Hatay Arsuz'da 45 bin dönümlük arazi sit alanı ilan edildi!
9 ilde Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen Tarım Ovası (Tarımsal Sit Alanı) uygulaması, Hatay Arsuz'daki 45 bin dönümlük alanı da kapsadı.
Hatay’ın Arsuz ilçesinin de içinde bulunduğu 49 ilde Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen Tarım Ovası (Tarımsal Sit Alanı) uygulaması, 45 bin dönüm gibi büyük bir alanı kapsarken, bu karar Arsuz’un gelişmesine ve turizm hedeflerine büyük bir darbe anlamına geliyor.
Madenli Mahallesi Tekel Depolarından başlayıp, kesintisiz olarak ile Arpagedik-Höyük sınırlarına kadar devam eden 45 bin dönümlük alan Tarımsal Sit Alanı kapsamına alındı. Arsuz’un turizm hedeflerini sıkıntıya sokacak bu karar ise Bakanlar Kurulu tarafından 2016 yılı Aralık ayında alınarak Resmi Gazete’de de 2017 yılı Ocak ayında yayınlandı.
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha turizm hedefleri olan bölgenin geleceği açısından olumsuz yönde etkileyecek Bakanlar Kurulu kararını Belediye Meclis toplantısında açıkladı.
Tarım ve turizm aksı üzerinde kurulu olan ve bu yönde gelişim gösteren Arsuz’da hedeflerin planlamasına dikkat çeken kısa bir konuşmanın ardından Bakanlar Kurulu kararını açıklayan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, turizm hedefleri olan Arsuz’da tarımı ihmal etmeden, geliştirmek suretiyle desteklediklerini hatırlattı ve 45 bin dönümlük tarımsal sit alanı kararının ayrıntılarına dikkat çekti.
Türkiye genelinde 49 ilde 141 büyük ova adı altında tarım ovası kararının 2016 yılı Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildiğini belirten Başkan Culha, 45 bin dönüm araziye tekabül eden alanın tarımsal sit alanına dönüştürüldüğünü söyledi.
Geçmişte imar planı olup da imarlaşan alanların da Tarımsal Sit Alanı kapsamına alındığına dikkat çeken Başkan Culha, bunun ciddi sorunları da beraberinde getireceğini söylerken, bu konuda girişimlerinin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde sürdüğünün altını çizdi.
Arsuz’un turizm hedeflerini sekteye uğratacak bir gelişmeyle karşı karşıya kalındığını belirten Başkan Nazım Culha, Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal ova kapsamına alınan bir bölgenin dönüşümünün yine bir bakanlar kurulu kararıyla dönüştürüleceğinden, bu durumun düzeltilmesi veya en azından revize edilmesinin çok zor olduğunu üzülerek ifade etti.
Tarım alanlarının korunması yönünde taraf olduklarını hatırlatan Başkan Culha, kentin gelişimine sıkıntıya sokacak abartılı şekilde düzenlenen Bakanlar Kurulu kararının, Arsuz’un turizm kenti olması yönündeki çaba ve çalışmalarını çok ciddi anlamda etkileyeceğine vurgu yaparak, turistik tesislerin yetersiz olduğu bölgeye gelen turistlerin maydanoz tarlalarında dolaşamayacağını esprili bir üslupla anlattı.
Makul oranlar ölçüsünde, özellikle imarlı alanların bu kapsamdan çıkarılması, ana yol aksı üzerinde uygun mesafelerde alanların imara açılması gerektiğine olan inancını ifade ederken, yetkililerden anlayış ve ilgi beklediklerini belirten Başkan Culha, her ilçe ve ilden herkesin bir şekilde Arsuz’da mülkü olduğunu söyledi ve bu mağduriyetin herkese sirayet ettiği bir durumun söz konusu olduğunu ifade etti.
Tarımsal Sit Alanı konusunun Bakanlar Kurulu kararı boyutunu açıklayan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın ardından konunun teknik boyutunu açıklayan Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Özgür Murt, Tarımsal Sit Alanı’na ayrılan bölgeyi harita üzerinde açıklayarak sıkıntının boyutunu açıkladı.
8. Gün Gazetesi