İmar

Hasan Akgün Büyükçekmece'nin imar planlarını anlattı!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, Celaliye'de gerçekleştirilen Mayıs Ayı meclis toplantısından sonra basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Akgün Büyükçekmece'deki imar planlarını anlattı.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Celaliye'de gerçekleştirilen Mayıs Ayı meclis toplantısından sonra basın mensuplarıyla bir araya gelerek ay sonunda açılması planlanan Büyük Atatürk Parkı ve Cumhuriyet Koruluğu'nda bilgilendirmede bulundu. 


Mimaroba'da bulunan parkın daha önceki zamanlarda imara açıldığını belirten Akgün "Biz bereket zamanında el koyduk. İstanbul'un en iddialı, halkın huzur içerisinde vakit geçirebileceği çok fazla sunileştirilmemiş bir park yaptık. Bu kompleksin içerisinde Mevlana, Yunus Emre, Namık Kemal, Barış Manço, Nazım Hikmet, Büyük Atatürk Koruluğu var. Biraz ilerisinde Nobel ödülü alan Aziz Sancar Parkı var. Dolayısıyla çeşitli isimlerle süslenmiş olan bölümlerden oluşan 255 metrekarelik bir parktır. Bildiğiniz mekanik arıtmayı yapmadık. Eğer yapsaydık balık ve diğer cinsleri yetiştiremeyecektik, onun için göletlerde biyolojik arıtma sistemi kurduk. Kendi kendini temizliyor ve içerisinde bakteri büyüyor, ilaçlama yok dolayısıyla bu gölette çok balık göreceksiniz. Burası İstanbul'a ve Büyükçekmece halkımıza önemli bir hediyemizdir" şeklinde açıklama yaptı.


Albatros bu sene başlar


Albatros konusu gündeme geldiğinde "Ne söylerseniz söyleyin beni Albatros'a çekemezsiniz" diyen Akgün, "Albatros'ta kampanya düzenleyenleri ilçedeki parkları gezdirseniz olmaz mı sorusu üzerine, "Büyükçekmece'nin bu kadar büyük imkanları varken, elinizde bu kadar büyük yeşil alanlar varken elinizde bir tane 1970'li yıllardan beri bakanlığın turizm alanı olarak ilan etmiş olduğu 29 bin metrekare bir yer var. Burada 100 küsür otel vardı. Hasan Akgün'ün 20 küsür yıldan beri kadrolu, maaşsız muhalifleri kendi çıkar doğrultusunda Hasan Akgün'ün koltuğuna karşı vermiş oldukları mücaadele nedeniyle böyle bir kampanya yürütüyorlarsa; Büyükçekmece halkının hiç itibar etmediği bir konuda bunları muhatap alırsak kendimizi inkar olur. Büyükçekmece halkı ne zaman otel yapılacak diye soruyor. Çünkü otel yapılırsa 1000 - 1500 kişiye istihdam sağlayacak. Bana 2 yer soruluyor biri Albatros tesisleri diğeri marina. Çünkü ikisinde de minumum 4000 kişi çalışacak. 2018 yılında bunlar açılmış olacak. Albatros Turistik Tesis yatırımcı tarafından yapılacaktır. Onun zamanını tam kestiremiyorum. Bu sene başlar 2 sene sonra biter. Ama Yat Limanı'nın ihalesi yapılmış bitme zamanı bellidir. 2018'in içinde hizmete girmiş olacaktır eğer aksaklık olmazsa. Diğer tarafta girdiği zaman Büyükçekmece'nin popülerliği yükselecek çalışacak olan Büyükçekmece'nin gençlerine kızlarına iş imkanı sağlanacaktır. En büyük sorunumuz olan işsizliğe büyük katkı sağlayacaktır" cevabı verdi. 


Tepecik'te bir karış yer yok!


