26 / 11 / 2024

Haritalarda yer almayan aktif fay keşfedildi: 7.3'lük deprem üretebilir!

Haritalarda yer almayan aktif fay keşfedildi: 7.3'lük deprem üretebilir!

Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan yeni bir fay keşfedildi. Söz konusu bu fayın, 7.3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği  belirtiliyor. 




Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yapmış olduğu ortak çalışmada, daha önce haritalarda bulunmayan tam 95 kilometre uzunluğunda Kayapa’dan Yenişehir’e uzanan yeni bir aktif bir fay hattı keşfedildi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Kayapa-Yenişehir Fayı şeklinde isimlendirilen bu fayın olası senaryolara bakıldığında 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği belirtildi.

95 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir imzalı habere göre;  Ankara  Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi, Bursa’da içlerinde yeni keşfedilmiş bir fayın olduğu diri fay hatlarını inceledikleri ortak bir çalışma yaptı. Söz konusu bu çalışma kapsamında Kayapa’dan Yenişehir arasında toplamda 25 noktada sismik ölçüm alındı. Yapılan bu ölçümler sonucunda daha önce aktif fay hattı haritalarında bulunmayan tam 95 kilometre uzunluğunda, 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olan aktif bir fayın olduğu belirtildi. Paylaşılan bilgilere göre Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından da desteklenen çalışma, henüz yayınlanmadı. 

Yapılan çalışmanın adı: Jeolojik ve Jeofizik metotlarla yeni keşfedilen 1855 Bursa depremlerinin olası olarak belirtilirken, kaynağı ise Kuzey Anadolu Fay Zonu Güney koluna ait Çek-Ayır havzalarını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı olarak açıklandı.

Haritalarda yer almayan aktif fay keşfedildi: 7.3 lük deprem üretebilir!

FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR

Yapılan bu çalışmalar kapsamında yeraltının da haritası çıkarıldı, söz konusu fay hattının geçtiği yerler tek tek tespit edildi. Çek-Ayır havzasını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde Kayapa bölgesinden Bursa Ovası’na kadar uzanmış olan bölümü de 40 kilometre uzunluğunda, doğu kesiminde Yenişehir’e devam eden kolu ise 55 kilometre uzunluğunda. 

Ayrıca verilen detaylara göre Kayapa Deresi’nden Bursa-batı havzasına uzanan fay, kent merkezine Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek ulaşıyor.

95 kilometre uzunluğundaki fay, kent merkezinden doğuya doğru Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçip Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde kendini gösteriyor. Akabinde ise doğuya doğru Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen kuzeyinden geçip Yenişehir Ovası'na kadar uzanıyor. Söz konusu fay, Yenişehir havzası doğusunda da Toprakdere Fayı'yla birleşiyor. 

'BATI’DA 6.8, DOĞU’DA 7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR'

Yaşanacak bir depremin kaç büyüklüğünde olacağının hesaplanması için fay hattının bölgedeki gerilimi ve tarihsel süreçte ürettiği depremler de masaya yatırıldı. Bursa’daki tarihsel deprem kayıtlarına göre, son 3 hasar yapıcı deprem 19 Nisan 1850 tarihinde, 28 Şubat 1855 tarihinde ve 11 Nisan 1855 tarihinde yaşanmış. Projede, 1855'te yaşanan depremlerin kaynağının Kayapa-Yenişehir Fayı’nın (KYF) batı bölümünde olduğu değerlendiriliyor.

Haritalarda yer almayan aktif fay keşfedildi: 7.3 lük deprem üretebilir!

Kayapa-Yenişehir Fayı’nın Yenişehir kısmında, tarihsel kaynaklarda en son hasar meydana gelen 1400'deki depremden bu zamana 624 senedir bir kırılma yaşanmadığı kaydediliyor. Kayapa-Yenişehir Fayı’nda kırılma olmaması deprem ihtimalini de oldukça güçlendiriyor. Fay hattı üzerindeki kayma hızı senede maksimum 8.8 milimetre, minimum ise 3.0 milimetre şeklinde belirtildi. Söz konusu bu verilerle gerçekçi senaryoya göre, 1855 yılı depremleri ile yırtılmış olan Kayapa-Yenişehir Fayı’nın batı kısmının günümüzde 6.5-6.8 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Ayrıca 1855 depremleriyle kırılmamış olduğu belirtilen Kayapa-Yenişehir Fayı doğu bölümü de günümüzde 6.9-7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir.

‘FAY, DEPREMİN ETKİSİNİ BÜYÜTEN ALÜVYON ZEMİNİN ALTINDA’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yeni keşfedilmiş olan bu fay hattının 2012'de açıklanmış olan aktif fay hattı haritalarında yer almadığını belirtti. Açıklamasında bunun alüvyonun altında kalan bir fay olduğunu belirten Er, bunun ancak bu şekilde detaylı bir çalışmayla belli olabileceğini söyledi.

Açıklamasında Bursa Ovası'nda 700 metreye varan bir alüvyonal zemin olduğunu belirten Engin Er sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bir bardağa su alın. O bardağı da masaya koyun. Bardak durduğu halde su nasıl sallanmaya devam ederse alüvyon zeminlerde de bu şekilde oluyor. İzmir’de ve 6 Şubat tarihlerinde bunu gördük. 6 Şubat depremi Kahramanmaraş'ta meydana geldi, en çok hasar ise Hatay’da var.  Alüvyon zeminlerin depremi büyütme özelliği var” dedi.

‘624 SENELİK BİR SUSKUNLUK VAR’

Yaptığı açıklamada Yenişehir Ovası'ndaki en son depremin 1400'de yaşandığını dile getiren Engin Er, “624 senelik  bir suskunluk var. Biriken kaymanın 5,4 metre ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var. Eğer bir bütün olarak kırılırsa etkisi 7,05 olacak. Yaklaşık olarak 400 senedir suskun olan bir de İznik’ten geçen, Gemlik’ten ve Mudanya’dan devam eden, 5 ve üzerinde deprem üreten fay hattı var” diye konuştu.

‘FAY HATTI ÜZERİNE BİNA İNŞA EDİLMEMELİ’

Ayrıca açıklamasında bir fay hattının geçmişteki davranışını masaya yatıran ve gelecekteki deprem tehlikesini belirleyen Paleosismolojik çalışmalarının Bursa’da yapılmadığına da değinen Engin Er, fay hattı üzerinde binaların olmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

Borsada kar hesabı nasıl yapılır? Her para artışı kar mıdır?


Geri Dön