Kentsel Dönüşüm

Hatay Payas'ta 10 bin konut dönüşecek!

İdealist bir öğretmen, bir ilçenin kaderini değiştirdi. Unutulmuş ve kaderine terk edilen küçük sahil kasabası görünümündeki Payas, bugün adeta kabuğunu kırıyor, modern ve çağdaş bir kent olma yolunda hızla ilerliyor.

Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir yerleşim yeri olan Hatay’ın Payas İlçesi, küllerinden yeniden doğuyor. Bir dönem kaderine terk edilen ve ‘küçük bir sahil kasabası’ olarak öne çıkan Payas, bugün adeta kabuğunu kırıp, modern ve çağdaş bir kent kimliğine kavuşuyor. Altyapısı tamamlanan ve Türkiye’ye örnek olacak projelerin hayata geçirildiği Payas, barındırdığı potansiyel ve kültürel mirasıyla da adeta patlama yapmaya hazırlanıyor. Hani bir söz vardır, siyasetçilerin dillerinden düşüremediği; “Bir şey değişecek, her şey değişecek” diye. Bu sözün anlam kazandığı yerlerden biri de Payas. İdealist bir öğretmen, koca bir ilçenin kaderini değiştirdi. Doğup büyüdüğü topraklarda halkına ‘öğretmen’ olarak hizmet veren Bekir Altan, unutulan ve kaderine terk edilen Payas’ta yaşanan sorunlara karşı duyarsız kalamadı ve 1999 yılında çok sevdiği mesleğini bırakıp, elini taşın altına koydu. 


TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

Ve aradan geçen 16 yıllık zaman diliminde Payas’ın da kaderi değişti. Sanayi ve ticarete dayalı ekonomisi, tarihi ve doğal güzellikleriyle bir dönem ‘Türkiye’nin en büyük kasabası’ olarak bilinen Payas, bugün 40 bini aşan nüfusuyla dikkat çekiyor. Altyapısı tamamlanan Payas, üst yapısıyla da modern bir ilçe olma yolunda da hızla ilerliyor. Peki bu değişim nasıl başladı? 16 yılda neler yapıldı? Gelecekte Payas’ı ne bekliyor? İşte tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtını bulabilmek için Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ın kapısını çaldık. 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılan; ‘Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde ağırlıyor bizi Bekir Altan. Sade ama her bir adımda tarih kokan odasında bizi adeta zamanda yolculuğa çıkartan Altan, bugüne kadar yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlatırken, bir bakıma da hayallerini dile getiriyor. 


‘ENKAZ EDEBİYATI’ Yok 

Yerel yönetimlerde bugüne kadar göreve gelen her belediye başkanının, ‘enkaz edebiyatı’ yapıp, kendinden önceki dönemi eleştirip öne çıkmaya çalıştığını hatırlatan Bekir Altan, “Sanayinin at başı gittiği, özellikle demir-çelik ve kömür sektöründe Türkiye’ye yön veren Payas’ın kaderi bu olmamalıydı. Beni belediye başkanlığına sürükleyen de bu oldu. Payas’ın makûs talihini kırıp, elimizi taşın altına koyduk” ifadesini kullandı.   


SÖYLEME SAHİP ÇIKTIK

Altan, “Her şey, 1970’lerin başında İSDEMİR’in inşasıyla başlamış. Ekmek umuduyla bölgeye gelenler, dört duvarı çevirip kendine ev yapmış. Sanayi geliştikçe gecekondulaşma da artmış. Bugün ne yazık ki, ilçenin yüzde 90’nda çarpık yapılaşma var. Bok kötü bir görüntü bu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde radikal kararlar alıp, ’20 yılda ülkeyi dönüştüreceğiz’ dedi. Biz de bu söyleme sahip çıktık” dedi. Altan, “Birçok belediyede, ‘Yeraltına yatırım yapan akıllı bir başkan değildir. İmar uygulaması yapan başkan seçimi kaybeder’ anlayışı hâkim. Önceki başkan imar uygulamalarıyla can yaktı, bense gönüller yaptım. Şehri cilalamadık, altyapıya önem verip, şebekeleri yeniledik” diye konuştu. 


Ödüllü park gururu

Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları’nda Payas’a ‘Şehircilik Ödülü’ kazandıran; ‘Türk Yurdu Parkı ve Türkevi’, Karbeyaz Mahallesi’nde 15 bin 500 metrekarelik bir alanda kurularak hizmet açıldığını kaydeden Bekir Altan, projenin Selçuklu mimarisinden esinlenerek hayata geçirildiğini anlattı. Altan, parkın peyzajında

39 ağaç ve 31 çalı türünden toplam 172 ağaçla birlikte 2 bin 119 çalı kullanıldığı bilgisini verdi. Parkın içinde de basketbol sahaları, spor aletleri, yürüyüş yolu, fitness ve çocuk oyun alanları da bulunuyor.


