27 / 04 / 2024

Hatay Dikmece TOKİ konutları için zeytinlik arazilerine acele kamulaştırma kararı! Halk direniyor!

Hatay Dikmece TOKİ konutları için zeytinlik arazilerine acele kamulaştırma kararı! Halk direniyor!

Depremin ardından inşa edilmesi planlanan TOKİ konutları için, Hatay‘ın Dikmece bölgesinde bulunan zeytinlikler ve tarım arazilerine ‘acele kamulaştırma’ kararı verildi fakat halk bu duruma direniyor.



Hatay Dikmece’de  TOKİ  konutlarının yapımı için tarım arazilerine verilen “acele kamulaştırma” kararına karşı köylülerin direnişi devam ediyor. Davanın bir sonraki duruşması 2 Ocak’ta görülecek.

HALK, TOKİ PROJESİNE KARŞI ÇIKIYOR!

Tarım arazileri ve zeytinlikler üzerine yapılması planlanan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları projesine karşı çıkan bölge halkı, konuyu yargıya taşıdı. 

Antakya merkeze 10 kilometre mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle yapılaşma için tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri yer alıyor. 

Dikmece halkı acele kamulaştırılan zeytinlik ve tarım arazilerini korumak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’ye dava açmıştı.

Kamulaştırmada herhangi bir kamu yararının gözetilmediğini dile getiren Dikmece halkı, usulsüz kararla birçok kanun maddesinin de ihlal edildiğine dikkat çekmişti.

Hatay Dikmece TOKİ konutları için zeytinlik arazilerine acele kamulaştırma kararı! Halk direniyor!

YAPIMI DURDURMA KARARI VERİLDİ

Köylü halkı en öncelikli insan hakkı olan yaşam hakkını savunduklarını belirttiler. Bölge halkının yapılması planlanan inşaatlara karşı çıkması ve konuyu yargıya taşıması üzerine Hatay 3’üncü İdare Mahkemesi, Kasım 2023’te TOKİ konutlarının yapımı için yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 

BİR SONRAKİ DURUŞMA 2 OCAK'TA!

Davanın avukatı Ecevit Alkan, bu yürütmeyi durdurma kararı ile zeytinlikleri kurtarabildiklerini ifade ederek, bir sonraki duruşma için şu ifadeleri kullandı: “Bir sonraki duruşmanın 2 Ocak’ta yapılacağını öğrendik. Yapılan işlemlerin hukuka uygun olmadığı ortada. Bu duruşmada davanın iptalini bekliyoruz.” dedi.

KÖY HALKI NEDEN DİRENİYOR?

Köy halkı topraklarını korumak için direniyor. Çünkü 300-400 yıllık zeytinliklerin bulunduğu Yukarı Dikmece’de oldukça geniş bir alanı kapsıyor.

Toplam 7500 dönüm zeytinliğin yer aldığı Dikmece’de Derince denilen özel bir cins zeytin yetişiyor. Hem yağı hem zeytini çok kıymetli olan bu zeytin türü de istimlakla beraber yok olacak.

Dikmeceliler hem toprağına, hem zeytinliklerine hem de yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniyor.

Antakya Dikmece’de ‘durdurma’ kararının devamına karar verildi!

Geri Dön