Hasan Arslan: Çiğli'yi denizle buluşturacağız!
Çiğli Belediye Başkanı Arslan, "Yeni gelişen bir bölge olarak birçok farklı sektördeki yatırımcıyı Çiğli'ye bekliyoruz. SİT alanı olduğu için 8 yıldır imara kapalı olan Şaşalı ile Mavişehir'in devamı olan bölge de imara açıldı. Çiğli'yi denizle buluşturmuş olacağız" diyor.
Sağlıktan sanayiye birçok alanda önemli yatırımlara ev sahipliği yapan Çiğli, gayrimenkul alanında da yatırımcının gözdesi oldu. Birçok inşaat şirketinin proje ürettiği ilçe, iki yeni bölgenin imara açılmasıyla da gücüne güç katmak istiyor. Uzun bir süredir imara kapalı olan Sasalı’nın ardından Mavişehir’in devamı olan bölgenin de imara açılmasıyla Çiğli denizle buluşmaya hazırlanıyor. Çiğli’nin çehresini değiştirmek için yoğun bir mesai harcayan Belediye Başkanı Haşan Arslan, “Çiğli’yi yaşanabilir bir kent haline getirebilmek için uğraşıyoruz. Turizmden eğitime birçok sektörün önde gelen durağı olmak istiyoruz” diyerek ilçenin gelecek vizyonu ve hedeflerine ilişkin Capital’in sorularını şöyle yanıtladı:
Çiğli, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’yle birlikte birçok sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği bir ilçe. İlçe ekonomisinin ana aktörü sanayi mi?
Son nüfus sayımına göre Çiğli’nin nüfusu yaklaşık 196 bin civarında. Nüfus yoğun bir ilçe olarak dikkat çeken ilçede işsizlik de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle birçok sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, bu Çiğli’ye değil İzmir’in birçok ilçesi hatta çevre illere bile bu anlamda büyük bir faydası var. Bir yandan böyle bir. katkı varken öte tarafta ise sanayi bölgesindeki fabrikalar, geçtiğimiz dönem çıkan ‘Torba Yasa’yla birlikte emlak vergisi ödememeye başladı. Bu anlamda belediye ayağında önemli bir gelirden olduk.
İlçede ekonomik hareketliliğin yaşandığı bir diğer alan da gayrimenkul... Bu alanda yaşananları aktarır mısınız?
Çiğli kaçak yapılaşma ve gecekondulaşma anlamında sıkıntılı bir bölge. Bu anlamda ‘kentsel dönüşüm’ önemli fırsat. Burada da bir rant beklentisi doğuyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde ‘mevcudu koruyacağız’ söylemi nedeniyle arada kaldığımız bir süreç de var. Ama biz kenti yeniden yapılandırmak adına önemli çalışmalar içerisindeyiz. SİT alanı olduğu için Şaşalı 8 yıldır imara kapalıydı. Şimdi burası imara açıldı. Yaklaşık 500 hektarlık bir alan. Bir diğer alan ise Mavişehir’in devamı olan bölge. Yıllardır atıl olarak duran bir alan.
Üçüncü derece SİT ama sürdürülebilir oldu. Biz burayla ilgili imar planımızı yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik. Bakanlıktan onay bekliyoruz. Burası 1 milyon metrekarelik bir alan. 300-400 bin metrekaresi kamuya ait kalan kısım ise özel. Burada konut, ticari yapı olabilir. Buranın imara açılmasıyla ilçenin çehresi değişecek. Çiğli’yi denizle buluşturmuş olacağız.
İmar alanındaki bu gelişmeler bölgeyi nasıl etkileyecek?
Çiğli, gayrimenkul anlamında yeni gelişen bir bölge olarak öne çıkıyor. Bu nedenle İzmir’in çevresindeki yatırımcılar Çiğli’ye akın etmeye başladı. Birçok firmanın projesi bulunuyor. Yenileri geliyor. Özellikle geçmişte İstasyonaltı olarak bilinen Ataşehir’de ciddi bir hareketlilik var. Özellikle markalı konut üretimi anlamında önemli bir üs oldu. Burası da imar planım yenilediğimiz bir bölgeydi.
İlçede gayrimenkulde bu yönde bir hareketlilikle birlikte sağlık ve eğitim alanında da ciddi bir kümelenme göze çarpıyor. Bu sektördeki gelişmeler ne yönde?
Aslında gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin bir nedeni de bu iki sektördeki gelişme. Katip Çelebi Üniversitesi ilçe sınırlarımız içerisinde yer alıyor. Bu anlamda Balatçık bölgesi de inşaat firmalarının rotayı çevirdiği bir alan. Sağlık alanında da önemli bir kümelenme var. 6 tane özel hastane bulunuyor. Yine markalı kolejler de ilçede okullarını açıyor. Bu anlamda 15’in üzerinde özel okul ilçemizde faaliyet gösteriyor. Bu anlamıyla da ilçe bir çekim merkezi olma yolunda ilerliyor.
Anlaşılan ilçenin çehresini değiştirmek anlamında yoğun bir mesai harcıyorsunuz. Son 5 yıllık dönemin performansım değerlendirebilir misiniz?
Bizden önceki dönemi eleştirmek anlamında söylemiyorum ama bunalımlı bir süreç yaşanmış. İş barışının zedelendiği, hizmetlerin aksadığı bir dönemdi. Bu anlamda 5 yıllık süreçte iş barışını yakaladık, çalışanlarla sorunlarımızı çözdük. Aksayan hizmetleri düzenledik ve yeni projeler hayata geçiriyoruz. Çiğli’de daha önceki yıllarda ailelerin gidip oturacakları, zaman geçirecekleri mekan yoktu. Bu konuya da odaklandık. Açılışını Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı Evka-2’de Pelikan Kafe Restoran var. Düğün salonu da var. Bodrum katma spor salonu yaptık. Kadınlarımız spor yapıyor. Ege-Kent yolunda 23 dekarlık alan üzerine kurulu tesisimiz var. Çok güzel kafeler, restoranlar var içinde. 75. Yıl Türk Dünyası Parkı olarak geçiyordu adı, 15 Temmuz kalkışmasından sonra ismini Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı diye değiştirdik.
Doğal Yaşam Parkı, Kuş Cenneti gibi önemli iki alan Çiğli sınırlarında yer alıyor. Bu anlamda ilçedeki turizm hareketliliği ne yönde?
İlçedeki hareketlilik anlamında bunlar iki önemli değer. Biz buna yeni halkalar eklemek istiyoruz. Bir yandan bazı bölgeleri imara açmak için çaba sarf ederken öte taraftan da Kaklıç gibi alanları turizme kazandırmak istiyoruz. Bornova Çiçekli köy tarzından herkesin gelebileceği, turizmde bir çekim merkezi olsun diye çalışıyoruz. Bu yönde bir avan proje hazırlığı içerisindeyiz.