlülüğü ve vicdani yükü ortadan kaldırırken, ülke ekonomisinin önemli bir sorununa da çözüm noktasında katkı sağlayacaktır. Kayıtsız çalışanlara ve işverenlere bu fırsattan yararlanmaları çağrısında bulunuyorum."