29 / 04 / 2024

Hasbiotech İlaç fabrikasının temeli Şubat'ta atılacak!

Hasbiotech İlaç fabrikasının temeli Şubat'ta atılacak!

Küba’dan teknoloji transferi yapan Hasbiotech İlaç, dünyanın ilk Hepatit C aşısını Kayseri’de üretecek. Şubat ayında temeli atılacak fabrikada, tüm dünyada tedavi gideri yıllık 18 milyar dolar olan Hepatit C’ye karşı üretilen aşı 100 dolara satılacak



ABD ile Küba arasındaki ilişkiler normalleşirken, Türkiye ve Küba arasında da dünya çapında etkisi olacak bir yatırımın temeli atılıyor. Kübalılarla ortaklık kuran Hasbiotech İlaç firması, Kayseri’de dünyanın ilk Hepatit C aşısını üretmeye hazırlanıyor. Tedavisi için yılda 18 milyar dolarlık harcama yapılan hastalığa karşı üretilecek aşı Kayseri’den tüm dünyaya ihraç edilerek 1 milyar dolarlık gelir elde edilecek.

Kocaeli ve Konya’daki fabrikalarında vasıflı ve parlak çelik üreten Hasçelik ile Küba’daki tek Türk firması Giraylar A.Ş.’nin ortaklığıyla kurulan Hasbiotech İlaç’ın Erciyes Teknopark’ta kuracağı ilaç fabrikasının temeli şubat ayında atılacak.


Orijinal ilaç üretecek

Hasbiotech Genel Müdürü Seyfullah Dağıstanlı, ilk etapta 10 milyon euro’ya malolacak yatırım hakkında şu bilgileri verdi:

“Yatırım grubumuz Hasçelik, yeni yatırım alanları ararken, Türkiye’de pahalı olan ilaçların muadillerini üretme fikri gündeme geldi. Küba’daki tek Türk firmasının sahibi olan Ömer Giray’ın tavsiyesiyle Küba’ya gidildi. Küba’nın orijinal ilaçlara sahip olması çok çarpıcı geldi ve Kübalılarla anlaşma sağlandı. Türkiye’de ilk kez molekülünü oluşturarak orijinal ilaç üreteceğiz. Böylece Kayseri, bir biyoteknoloji merkezi olacak.”


Tedavisi ucuzlayacak

Orijinal ilaç arayışında Hepatit C aşısı üzerinde yoğunlaştıklarını belirten Dağıstanlı, şunları söyledi:

“Çok yakın zamana kadar Hepatit C hastalığını tedavi edebilen bir ilaç yoktu. Çok yeni bir ilaç çıktı. Bu ilaçla 3 aylık tedavinin maliyeti 100 bin liraya çıkıyor. Biz ise Kayseri’de üreteceğimiz Hepatit C aşısını 100 dolara satacağız. Dünyada henüz bu aşıyı yapan başka ilaç firması yok. Biz koruyucu tedavi yöntemi olan aşı sayesinde hem hastalığın yayılmasını önleyeceğiz, hem de hastalığa yakalanılması halinde yüksek tedavi masrafından kurtaracağız.”


Fehim Genç-Milliyet


Geri Dön