30 / 04 / 2024

Hatalı müteahhit 10 yıl meslekten uzaklaştırılacak!

Hatalı müteahhit 10 yıl meslekten uzaklaştırılacak!

 Can ve mal güvenliğini tehdit eden müteahhide 6 bin lira ceza kesilerek 10 yıl meslekten uzaklaştırılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın "defolu müteahhide iş yok" dediği çalışmanın ayrıntıları netleşti



Bakanlığın depreme daha dayanıklı sağlam binaların yapılması amacıyla 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanmaya başlayacak yeni yapı müteahhitliği sisteminde bu tür müteahhide yaşam alanı kalmıyor.

Yetki iptal cezası

Yapım işinin ruhsat, etüt ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilmesi ve verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi halinde beş yıl; ruhsat, etüt ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilen imalatın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi halinde on yıl; Bakanlıkça olumsuz kayıt değerlendirmesi yapılan hallerde bir yıl, süre ile yetki belgesi numaraları iptal edilecek.
 
Para cezası da var
 
Yapıyı mevzuata aykırı olarak inşa eden müteahhitlere verilecek para cezaları yeniden belirlendi. Buna göre, mükellefiyetleri yerine getirmeyen müteahhit ve şantiye şefine, ilgisine göre ayrı ayrı olmak üzere 2 bin lira; bu fiillerin çevre ve sağlık şartlarına aykırı olması halinde 4 bin lira, can ve mal emniyetini tehdit etmesi halinde 6 bin lira idari para cezası verilecek.
 
Borç takana da iptal
 
Müteahhidin yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarını ödememesi ve diğer sorumluluklarını yerine getirmemesi hallerinde yetki belgesi bir yıldan az olmamak üzere iptal edilecek. Borçlar ödeninceye kadar yeni yetki belgesi verilmeyecek. Yetkisi iptal edilen müteahhit yeni belge alıncaya kadar yeni iş üstlenemeyecek, ancak mevcut işlerini tamamlayabilecek. Yetki belgeli yapı müteahhidi olmaksızın başlanılan yapının ruhsatı iptal edilerek yapı mühürlenecek.
 
120 bin müteahhide numara
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uygulamada aksaklığı önlemek ve yığılmalara engel olmak amacıyla kayıtlarına ulaşılabilen yaklaşık 120 bin müteahhide Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarasıî oluşturdu. Müteahhitler Bakanlığın internet adresinden numaraları olup olmadığını kontrol edip, yine internet üzerinden kayıt olabilecekler. Vatandaş da internet üzerinden müteahhitleri kolaylıkla sorgulayabilecek.
 Erdoğan SÜZER/ BUGÜN GAZETESİ


Geri Dön