Hasarlı bina nereye şikayet edilir? Bina çatlakları var nereye bildirilir? Hangi çatlaklar tehlikelidir?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük depremlerden sonra vatandaşlar kendi binalarının sağlam olup olmadığını bilmek istiyor. Bu yüzden de pek çok soru yöneltilir.İşte tüm bu ve benzeri soruların merak ettiğiniz yanıtları!
Binanızın hasarlı olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız? Hasarlı bina nereye şikayet edilir? Bu sorular şu sıralarda sık sık sorulmaktadır. İşte tüm bu ve benzeri soruların merak ettiğiniz yanıtları!
BİNAYA ÇÜRÜK RAPORU ÇIKARSA NE OLUR?
Yapılan test sonuçları mutlaka Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirilmek zorundadır. Testin sonucuna bakılarak, binanın halk ağzında adlandırıldığı şekli ile "çürük" çıktığı tespit edilir ise binanın kentsel dönüşüm çatısı altında yıkılarak yeniden yapılması kararı çıkıyor ve üç ay içerisinde tahliye edilmesi gerekir.
HASARLI BİNA NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?
Hasarlı bina ihbarı için Bakanlık tarafından oluşturulan bir telefon hattı bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Çağrı Merkezi olan ALO 181'e konu ile ilgili her türlü görüşü iletebilme şansına sahipsiniz. Bunun dışında kolon ve kirişlerdeki çatlakların kontrol edilmesi gerekir. Binalarda çatlaklar da bulunuyorsa, şüphelenilen bir durum söz konusuysa da DASK tarafından hasar tespit çalışması yapılması istenebilir. Eğer çok daha fazla endişeye mahal verecek bir durum bulunuyorsa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılabilir.
HANGİ ÇATLAKLAR TEHLİKELİDİR?
Eğer binanızda çatlaklar varsa, bu çatlaklar iyi incelenmelidir. Özellikle bodrum katlarında oluşan çatlaklar tehlikeli olduğu açıklanmıştır. Ama kolonların üstünde bulunan sıva çatlağı yanıltıcı da olabilir. Böyle bir durumda yapılacak en doğru işlem, sıvanın kazılarak kolon üzerinde bir çatlak olup olmadığının kontrol edilmesidir.
BİNA HASAR TESPİTİ ÜCRETLİ Mİ?
Hızlı Tarama yöntemi ile tespit yaptırmak için herhangi bir kat sahibinin müracaat etmesi yeterlidir. Yapılan bina inceleme çalışması ücretli midir? sorusu da vatandaşlar tarafından sorulmaktadır. Belediyelerce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilir. Hasar tespit süreci biraz sancılı geçebilir. Ancak hasar tespit sürecinde binalara verilen değerlendirme raporların sonuçları muhtarlıklar ya da kaymakamlıklar tarafından 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılmaktadır.