Genel

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar? soruları yaşanan Kahramanmaraş depreminden sonra sıkça sorulmaya başlandı. İşte bu soruların yanıtı!Ama bu noktada binaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3 gruba ayrılarak değerlendirilir

ORTA HASARLI BİNAYA DASK YAPILIR MI?

Hasarlı binaların da DASK çerçevesinde alınabilir. Ama bu noktada binaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3 gruba ayrılarak değerlendirilir. Doğal Afet Sigortaları Kurumu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği bu sınıflandırmayı dikkate almaktadır. Binaların hasar durumuna göre belirlenen sınıflandırma şu şekildedir:

İşte hasarlı binalar ve dayanıklılık testine dair vatandaşların merak edip sorduğu sorulardan sadece bir kaçı…

Orta hasarı yapılar için “yapı kullanma izni” alınması gerekmektedir.  Bu izin binada bir onarım ve güçlendirme çalışması yapılmasından sonra yapının yaşanabilir olduğunun kanıtı olarak düşünülmelidir. Yapı kullanma izni, binada gerekli tüm incelemelerin uzman görevliler tarafından yapılmasının ardından alınabilen bir izindir. Ama yapı kullanma izninin alınması bazı yapılar için mümkün olmayabilir. Bu halde bazı denetim firmalarının onarım denetleme hizmetlerinden yararlanılması gerekir. Firmalar onarımın yapıldığını ve yapının ruhsata uygun olduğunu belirlediğinde bir rapor hazırlanır. Bu rapor ile DASK sigorta poliçesi hazırlanabilir ve yapı sigorta çerçevesinde alınabilir.

DEPREMDE EN ÇOK HANGİ KATLAR ZARAR GÖRÜR? HASARLI BİNA İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Yapıtlarda tehlike arz eden bölümler vardır. En büyük tehlike binaların dış duvarlarının yıkılmasıdır. Depremlerdeki ölümlerin önemli bir kısmını bina içinden dışarı kaçıp, enkaz altında kalanlar oluşturabilmektedir.

 “Hasarlı bina için nereye başvurulur?” sorusunun yanıtı da riskli olduğunu düşündüğünüz ya da risk ölçtürmek için ALO 181 hattını arayabilirler.

DEPREME DAYANIKLI BİNA NASIL ANLAŞILIR?

Deprem yönetmeliğine uygun olarak incelemeler yapılırken kullanılan depreme dayanıklı bina belirleme yöntemleri arasında, öncelikle binanın yaşının kontrol edilmesi gelmektedir.

BİNA DEPREME DAYANIKLIK TESTİNİ KİM YAPAR?

Binanın depreme karşı dayanıklılık analizini yapan kurumlar şunlardır; belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılmaktadır.

100 metrekare prefabrik evler kaç lira? 11 Şubat 2023 fiyat listesi!

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?