SiYASET DEĞiL HiZMET ÜRETTiK

Siyaset yapmadıklarını, halka hizmet etme noktasında farklı bir belediyecilik anlayışını ortaya koyduklarını kaydeden Altan, önceliği de altyapıya verdiklerini belirtti. Altan, “Bütün şehrimize kanalizasyon sistemi döşediğimiz gibi artık suların tamamını arıtacak 2 arıtma tesisi yaptık. Bunu yaparken de hem maliyeti düşürdük, hem de tesisi kısa sürede tamamlayıp hizmete sundu. Bir metreküplük suyumuz ne denizi, ne dereleri, ne de tabiatı kirletiyor” şeklinde konuştu. Altan, “39 bin kişilik ilçemize 300 bin kişiye yetecek kadar su getirdik. Vatandaşımız, Amanos Dağları’nın kaynak sularından içiyor. Bunu da kendi bütçemizden karşılayıp, diğer belediyelere ders olacak bir hizmet ürettik. Hatay’da bugün 15 ilçe var ve bu yerleşim bölgelerinde su açısından kendi kendine yeten tek ilçe Payas. 30-40 yıl yetecek suyumuz var. Biz siyaset yapmadık, insanımızın neye ihtiyacı varsa onu karşıladık” yorumunu yaptı.


BÖLGENiN KADERi DEĞiŞECEK 

Hatay ve çevre illerine ekonomik katkı sağlaması beklenen ‘Amanos Tünelleri’ için çalışmalar sürüyor. Payas Belediye Başkanı Bekir Altan da projeyi önemsiyor. Altan, “Gaziantep-Şanlıurfa bölgemizi ve komşu Ortadoğu ülkelerini denize bağlayan kısa yol için Amanos Dağları delinecek. Amonos Tünelleri’nin açılmasıyla bir göç hareketi bekliyoruz. 10 yılda Payas’ın nüfusu 100 bine ulaşacak” dedi.  


10 bin konut dönüşecek

Kentsel dönüşüm konusunda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile ortak hareket ettiklerini anlatan Altan, İstiklal ve Kara Cami Mahallesi’nin bir kısmında başlatmış oldukları dönüşüm sürecinde 2 bin 500 konutu 2015 yılı içerisinde tamamlamayı planladıklarını belirtti. Altan, önümüzdeki 5 yıllık zaman diliminde de Payas’a 10 bin konutu dönüştürmeyi planladıklarını söyledi ve ekledi; “Bütün ilçe dönüşecek.” Bekir Altan,“Sorun ve sıkıntıları çözüp, artık önümüze bakıyoruz. Bugün artık Payas’ı özel ölçekte Türkiye, genel ölçekte de dünyanın ulaşabileceği ölçekte tanıtmak istiyoruz” ifadesini kullandı. 


Türkiye'nin Oscar'ını aldı

Başkan Altan, "Herkes bize bir farklılığı dile getirdi, ‘Siz, belde belediyesi olarak bu işi nasıl yapıyorsunuz? İller bile bunun üstesinden gelemez’ dediler. Biz, önemini kendi çerçevemizde biliyorduk ama uluslararası anlamda bu kadar önemli bir iş yaptığımızın farkında değildik. Tarihi eserler konusunda ‘Türkiye’nin Oscar’ı olarak kabul edilen; ‘Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nü Payas’a getirdik” dedi.


Yeni yaşam merkezi olacak 

Tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nin, sadece bir kültür mabedi olarak değil, aynı zamanda da Payas’ta ticaretin de merkezi olacağını söyleyen Altan, "Ortaya konulan projeyle birlikte külliye içinde kent müzesi, restoran, işyerleri de yer alacak. Bölgenin örf ve adetlerini simgeleyen, el işi göz nuru ürünler burada üretilip, satışa sunulacak" dedi. Bölümlerin aşama aşama faaliyete geçirildiğini anlatan Altan, işyerleri için de sözleşme hazırlandığını belirtti. Altan, külliyenin 24 saat canlı, hizmet alınabilecek bir alan, Payas’ın yaşam merkezi haline geleceğini dile getirdi.  


Zamana meydan okuyor

1574 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen ve dönemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa’nın adını taşıyan külliye içinde yer alan Sarı Selim Camisi’nin bahçesinde tam 13 asırlık bir zeytin ağacı bulunuyor. Neredeyse dünya tarihine tanıklık eden zeytin ağacının da en az bin 350 yıllık olduğu tahmin ediliyor. İhtişamıyla dikkat çeken ağaç, yılda ortalama 300 kilo zeytin veriyor. Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, ‘dünyanın en yaşlı ağacı’ olarak da bilinen ağaçla ilgili bir anısını da paylaştı. 


DÜNYANIN EN YAŞLI AĞACI 

Altan, “10 yıl önce AB ülkelerinin büyükelçilerinin eşleri ilçemize geldi. Bazıları ağaca sarılıp, bir süre trans halinde kaldı. Merak edip, nedenini sordum. Bana; ‘Bunca yıl, bunca savaş, afet görüp de ayakta kalan bu ağacın pozitif enerjisinden bir nebze de olsun almak istedik’ yanıtı verdiler. Yaşam enerjisine hayran kalmışlar” dedi.


Akşam/Soner Kan