Emlak Terimleri

Hasılat paylaşımı sözleşmesi nedir?

Hasılat paylaşımı sözleşmesi arsa sahibi ve müteahhitin karşılıklı anlaşması ile yapılıyor. Peki hasılat paylaşımı sözleşmesi nedir? İşte yanıtı...


Hasılat paylaşımı sözleşmesi, arsa payının hasılat paylaşımı yoluyla satılarak bağımsız bölümlerden elde edilen gelirlerin paylaşılmasıyla ortaya çıkıyor. Bu sözleşmeyle, inşaatın bağımsız bölümlerinin satılarak hasılatın paylaşılması amaçlanıyor. 


Arsa sahibi payını nasıl alır? 

Hasılat paylaşımı modelinde, arsa sahibi kendi payını bağımsız bölüm satışlarından elde edilen gelirden alıyor. Buna göre arsa sahibi ve müteahhit arasında bir anlaşma yapılır. Bu anlaşmada, arsa sahibi müteahhide tapuda işlem yapma yetkisini verebileceği gibi, bu yetkiyi kendi tekelinde de bırakabilir. Bu modelle müteahhit arsayı satın alarak para harcamaz. Onun yerine finans gücünü inşaat yapımında kullanır. İnşaat tamamlandıktan sonra ise, arsa sahibi bağımsız bölümlerin satışından pay alır. 


Hasılat paylaşımı sözleşmesi nasıl yapılır? 

Hasılat paylaşımı sözleşmesi nedir? sorusunun yanıtını açıkladık. Şimdi gelelim sözleşmenin nasıl yapılacağına. Arsa payının hasılat paylaşımı yoluyla satılması sözleşmesi, noter huzurunda düzenlenerek yapılır. Nitekim bu uygulama zorunludur. Aksi takdirde sözleşme geçersiz olur. 


Hasılat paylaşımı sözleşmesinin feshi 

Hasılat paylaşımı sözleşmesinin feshi, arsa sahibi ve müteahhit arasındaki anlaşmayla ve mahkeme kararı ile gerçekleşir.