Yeni Şirketler

Hasan Akgün'den eşe, dosta bedava arazi!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, gecekondu önleme bölgesindeki arazileri yakınlarına tahsis etti. Mahkemede `Hatırlamıyorum' dedi.

Belediyelerden gelen "yolsuzluk ve usulsüzlük" haberlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Bunun son örneği İstanbul'un en kıymetli arazilerine sahip Büyükçekmece Belediyesi... Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün "eş, dost, akrabasına" sağladığı idida edilen rant ise dudak uçuklatacak cinsten... Akgün hakkında, 775 sayılı Gecekondu Kanunu Uygulama Yönetmeliği hükümlerine aykırı hareket ederek damadı, özel kalem müdürü ve belediye çalışanlarına bedava arsa tahsis ettiği ve görevini kötüye kullandığı iddiasıyla dava açıldı.

TAHSİSTİ, TAPU OLDU
Yine iddialara göre, Akgün yeğeninin eşi şarkıcı İbrahim Erkal, Özel Kalem Müdürü Hasan Akkuş, Fen İşleri Müdürü Ahmet Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu 20'ye yakın akraba ve arkadaşına bedava arsa tahsis etti. Bunun üzerine İbrahim Erkal, kendisine tahsis edilen arsa için iskan talebinde bulundu. Akgün, "sıradan" vatandaşlara yapmadığı bir kıyağı damadına yaptı. Erkal'ın 235 ada/parsel numaralı arsasının tahsis belgesi belediye encümeni kararıyla tapuya çevrildi.

DANIŞTAY: YARGILANSIN
Bunun üzerine Yolsuzluk ve Haksızlıklara Karşı Mücadele, Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2006'da Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na dava açarak konuyu yargıya taşıdı. İçişleri Bakanlığı 19.07. 2007 tarihinde aldığı kararla Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen soruşturma talebini reddetti. Ancak dernek yetkilileri, bakanlığın "soruşturma izni vermediği" dosya için Danıştay 1. Daire Başkanlığı'na başvurdu. Danıştay da oybirliğiyle "şikayetin işleme konulması kararı" aldı. Karar sonrasında İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, İbrahim Erkal, Özel Kalem Müdürü Hasan Akkuş, Fen İşleri Müdürü Ahmet Bayraktar hakkındaki soruşturma iznini 5 yıllık zaman aşımı gerekçesiyle rafa kaldırdı. Diğer sanıklar için ise soruşturma izni verdi.

56 dosyada usulsüzlük
Danıştay ayrıca 56 farklı harç dosyasında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün soruşturulmasını istiyor. Akgün ile Belediye İmar Müdürü Nuraydın Sak hakkında, "bazı harç ve ücretleri gerçek değerlerinin altında hesapladığı, eksik kısımların ilgililerce paylaşıldığı" iddia ediliyor.

4 yıl hapis cezası!..
Ayrıca su havzalarına yapılan kaçak ilave inşaatlar ve bunlara göz yuman Hasan Akgün ile başkan yardımcıları hakkında suç duyurularında da bulunuldu. Yaklaşık 5 yıl devam eden mahkeme sonunda Akgün 3 yıl 10 ay 20 gün hapis, 666 TL adli para cezası ve 3 yıl memuriyetten men cezasına çarptırıldı. Zaman aşımına çok az bir zaman kala Büyükçekmece 1. Asliye Ceza Mahkemesi, hüküm verdiği aynı davada Başkan Yardımcısı Kemal Kemaloğlu'nu da 240 maddesi gereğince 2 yıl hapis ve 343 TL adli para cezası ile 3 yıl memuriyetten men cezasına çarptırdı.

'Vermiş olabilirim'
Hasan Akgün, Belediye Emlak İstimlak Şefi Yeşim Kaynak ile Belediye İmar Müdür Vekili Nuraydın Sak'ın yargılandığı dava 16 Nisan'a ertelendi. T.H.S.S. Büyükçekmece Yapı Kooperatifi'nin şikayeti üzerine İçişleri Bakanlığı'nın açtığı davanın son duruşması ise geçtiğimiz günlerde Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. Akgün ve diğer sanıklar; Büyükçekmece Yapı Kooperatifi'ne tahsis edilen arsaların kooperatif adına devrinin yapılmayarak üçüncü kişilere usulsüz olarak tahsis ettikleri iddiası ile yargılanıyor. Duruşmada hakim ile Akgün arasında geçen diyalog ise herkesi şaşırttı! Hakimin "Aynı soyadı taşıyan kişilere veya yakınlarınıza arsalardan verdiniz mi?" cevabına Akgün'ün yanıtı, "Hatırlamıyorum, vermiş olabilirim" oldu...

Takvim