27 / 07 / 2024

Hasta bina sendromu kadınları seviyor!

Hasta bina sendromu kadınları seviyor!

Dev plaza, lüks iş merkezleri gibi kapalı ofislerde çalışarak neredeyse gününüzün yarısını bu ortamlarda geçiriyorsunuz ve ofise girdikten sonra nedenini bilmediğiniz baş ağrıları, baş dönmeleri, yorgunluk ve nefes darlığı şikayetleriniz başlıyor...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Hazırlıklı olun modern çağın yaygın hastalığı olarak tanımlanan hasta bina sendromu ile karşı karşıyasınız. Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. İlkay Keskinel, günümüz çalışan hastalığı hasta bina sendromu hakkında bilgi verdi.

Fotokopi makinesinden yayılan ozona dikkat

Hasta bina sendromunun ortaya çıkmasına havalandırma yetersizliğinden başka faktörler de yol açar. Örneğin, duvardan duvara döşemelerde kullanılan yapıştırıcı maddeler, böcek ilaçları, temizlik malzemeleri, ofislerde kullanılan fotokopi makinelerinden yayılan ozon, inşaatta ya da izolasyon amaçlı kullanılan sentetik materyallerden yayılan formaldehit gibi kimyasallar, ofislerdeki elektromanyetik radyasyon bu belirtilerin tetiğini çekebilir. Belirtiler, genelde ofise geldikten birkaç saat sonra ortaya çıkar, binadan ayrıldıktan sonra düzelir.

Baş ağrısı, halsizlik ve cilt kurluğu görülebilir

Hasta bina sendromu, bazı tip binalarda yaşayan ya da çalışan kişilerde ortaya çıkan halsizlik, baş ağrısı, sersemlik hissi, bulantı, cilt kuruluğu, gözlerde batma, burunda tıkanıklık ya da akma gibi belirtilerin toplamıdır. Bu durumda, altta yatan başka bir hastalık söz konusu değildir. Kişi, binanın her yerinde ya da sadece bir bölümünde, hatta bir odasında bu belirtileri hissedebilir. Yapılan çeşitli çalışmalarda, bu belirtilerin daha çok kadınlarda görüldüğü saptanmıştır.

Hasta bina sendromunu engellemek için alınabilecek çeşitli önlemler var. işte birkaçı:
Havalandırma sistemlerinin sık temizlenmesi
Filtrelerin değiştirilmesi
Bina içinde sigara içilmesinin yasaklanması
Hava temizleyici cihazlardan yararlanılması
Fayanslardaki rutubetli bölgelerin de değiştirilmesi
Halıların nemden arındırılması
Sürekli eğitimin sağlanması
Ortamda bulunan bireylerle iletişimin geliştirilmesi
Elektronik cihazların gereken sayıdan fazla olmaması, satın almada insan sağlığına
en uygun olanların tercih edilmesi
Yerleşim planının sağlık koşulları gözetilerek yapılması
İş stresini azaltmaya yönelik önlemler alınması

Posta


Geri Dön