Genel

Hastane inşası için bağışlanan araziler meclis gündeminde!

Hastane inşası amacıyla bağışlanan arazilere, şehir hastanelerinin kapasite sorunları ve Adana'nın bazı bölgelerindeki hastane ihtiyacı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Barut, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, hastane inşası amacıyla bağışlanan arazilere, şehir hastanelerinin kapasite sorunlarına ve Adana'nın bazı bölgelerindeki hastane ihtiyacına ilişkin soru önergesi hazırladı. Barut, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Barut, ''Sağlık Bakanlığı bir sûredir Kamu Özel İşbirliği modeli ile öncelikle bazı büyükşehirlerden başlayarak şehir hastaneleri kurdu. Bu kapsamda Adana, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Mersin, İsparta, Yozgat, ve Elazığ'da şehir hastanelerini hizmete açtı. Ancak bu illerde, yatak yönünden yetersiz yoğun bakım üniteleri sorununun yanı sıra kapatılan hastanelerin arazilerine İlişkin sorun ve sıkıntıların yaşandığı İfade edilmektedir.

Kapatılan, taşınan devlet hastanelerinin arazilerinin bazılarının zamanın hayırsever vatandaşları tarafından devlete bağışlandığı ve bu bağışı da koşullu yaptıkları söylenmektedir. Koşullarının ise, arazinin hastane dışında bir amaç için kullanılmayacak olduğu, eğer kullanılırsa varislerine devrini istedikleri şeklindedir.

Adana'da Yüreğir İlçemizde kapatılan ve yerine yenisinin yapılacağı söylenen Devlet Flastanesi'nin akıbeti hala bilinmemektedir. Adana'da büyük bir nüfusun yaşadığı Batı Seyhan'da yapılacağı söylenen yeni hastane ile ilgili de hiçbir gelişme yoktur. Batı Seyhan'ın yanı sıra Yüreğir bölgesindeki Doğankent, Solaklı, Yunusoğlu ve Flavutlu beldelerimizde yaşayan yurttaşlarımızın da yıllardır süren hastane talepleri karşılanmamıştır'' diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un soruları: 

1. Ülkemiz genelinde hastane kurulması amacıyla bağış yapılan arazi miktarı nedir? Devlet hastanesi olarak işlev gören kaç arazi bağıştır? Bağışta bulunan vatandaşlarımızın özel koşulları veya şartları olmuş mudur? Nelerdir? Bu hayırsever yurttaşlarımız kimlerdir?

2. Bu bağışların illere göre dağılımı nasıldır? Hangi illerde ve hangi büyüklükte arazilerdir?

3. Şehir hastanesi açılan illerimizde yukarıda ifade edilen bir durum yaşanmakta mıdır? Örneğin, Ankara Numune Hastanesinde böyle bir durumun yaşandığı doğru mudur?

4. Şehir hastanesi açılan illerimizdeki kapatılan hastane arazileri üzerindeki tasarrufunuz ne olacaktır?

5. Şehir Hastanelerinin yatak yönünden yetersiz yoğun bakım üniteleriyle ilgili çözüm üretecek misiniz?

6. Adana'da Yüreğir İlçesi'nde kapatılan ve yerine yeniden yapılacağı söylenen hastane ile ilgili bir gelişme var mıdır? Hastane yapımı için ihale yapılmış mıdır? Bu hastane gerçekten yeniden yapılıp halkın hizmetine sunulacak mıdır?

7. Adana Batı Seyhan'da söz verilen devlet hastanesi ile ilgili son gelişmeler nelerdir? Bu hastane yapılıp halkın hJzmetine açılacak mıdır?

8. Adana'nın Yüreğir bölgesinde tarım faaliyetlerinin yoğun yapıldığı Doğankent, Solaklı, Yunusoğlu ve Havutlu beldelerimizde yaşayan yurttaşlarımızın ihtiyacı olan hastane taleplerini ne zaman karşılayacaksınız? Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın en doğal sağlık hakkı neden görmezden geliniyor, bu talebe kim yada kimler sessiz kalıyor?