Hasarsız ve az hasarlı bina ne demektir? Bir bina hasarsız ya da az hasarlı olarak tespit edilirse ne olur?
Kahramanmaraş’ta merkez üstü olan iki depremden sonra 10 il derin yaralar aldı. Ülkece bu yaralar sarılmaya çalışılıyor. Bu büyük doğal afetten sonra vatandaşlar yaşadıkları evlerini depreme karşı kontrol ettirmek istiyor. Bu binalar yapılan deprem dayanıklılık testi sonucunda; hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken binalar olarak ayrılır
Oturdukları apartmanların depreme karşı güçlü olup olmadığı merakla sorgulanmaktadır. Bu binalar yapılan deprem dayanıklılık testi sonucunda; hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken binalar olarak ayrılır. Peki Hasarsız ve az hasarlı bina ne demektir? Bir bina hasarsız ya da az hasarlı olarak tespit edilirse ne olur?
İşte bu konuda merak edilen ayrıntılar…
HASAR TESPİTİ HAKKINDA BİLİNİLMESİ GEREKENLER!
Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetlerin hemen sonrasında mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilmesi sonucunda hasarsız, az, orta, ağır ve yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.
BİR BİNA ORTA HASARLI OLARAK TESPİT EDİLMİŞSE NE OLMAKTADIR?
Orta hasarlı olarak tespit edilen apartmanlarda can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 yıl içinde güçlendirmeleri gerekir. Bu tür binalar güçlendirilmeleri durumunda kullanılabilmekte, ancak 1 yıl içerisinde güçlendirme yapılmaması durumunda ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılır.
BİR BİNA HASARSIZ YA DA AZ HASARLI OLARAK TESPİT EDİLİRSE NE OLUR?
Hasarsız ya da Az Hasarlı bina sahipleri için Afet Kanunu çerçevesinde yeni ev yapılması mümkün olmaz.
HASARSIZ VE AZ HASARLI BİNA NE DEMEKTİR?
Afetten dolayı hiç hasar görmemiş binalar hasarsız, Taşıyıcı sistemi kılcal çatlaklar seviyesinde hasar görmüş ama taşıyıcı olmayan, duvarlarında meydana gelen çatlaklar, sıva çatlakları, boya ya da kaplama dökülmeleri gibi hasarlar gözlemlenen binalar da az hasarlı, olarak sınıflandırılır.
HASAR TESPİT SONUÇLARINA İTİRAZLAR NASIL YAPILIR?
İlk hasar tespitlerine yani kesin hasar tespitine itirazlar e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir.
İTİRAZ HASAR TESPİTLERİ NE ZAMAN YAPILMAKTADIR?
Kesin Hasar Tespitler bittikten ve ilan edildikten hemen sonra 30 günlük itiraz kabul süreci başlar. Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan veyahut binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içinde itiraz talepleri alınır.
Emeklilere bayram gibi bayram geliyor! Eski ikramiyeleri unutun!
Promosyon tutarları güncellendi! Bu tutarlardan EYT’lilerde faydalanacak! Geç kalan dizlerini döver! |