Sadece oy aldığı yerlere park yaptığı yönündeki eleştirilere yanıt veren ve buna da Tepecik örneği veren muhaliflerle ilgili görüşleri de sorulan Akgün, "Evet! Ne yapayım! Tepecik'te hiç park yeri bırakmamışlar oraya az park yapıyoruz az oy veriyorlar. Tepecik'in imar planlarını yapanlar bana park yeri bıraksaydı şimdi Tepecik'te 7 yerine 14 tane park olurdu. Tepecik'te park yapmamız bu şartlarda mümkün değil, bir karış park yapacak yer yok. İki tane yer vardı bir tanesi Mehmet Akif Ersoy Okulu'nun arkası şu anda yapıldı bitiyor, bir tanesi de eski var olan amfinin olduğu yer. Oranın da kararını bugün aldık, yapacağız. Onun dışında park yapacağımız yer yok. Çünkü belediye başkanları bize park yeri, cami yeri, okul yeri ayırmamışlar" dedi.


AK Partililerin "Oy orantılarıyla bağlantılı parklanma" sözleri içinde Akgün; "Mimaroba, Sinanoba, Büyükçekmece merkez özellikle Celaliye, Kamiloba tarafında daha çok park alanı var çok park yapıyoruz. Adamların evlerini yıkıpta park mı yapacağım? Ne kadar para o kadar simit" sözleriyle imalı bir cevap verdi.


Büyükçekmece Avrupa’nın üstünde


Avrupa Birliği standartlarına göre kişi başına düşen yeşil alan miktarı 10 metrekareyken siz sürekli kişi başına Büyükçekmece'de 120 metrekare yeşil alan düşüyor diyorsunuz. Bu gerçek mi?


Doğru. Bizim imar planlarımız halka açık. Oradaki yeşil alanların miktarlarda belli düzenlenmiş alanlarda belli. Mimarsinan sahilini düzenliyoruz farkındaysanız. Aşağı yukarı hiç yoktan kişinin hayatına 850 ile 1 milyon metrekare arasında bin dönüm yeni bir yeşil saha inşa ettik. O kadar çok yeşil sahamız var ki. Pasif olan yerler var Gölboyu'nda. Onları da katarsanız 200 metrekareden fazla kişi başına yeşil alan düşer. Büyükçekmece'de yeşil alan miktarı Avrupa standartlarının 3 katıdır. Bazen 4 katıdır, bazen 5 katıdır. İstanbul'da kişi başına 2 metrekare kadar yeşil alan düşerken Büyükçekmece ilçesinin düzenlenmiş park yapılmış yapılmaya hazırlanmış olan Kordonboyları dahil yeşil alan miktarı 120 metrekare civarındadır. 


Elimizden almasınlar diye


Gezdiğimiz parkın çalışması kaç yıldır yapılıyor?


4 yıl oldu. Gerçek anlamda 3 yıldan beri çalışıyoruz burada. 4 yıl önce apar topar bir temel attık çünkü bununda sebepleri vardı. Elimizden alabilirlerdi. Onun için temel attık bıraktık ama son yaklaşık 3 yıldan beri park üzerinde çalışıyoruz. Geniş bir yeşil alan olması nedeniyle ve paramızın da olmaması nedeniyle uzun sürdü. Paramız yok. Belediyelerin gelirleri artırılmadı. Her türlü yetkiye sahibiz, paramız yok ya. Onun içinde istediğimiz zaman içerisinde istediğimiz hizmetleri yapamıyoruz. Ama burada bir şeye dikkat etmek lazım. Belediye başkanlarının değişmesinden sonra ki bizim burada ebediyen belediye başkanı olacak halimiz yok. Büyükçekmece'deki imar plan disiplinini devam ettirmek bu milletin boynunun borcudur. Hasan Akgün'den sonra da bu işin devam etmesi lazım. Eğer millet sahip çıkmazsa, sivil toplum kuruluşları sahip çıkmazsa, basın sahip çıkmazsa o zaman bu Büyükçekmece'deki yeşil gider yerine 80 katlı 40-60 katlı bloklar gelebilir. Unutmayınki bir zamanlar Kent Plaza yeri de yeşil sahaydı.


Kamiloba eski belediye binasının orada atıl şekilde İstanbul Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu duruyor. Geri aldınız mı? Orayı bir hizmet binasına dönüştürecek misiniz? Yoksa yeniden başka bir üniversiteye mi vereceksiniz?


Boşalttık orayı. Başka üniversiteye vermeyi düşünmüyoruz çünkü İstanbul Üniversitesi bize anlatırken çok iyi şeyler bizim önümüze koydu ama yok öğrenciler direnmiş te, uzakmış ta gibi nedenler sundular. Büyük ihtimalle bu ay içerisinde kararı veriyoruz ya yaşlı bakım merkezi oluyor ameliyat sonrası bakımda içinde olmak üzere ya da Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademileri Merkezi oluyor. 


Hata yaptığınızı düşünüyor musunuz?


Eğitim denilince benim nasıl bir ruh haline girdiğimi hepiniz iyi bilirsiniz. Çok iyi niyetlerle ve heyecanla o binayı teslim ettik İstanbul Üniversitesi rektörüne. Ama atıl duruma soktular. Maalesef binamızın 4 sene boyunca lüzümsuz yere işgalini gördük, sadece işgal ettiler. 



AK Parti Büyükçekmece İlçe Teşkilatında Yerel Yönetimler konulu bir danışma meclisi düzenlendi. Erzincan Üzümlü Belediye Başkanlığını yapan birisi sunum yaptı. Büyükçekmece'de imar keşmekeşliğinin en çok dikkat edilen unsur olduğu belirtildi. Örnek olarak da Mimarsinan Mahallesi gösterildi. Buradaki imar planının Büyükşehir Belediyesi'nde geçirilmeyeceği söylendi. Bu konuda ki görüşleriniz nedir?


Büyükçekmece imarı ve Büyükçekmece imar planı keşmekeşliktir diyen Erzincan Üzümlü Belediyesi'nden gelen arkadaşımıza 2 noktada cevap verebiliriz. Bir bu arkadaşımız henüz Büyükçekmece'nin hiçbir sokağına girmemiş Büyükçekmece'yi tanımıyor olabilir, bu nedenle tenkit etmeyeceğim. İki, Büyükçekmeceyi tanıyor biliyor olabilir gelmiş olduğu yerdeki gibi 40-50 katlı apartmanları görmediği için bu nedenle kendisini rahatsız hissetmiş olabilir. Değerlendirmeyi bu noktadan yaparsak o zaman onun düşündüğü bir imar planı hiçbir zaman için Büyükçekmece'de olmayacak. Mimarsinan merkezinin imar planı özel bir imar planıdır. 3 katlı demiş olduğu yerler Roman vatandaşlarımıza ait yerlerdir. 204 tane hane var orada. 2 kata sığmadığı için 3 kata çıkardık. Bu vatandaşların hiçbir şekilde kendi binalarını yapma imkanı olmadığı için hiçbir müteahhit Roman vatandaşlarımızın yerini alıp kat karşılığı yapmaz. Bu nedenle Roman vatandaşlarımıza 60'ar metrekarelik herşeyi içinde olan projeler ve kendine özgün mimariyle şehrin göbeğinde izole edilmemiş bir yerleşim merkezi planladık. Bu daireleri de Büyükçekmece'deki müteahhitlere bölüştürerek yaptıracağız ve vatandaşlarımıza bedava vereceğim. Bundan siyasi olarak arkadaşların rahatsızlığı olabilir. Siyasi olarak büyük rant elde edeceğimi düşünebilirler. Ama biz bugüne kadar işlerimizi yaparken millet bize oy versin diye yapmadık. Biz Allah rızası için vatandaşa hizmetimizi yaparız, seçim zamanı da o vatandaş aklını kullanır ve beğendiği birisine oy verir.


Gazetem İstanbul