Hasan Karal Rize'deki projeleri anlattı!
Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Havalimanı ve Yeşil Yol Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu Rize Milletvekili Hasan Karal, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, Rize’nin gündemine dair sorularını yanıtladı.
Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Havalimanı ve Yeşil Yol Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu Rize Milletvekili Hasan Karal, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, Rize’nin gündemine dair sorularını yanıtladı. Rize’de deniz doldurularak inşa edilmesi planlanan 550 Milyon TL tahmini bedelli havalimanı ile ilgili sorulara cevap veren Karal, proje ile ilgili sondaj çalışmalarının tamamlandığını, sondaj çalışması yapılan sahada yumuşak zemin ile karşılaşıldığını ifade etti. Karal yaptığı açıklamada, “Havalimanı sondaj çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 3 ay sürdü. Proje çalışmaları başlıyor. Bu da birkaç ay sürebilir. 2016 yılı içerisinde inşallah ihalesi yapılır. Rize Havalimanı tamamen deniz dolgusu üzerinde yapılacak. Dünyada bu konuda fazla bir örnek yok. Rize Havalimanı’nın dışında dünyada deniz üzerinde yapılan üç havalimanı var. Bunlardan bir tanesi Ordu-Giresun Havalimanı. Rize Havalimanı’nda bunların hepsinden daha zor mühendislikler olacak. Bize verilen bilgilere göre Ordu-Giresun Havalimanı 15-17 metre derinliğinde sert zeminde yapıydı. Rize’de ise 30-35 metre derinlikte yapılacak. Zeminde kumsal ve sağlıklı olmayan bir zemin. Kumsalın aşılıp kayanın bulunması gerekiyor. Sağlam zemine inilmeden havalimanı inşa edilirse, en küçük bir yer sarsıntısında facialar yaşanabilir. Bu nedenle mutlaka yumuşak tabaka geçilerek sert zemine inilmesi gerekiyor. Bu durum yapım maliyetini iki katına çıkartıyor. Bu da yaklaşık 550 Milyon TL’lik bir maliyet demek” dedi.
"100 MİLYON TON TAŞA İHTİYAÇ VAR"
Karal, Rize Havalimanı için 100 milyon ton taşa ihtiyaç olduğunu belirterek, “Havalimanının yapılacağı deniz alanın doldurulması için yaklaşık 100 milyon ton kaya gerekiyor. Ordu-Giresun’da 35 milyon ton civarında kaya kullanılmıştı. Burada üç kat fazla taş kullanılacak. Bu taşın nereden temin edileceği noktasında da çalışmalar tamamlandı. Bazı hemşehrilerimiz bu konuda çok acele ediyor. Bu havalimanının inşası çok ince hesaplar gerektiriyor. Geçtiğimiz hafta sondaj çalışmasının yapıldığı alana yakın bir bölgede deprem meydana geldi. Biz her türlü tedbiri düşünmek zorundayız. Bu nedenle havalimanının yapılacağı zemini en sağlıklı şekle getirmemiz gerekiyor. Bu projede yaşanacak bir aksilik hükümetleri bile düşürecek bir konudur. Siz burada 600 milyon TL’lik bir yatırım yapacaksınız ancak bir doğal afet bu yatırımı suya düşürebilir. Bundan dünyada sadece üç tane var. Sıfır hata ile bunu inşa etmemiz gerekiyor. O nedenle her şey hesaplanıyor. Bu nedenle projenin hayata geçirilmesinde acele edemeyiz” diye konuştu.
"YEŞİL YOL PROJESİ KESİNLİKLE DURMAYACAK"
Karal, tüm tepki ve eleştirilere rağmen ’Yeşil Yol Projesi’nin kesinlikle durmayacağına vurgu yaparak, “Durdurulması kesinlikle söz konusu değil. Yeşil Yol bizim en önemli projemizdir. Kararlılığımız kesindir. Zaman zaman bununla ilgili çok haksız ithamlarla da karşı karşıya kalıyoruz. Biz siyasetçiler günah keçisi ilan edildik. Sanki projeyi biz durduruyor muşuz gibi bir algı oluşturuluyor. Projede itilaflı olan bölümler var. Sanki bu itilaflara destek veriyormuşuz gibi suçlamalar oluyor. Bu çok haksız ve yaralayıcı bir düşüncedir. Bunu yapanlara hakkımızı helal etmiyoruz. Biz Samsun’dan Sarp’a kadar yolun bir bütün olarak bitirilmesini istiyoruz. Yol tamamen bitirilecek. Kesintiler olursa projenin anlamı kalmaz. Devletin öyle birkaç şantaja boyun eğecek hali yok. Devlet güçlüdür. Ama hassasiyetler ve öneriler dikkate alınır. Yol güzergahında değişiklikler yapılabilir. Hakkında ayet yok ki bu şekilde olacak diye. Güzergah biraz aşağıdan veya yukarıdan değiştirile bilir. Vatandaşımızın önerileri de dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
Projeye karşı çıkanlara da tepki gösteren Karal, düzenleyecekleri samimi çevre eylemlerinde onlarla yürüyeceğini açıklayıp, “Ben çevreci adı altında, yeşili savunan bu insanlarımıza şunu söylüyorum, başka partilerin milletvekillerini çağırıp orada eylem yapmanıza gerek yok. Sevseniz de sevmeseniz de sizin vekilleriniz bizleriz. Doğayı koruma, çevreyi koruma adına bir yürüyüş yapın en önde biz yürüyelim. Önce ‘yaylalarda imar yolsuzluğuna son’ yürüyüşü yapalım. ‘yaylalarda çarpık yapılanmaya son’ yürüyüşü yapalım en önde ben yürüyeyim. Ama siz bunları görmemezlikten gelip ‘burada yol yapılmasın’ diyeceksiniz” şeklinde konuştu.
"KAYNAK SULARI KANSERİ TETİKLİYOR"
Rize’de köylerdeki kaynak sularının içerdiği kimyasal gübre kalıntıları açısından, kanser vakalarını tetiklediğinin düşünüldüğünü belirten AK Parti Rize Milletvekili Karal, bu nedenle su projelerine büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Karal, “Bizim şu anda köylerimizdeki kaynak sularımızın büyük bölümü kirli. Bilim adamları bu kirlenmeye en büyük etken olarak çay tarımında kullanılan kimyasal gübreyi gösteriyorlar. Bunu bilimsel bir rapora dönüştürmeye çalışıyoruz. Köylerimizdeki insanlarımızın artık su ihtiyaçlarını yerel kaynaklardan karşılamalarını istemiyoruz. Arıtılmış ana şebekelerden ihtiyaçlarını karşılamalarını istiyoruz. Bu nedenle başlattığımız su projelerini hızla sürdürüyoruz. Bölgemizde kanser vakaları hızla artıyor. Bunun bir sebebi olmalı. 30-40 yıl önce böyle değildi. Bu nedenle su projelerimiz çok önemli“ dedi.
Milliyet