Kentsel Dönüşüm

Hasan Akıllı kentsel dönüşüm hatalarını anlattı!

Türkiye Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Isparta'daki Kentsel Dönüşüm hatalarını anlattı. Kentsel Dönüşümü, 'Rantsal Dönüşüm' olarak nitelendiren Akıllı, İsparta'da modern şehirleşmenin dikkate alınmadığını söyledi.

Türkiye Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Isparta'daki Kentsel Dönüşüm hatalarını anlattı. Kentsel Dönüşümü, 'Rantsal Dönüşüm' olarak nitelendiren Akıllı, İsparta'da modern şehirleşmenin dikkate alınmadığını söyledi. 


Türkiye genelinde olduğu gibi İsparta'da da yanlış politika ve yanlış uygulamaların devam ettiğini vurgulayan Makine Mühendisleri Odası il Temsilcisi Hasan Akıllı, Kentsel Dönüşüm mevzuatından bahsetti. Her şeyden önce kanunun A'dan Z'ye okunması gerektiğinin ifade eden Akıllı, "Kentsel Dönüşüm yönetmenliği diyor ki; Bir sağlıksız ve emniyetsiz olan binaların yıkılarak yerine kalitesi yüksek yeni binaların yapımını sağlamak. 

İkincisi; Yeşil alanları çoğaltarak halkın ortaklaşa olarak kullanabileceği yerleri sağlamak. Üçüncüsü; Modern şehirleşmeyi temin etmek. Ama üçüncüyü dikkate alan yok. 81 ilde de böyle." dedi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜME KAYDI


İmar Kanunun yetersiz olduğunu vurgulayan Akıllı, "Kanun yetersiz, neden yetersiz? Avrupa Birliğine gireceğiz diyoruz. Avrupa Birliği yasalarına uyacağız diyoruz. Zaten uyamadık. 30-35 fasıl dosyadan bir tanesini kapatabildik. Ama Avrupa da ki 37 ülkenin hiç birinin imarı bize uyuyor mu, uyf muyor. Onlar birbirine uyuyor ama bizim ki onlara hiç uymuyor. Burada modern şehirleşme mevzuatı yok. 

Kentsel dönüşüm maalesef rantsal dönüşüme doğru kaydı ve bütün * " Türkiye de bu böyle gidiyor." ifadesini kullandı. 


200 YILLIK BİNA GÖSTERİN 


İsparta'da Kentsel Dönüşümün iyi olmadığını söyleyen Akıllı, Avrupa'dan örnekler verdi. Akıllı, "İsparta'nı tüm mahallelerini masaüstüne yatırmak lazım. Modem şehirciliğin ana unsurlarını teşkil eden olmazsa olmazları, o proje üstünde hazırlamamız lazım. Kentsel Dönüşümde ilk yıkılan evler Orma Evleri oldu. 34-35 senelik ömrü varmış. 35 sene ömrü olan bina yapılır mı arkadaşlar? Ama o günün şartlarında öyleydi. Devlette, millette öyle istiyordu. Olmaması lazım. Bugün gidin Avrupa'ya 300, 400, 500 senelik binalar var. Bizde hani? Bir tane 150 senelik, 200 senelik bina gösterebilir misiniz? Mesken gösterebilir misiniz?" dedi. 


Gülses Gazetesi