Harput Kalesi'nde restorasyon çalışmaları başladı!
Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde yer alan ve Urartular döneminde yapılan Harput Kalesi'nde 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmalar 16 bilim uzmanı, 4 usta ve 20 işçiyle yürütülüyor.
Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde yer alan ve Urartular döneminde yapılan Harput Kalesi'nde 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restorasyon çalışmaları başladı. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü Bilimsel Kazı Başkanıve Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç, kazı sahasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kazıların Elazığ Valiliği koordinatörlüğünde, İl Özel İdaresi ile Elazığ İli Harput Kültür Eğitim Sanat, Tarih, Turizm ve Araştırma Vakfının (ELHARVAK)maddi desteğiyle başladığını ifade etti. Daha önce Harput Kalesi iç kale bölümünde 2005-2009 yılları arasında kazı çalışması yapıldığını ve 5 yıl aradan sonra 16 bilim uzmanı, 4 usta ve 20 işçiyle yeniden çalışma sahasına girdiklerini belirten Aytaç, "İlk birkaç gün daha çok hafriyat, temizlik ve kareleme sistemleriyle başladık. Fiilen de bugün kazıya başlamış olacağız. 2014 yılı çalışmalarında özellikle ileriye dönük restorasyon projelerine destek olmak amacıyla faaliyet yürüteceğiz" dedi.
Harput kazı çalışmalarında elde edilen eserleri gün yüzüne çıktıkça bilim dünyasıyla paylaşmaya devam edeçeklerini aktaran Aytaç, "Mimari yapıların toprak altında görünmeyen kısımlarını belirlemek için kale içerisinde jeoradar taraması yapacağız. Daha sonra çalışma sürecimizi ekipleri de çoğaltarak devam ettireceğiz. Bu arada birçok restorasyon projesi de gerçekleşecek. Düşündüğümüz sürede kazılar biterse, sonraki birkaç yıl içerisinde de restorasyonlar devam edecek. Yaklaşık 10 yılda kalede görülebilecek" diye konuştu. Harput'ta bulunan kültür mirasını görsel hale getirmeyi planladıklarını dile getiren Aytaç, "Harput edebiyat, müzik ve dinler tarihi açısından önemli bir merkez. Tarihi eserler açısından da önemli bir yer ancak arazisinin engebeli oluşu ve bilinçli olarak şehrin terk edilmiş olması nedeniyle fazla yıpranmış" ifadesini kullandı. Doç. Dr. Aytaç, şunları kaydetti: "On yıl sonra Harput'taki buluntular, müzeye taşınmış örnekleriyle, restore edilmiş küçük eserleriyle gün yüzüne çıkacak. Daha önce fotoğraflar, çizilen resimler ve seyyahların bildirdiklerinden de yola çıkarak iç kale hakkında büyük oranda bilgilerimizi tamamlamış olacağız. Nihai hedef, Harput'u dünya, kültür mirasına katmak olacak. Çünkü dünya kültür mirasına dahil edildiği zaman artık Harput sadece Elazığ'ın, Türkiye'nin ya da İslam dünyasının değil, bütün dünyanın ortak kültür mirası haline gelecek."
Günboyu