Genel

Hasanpaşa Gazhanesi'nin durumu hala belli değil!

17 yıldır atıl durumda Kültür Varlıkları Koruma Kurulu (KTVK) tarafından tescillenmiş bir endüstri mirası olan Hasanpaşa Gazhanesi"ni kültür merkezine dönüştürme projesi bu yıl da rafa kalktı. Tarihi yapı şimdi evsizlerin mekanı oldu

 17 yıldır atıl durumda olan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu (KTVK) tarafından tescillenmiş bir endüstri mirası olan Hasanpaşa Gazhanesi"nin son durumunu İl Genel Meclis üyeleri yerinde inceledi. Üyeler kendi çektikleri fotoğraflarla gazhane binasını Meclis gündemine taşındı. Hasanpaşa Gazhanesi"nin bir an önce değerlendirmesi gerekliliğinin altını çizen İl Genel Meclis üyesi Ali Cemal Kimverdi œAtıl fabrika, tescillenmiş bir endüstri mirasıdır. Havagazı Fabrikası 1887 yılında yapılmış 1993 yılında üretime son vererek kapanmıştır. Hasanpaşa Gazhanesi KTVK tarafından tescillenmiş bir endüstri mirasıdır. İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projeleri arasında bu tür yapılar için kent müzesi kapsamında œTersane, gazhane, vb. işlevini yitirmiş endüstriyel alanların yeniden değerlendirilmesi İstanbul 2010"un örnek projeleri arasında yer alacaktı. İstanbul"un üstlendiği 2010 Kültür Başkent bir ay sonra bitiyor. Ancak gazhane ile ilgili herhangi bir çalışma gerçekleşmedi diye konuştu.  

İKİ YILDA BİR çİVİ BİLE çAKILMADI

Buna istinaden 01-09-2008 tarihinde İstanbul İl Genel Meclisi"ne önerge vererek İstanbul"un örnek sanayi ve kent müzesi olabilecek bu alanın kente kazandırılması için 2010 Ajansı"na proje sunulması gereğini talep ettiğini vurgulayan meclis üyesi Ali Cemal Kimverdi œAvrupa Kültür Başkenti projesinde kent müzesi olarak veya kültür merkezi olarak değerlendirilmesinde İstanbul ve kamu adına büyük fayda göreceğini 2 yıl önce gündeme getirdik. Ancak aradan geçen süre içinde İstanbl Üniversitesi"ne hazırlatılan bir rekreasyon projesi dışında bir çivi bile çakılmadı dedi.

KÜLTÜR BAşžKENTİ HEYECANI BİTTİ Mİ

Yalnızca proje hazırlayarak Avrupalı olunamayacağını, bu projeleri hayata geçirebilmenini daha önemli olduğunu belirten Kimverdi şöyle konuştu: 2010 yılının bitmesine sayılı günler kala talebim valiliğin, Büyükşehir Belediyesi ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı arasındaki sorunları çözmesidir. Projenin hayata geçirilmemesi Kültür Başkenti iddiasının iflasıdır.

Önergemi, konunun muhatabı olan valiliğe iletiltim.   Tarafıma konu hakkında yazılı cevap verilmesini istiyorum.  

YILLARDIR çAĞRIDA BULUNUYORUZ

Konuyla ilgili konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise œYıllardır çağrıda bulunuyoruz ancak bir Allahın kulu burayla ilgili bir çalışma yürütmüyor. Tarihi yapı metruk ve evsizler tarafından sahiplenmiş durumda. 2010 Kültür Başkenti çerçevesinde bir çok kez gündeme gelen tarihi mekan için İstanbul Üniversitesi"ne hazırlatan rekreasyon projesinde tarihi yapılar korunup, çevre yeşil alan olarak düzenlenecekti. Ancak yıllardır çağrıda bulunmamıza rağmen bugüne kadar bir tek çivi bile çakılmadı. İstanbul"a yakışmıyor diye konuştu.      
Star