Genel

Hasar tespit başvurusu nasıl yapılır? Hasar Tespit nasıl sorgulanır? İşte hasar tespit tanımları!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra binlerce bina yıkıldı ve hasar gördü. Bunun üzerine vatandaşlar kendi binalarının hasarlı olup olmadığını araştırmaya başladı. İşte detaylar!

Hasar tespit başvurusu nasıl yapılır? Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşların evlerinin hasar durumlarına bakabileceğini açıklamıştı.

İşte, hasar tespitine dair merak edilenler…

HASAR TESPİT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Vatandaşlar adres ve T.C kimlik numaralarını girip, e-devlet kapısı üzerinden veyahut hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını kolaylıkla görebilirler” diye konuştu.

Buna ek olarak da "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden de kimlik numarasıyla birlikte adres sorgusu yaparak, binasının ağır hasarlı, yıkık, ya da az hasarlı, hasarsız olduğunun tespiti de yapılabiliyor. Hasar tespit sorgulama ekranında vatandaşlardan il, ilçe, mahalle, sokak ve bina no bilgisi istenmektedir.

HASAR TESPİT TANIMLARI

HASARSIZ BİNALAR NELERDİR?

Deprem yüzünden herhangi bir hasar olmayan bina türüdür. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirmeye alınmaz. Bu tip binaların kullanılmasında bir sakınca gözükmemektedir.

AZ HASARLI BİNALAR NELERDİR?

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu bina türleridir. Aynı şekilde depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmeye alınmaz. Binanın kullanılmasında ise bir sakınca yoktur.

ORTA HASARLI BİNALAR NELERDİR?

Deprem sebebiyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların meydana geldiği bina çeşitleridir. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. "Orta" hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden yani yapıda bir onarım yapılmadan ya da güçlendirilmeden yapı kullanılması önerilmez.

AĞIR HASARLI BİNALAR NELERDİR?

Depremden binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme ayrılmaların oluştuğu binalardır. "Ağır" hasarlı olarak tanımlanan yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz hasarları olan binalar olarak adlandırılır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR NELERDİR?

Deprem yüzünden binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen ya da tamamen yıkıldığı bina türleridir. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün değildir, bu binaların içine kesinlikle girilmemeli ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.