29 / 04 / 2024

Hasan Engin: İş verene kira yardımı yapılmalı!

Hasan Engin: İş verene kira yardımı yapılmalı!

MESİAD Başkanı Hasan Engin, Yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan “Ekonomi İstikrar Kalkanı” paketini değerlendirdi…



Yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan “Ekonomi İstikrar Kalkanı” paketinin dönemin koşullarına göre yerinde kararlar olduğunu ama yeniden ele alınması gerektiğini dile getiren MESİAD Başkanı Hasan Engin, tedbirlerin genişletilmesini önerdi.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre; tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını ile birlikte ekonominin vurgulayan Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Koronavirüs ile mücadele kapsamında açıklanan “Ekonomi İstikrar Kalkanı” paketinde tarım ve gıda sektörüne ilişkin sağlanacak desteklerin genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Diğer yandan koronavirüs salgının ekonomik krizinden etkilenen işverenler ve sayıları her geçen gün artan işsizlere yönelik alınan tedbirlerin artırılması gerektiğine değinen Başkan Engin, “Başvuruları alınmaya başlanan kısa çalışma ödeneğinin hızlı bir şekilde devreye alınması gerekmektedir. Kamu bankaları ve katılım finans kuruluşları tarafından başlatılan tüm sektörler ve firmalar için hazine destekli Kamu Garanti Fonu (KGF) kefaletli işe devam desteği ile birlikte istihdamın korunması amaçlanmaktadır. Fakat işe devam desteği KGF kefaletli olmasına rağmen, bankalar limit yok gerekçesiyle kredi kullandırmakta isteksiz davranmaktadır. Yaşanmakta olan süreç nedeniyle işini süresiz olarak kaybedecek çalışanların sorunlarını hafifleten, İşsizlik Fonundan gerçekleştirilen ödeme şartlarını esneten ve/veya ödeme sürelerini arttıran tedbirler uygulanmalıdır. Özellikle hizmet sektöründe yevmiye hesabı sigortasız kayıt dışı çalıştırılan dar gelirli insanların ihtiyaçları büyük önem taşımaktadır. Bu kesimlere de dönük bir tedbir kararı beklenmektedir. Ayrıca işverene kira yardımı yapılmalı, 3 ay boyunca; tüm meskenlerde ve işletmelerde hali hazırda ödenmemiş borç dahi olsa elektrik, doğalgaz ve su kesilmemelidir” diye konuştu.

“Banka kredileri güncel makul faiz oranlarıyla en az 6 ay ötelenmelidir”

Salgın hastalık nedeniyle tüm dünyada üretimin durma noktasına geldiğinin altını çizen Hasan Engin, “Üretimin durması, alımların azalması karşısında satış olmadığı gibi geçmişte satılan ürünlerin tahsilatı da yapılamamaktadır. Sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle ihracat sekteye uğramış, ihracatçıların malları ellerinde kalmıştır. Ülkemizde esnaf ve sanayicilerin büyük çoğunluğunun bankalara kredi borcu bulunmaktadır. Nakit akışında problem yaşandığı için kredi borçlarının ödenmesi pek mümkün görünmemektedir. Merkez ve kamu bankaları tarafından alınan erteleme kararı yerine banka kredileri güncel makul faiz oranlarıyla en az 6 ay ötelenmelidir. Erteleme değil öteleme en gerçekçi çözümdür” dedi.

Mustafa Varank'tan kira açıklaması!


Geri Dön