Ekonomi

Hasta yakınına bakana her ay 2 bin 345 TL destek verilecek!

Yaşlı ve özel bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlara devlet maaş veriyor. Bunun yanında  hasta veya bakıma muhtaç kişilerin bakımını üstlenen akrabalarına da destek olmak için her ay düzenli ödeme gerçekleştiriliyor. Peki bu ödemeden kimle faydalanıyor? İşte ayrıntılar...Bunun yanında  hasta veya bakıma muhtaç kişilerin bakımını üstlenen akrabalarına da destek olmak için her ay düzenli ödeme gerçekleştiriliyor

Yaşlı ve özel bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlara devlet maaş veriyor. Bunun yanında  hasta veya bakıma muhtaç kişilerin bakımını üstlenen akrabalarına da destek olmak için her ay düzenli ödeme gerçekleştiriliyor. Peki bu ödemeden kimle faydalanıyor? İşte ayrıntılar...

31 Aralık 2021 tarihine kadar bin 797 lira olan bu destek, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren 2 bin 345 TL'ye çıktı. Evde bakım destek ödemeleri her ayın 15’i ile 31’i arası hesaplara yatıyor. Yaklaşık 535 bin kişi bu destekten yararlanıyor.

Kimler faydalanabilir?

Vatandaşların bu yardımdan yararlanabilmesi için yardıma ihtiyaç duyan kişinin en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engel durumunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Söz konusu raporda ‘ağır engelli’ ibaresi mutlaka bulunmalı. Yüzde 50’den daha az bir engellilik oranının tespit edilmesi durumunda ise evde bakım parası verilmiyor. 

Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin; içme, yeme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine dikkat ediliyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması şartı bulunuyor.

Gelir durumuna bakılıyor

Posta'da yer alan habere göre, rapor dışında gelir kişinin maddi durumu da önemli. Asgari ücretteki artış, evde bakım parasından yararlacakların belirlenmesinde etkili oluyor. Bu sebeple 2022 yılında hanedeki kişi başına düşen gelirin 2 bin 835 liranın altında olması koşulu aranıyor. 

Evde bakım desteği için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. 

Başvuru işlemlerinin sonucu bir ay içinde belli oluyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ üzerinden yapılıyor. ‘Aile Destek’ mobil uygulaması da bu kapsamda kullanılıyor.

Resmî Gazete’de yayımlandı! Devletten yağlı tohumlu bitkiler için yüzde 75 hibe desteği 

Pandemi Sosyal Destek ödemeleri hesaplara zamlı yattı! İşte ayrıntılar...

Destek paraları hesaplara yatırıldı! Banka hesabınızı kontrol edin!