18 / 05 / 2024

Haşmet Mürşit: Gayrimenkulde KDV ve tapu harcı sıfırlansın

Haşmet Mürşit: Gayrimenkulde KDV ve tapu harcı sıfırlansın

Seba İnşaat ortağı Haşmet Mürşit'in `Kısa vadeli uygulansın' dediği 2 öneri!



Lüks konut projeleriyle adından söz ettiren Seba İnşaat'ın ortaklarından Haşmet Mürşit, gayrimenkulde sınırlı bir hareket olduğunu belirterek, "Üst gelir grubu bekliyor. Türkiye'de piyasalar yılın son çeyreğinde hareketlense bile üst gelir seviyesinde bu, 2010 yılına kalır" diyor. Krizde bir kısım gayrimenkul müşterisinin "elinde kazma kürekle gezdiğini" söyleyen Mürşit, "Hükümet yeni adımlar atmalı, belediyeler imara daha çok yer açmalı" diye konuşuyor.

Seba İnşaat, bugüne kadar daha çok İstinye'de geliştirdiği lüks konut projeleri ile anıldı; hatta "İstinye'nin çehresini değiştirdi" övgüsünü aldı... İstinye'nin yanında; Ulus, Etiler, Tarabya, Moda ve Bodrum'da da lüks projelere imza atan, çeşitli semtlerde iş merkezleri de yapan Seba İnşaat'ın Yönetim Kurulu üyesi ve kurucu ortağı Haşmet Mürşit, bugüne kadar daha çok, metrekaresi 4 bin - 4 bin 500 dolardan satılan konutlar yaptıklarını hatırlatarak "Hedefimiz ortanın üstü kesime yönelik projeler üretmek. Bunun için Sarıyer-Maden'de, Zekeriyaköy'de projlere geliştirmek istiyoruz. Maden bölgesinde yeni imara açılan bölgede ilgilendiğimiz arsalar var; metrekaresi 1500 dolardan satılacak konut yapabiliriz" diyor.

Sapphire'e komşu olacak

Maslak ve 4. Levent'te ise büyük iki iş merkezi projeleri olduğunu aktaran Haşmet Mürşit, "Maslak'ta 15 bin metrekare satılabilir alana sahip bir iş merkezi yapıyoruz. Levent'te ise Mövenpick Hotel ile Kiler Holding'in yaptığı Sapphire'nin arasında 12 dönümlük arsada bir iş merkezi yapmayı planlıyoruz, inşaat 2010'da başlayabilir" diye konuşuyorz. Haşmet Mürşit, daha önce de proje geliştirdikleri bölgelerden Ulus'ta ise 80 dairelik rezidans yapacaklarını belirtiyor. Seba İnşaat'ın bugüne kadar yaklaşık 8 bin konut yaptığını söyleyen Haşmet Mürşit, küresel kriz yüzünden inşaat ve emlak piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve hükümetin aldığı önlemleri değerlendirirken de, "Hükümet ve belediyeler yeni adımlar atmalı" diyor. İnşaat sektörünün beklentileri konusunda, Haşmet Mürşit şu ifadeleri kullanıyor: "Piyasada fiyatların daha da düşmesi, daha çok kişinin konut müşterisi olabilmesi için belediyeler imara daha çok yer açmalı. Fakat imara açarken çok katlı binalar için değil de, az katlılar için yapabilecek arsa üretmeli. Amaç, çevreyi güzelleştirmek olmalı. Çok yüksek binalar yapıp bir yere varmak değil de emin adımlarla gitmek, güzel şeyler ortaya çıkarmak gerekir diye düşünüyorum. Bitmiş, sıfır konutlarda KDV üst sınırının 3 aylığına yüzde 18'den 8'e çekilmesi ile tapu harçlarının indirilmesi mantıklı, yeni adımlar da atılabilir. Krizi atlatana kadar KDV daha da düşürülebilir, belki kısasüre için kaldırılabilir. Tapu harçları da sıfırlanabilir. Global bir kriz yaşıyoruz. Ülkemizin buradan çıkabilmesi için, işçilik maliyetinin de artmaması lazım. İşsizlerin artmaması için istihdam yükleri azaltılmalı."

Az katlı yapılaşmaya dönmeliyiz

Üst gelir grubuna yönelik projeler geliştiren Seba İnşaat'ın kriz sonrası, ortanın üstü kesime yönelik projeler de geliştireceğini aktaran Haşmet Mürşit, "Ben, Sarıyer'de Maden, Zekeriyaköy bölgesi ve Kilyos'a doğru uygun araziler olduğunu görüyorum. Buralar kazanılmalı. Az katlı yapılaşma sağlanabilir" diyor. Projelerde yeşil alanların öne çıkarılması gerektiğini aktaran Mürşit, şöyle devam etti: "Sarıyer ilçesi büyük bir bölgeye yayılıyor. Sorunlu arsalar da var, alt yapı eksikliği de... Çarpık yapılaşma örnekleri de dikkat çekiyor. İstinye'de çoğu zaman böyle alanlarda projeler gerçekleştirdik. Gecekonduları kaldırdık. Şimdi o sitelerde yaşam var."
Süleyman Seba, "Bu şirket benim" diye espri yapar
Seba İnşaat'ın hikayesinin de ilginç olduğunu belirten Haşmet Mürşit, zaman zaman firmaların Beşiktaş Kulübü'nün eski başkanı Süleyman Seba'nın şirketi gibi algılandığını belirterek şöyle konuşuyor: "Biz Seba İnşaat'ta 4 ortağız. Ben ekonomistim. Kardeşim Gazanfer Mürşit işletmeci... Diğer ortaklarımız Engin Keçeli ve Nedim Keçeli de inşaat mühendisi. İlk işimizde rahmetli Salih Tatlıcı'dan bir arsa almıştık; Ulus'ta Kamer sitesinde. Proje natamam duruyordu. Salih bey ile konuştuk, rahmetli bize kendisi önerdi. Fakat kurulu bir inşaat firması gerekiyordu. Engin Keçeli ile birlikte gittik; tertemiz bir firma bulduk, adı Seba İnşaat idi. Biz o şirketi devraldık. Ortakları, Engin Keçeli'nin akrabaları idi. Beşiktaş ve Türk futbolu için çok önemli biri olan Süleyman Seba ile ilgisi yok. Fakat Süleyman Ağabey her zaman, "Bu şirket benim" diye espri yapar. O sözleri bile bize şeref veriyor. Projelerimiz de bana hep gurur veriyor."
Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön