Kent Haberleri

Hatay'da 2 bin 509 depremzede esnaf geçici iş yerlerine kavuştu!

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da 2 bin 509 esnafa devlet desteğiyle inşa edilen geçici iş yerleri teslim edildi.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, esnafın iş yerlerine kavuşması için devlet desteğiyle başlatılan çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından da hızlandırıldı

6 Şubat tarihindeki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, Hatay'da 48 bin 422 iş yeri yerle bir oldu. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, esnafın iş yerlerine kavuşması için devlet desteğiyle başlatılan çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından da hızlandırıldı.

Şehirde belirlenmiş olan alanlarda iş makineleri yardımıyla elektrik ve su hattının döşendiği alanlara , prefabrik geçici iş yerleri yapıldı.

Yapımı çalışmaları tamamlanmış olan iş yerleri, kura çekiminin ardından 2 bin 509 depremzede esnafa teslim edildi.

"Bazı iş yerlerini 3-4 esnaf kullanıyor"

Koordinatör Vali Osman Kaymak, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada depremde iş yerleri yerle bir olan esnaf için geçici prefabrik dükkanlar yapıp teslim ettiklerini söyledi.

Koordinatör Vali Osman Kaymak, şehir genelinde şu anda 3 bin 880 dolayında iş yerinin yapım çalışmalarının sürdüğüne değinerek, "Söz konusu bu iş yerlerinden 2 bin 509 esnafa anahtar teslimlerini yaptık. Bu da aşağı yukarı 1977 dükkan yapıyor. Bazı iş yerlerini ise 3-4 esnaf kullanıyor. Avukat ve sigortacı gibi, bir dükkanı verdik, 3 avukat, 3-4 sigortacı birden kullandığı için esnaf sayısı da fazla. Diğer kalanlar ise tamamlanmak üzere. Şu an kentimizdeki toplamda 47 noktada çarşıların yapımı sürüyor." dedi.

Osman Kaymak, iş yerlerinin çeşitli valilikler öncülüğünde Emlak Konut GYO'nun destekleriyle yapıldığını belirterek inşası devam edenlerin de ilerleyen dönemlerde tamamlanacağını söyledi.

İş yerlerinin kalan bölümlerinin bayramdan sonra teslim edileceğini dile getiren Osman Kaymak, şunları kaydetti: "Şu an kentimizde dükkanların bir bölümü faaliyete geçti. Bir bölümünün anahtarlarını verdik. Şöyle bir sorun yaşıyoruz; anahtarı alan esnafımız hemen dükkanı açamıyor çünkü hazırlıklar yapması gerekli. İşte malzeme yok, tezgah, malzeme, sermaye bulacak. Bu sebeple de belli bir süre veriyoruz. Genelde işlemleri şu şekilde yapıyoruz; öncelikle bir bölgenin yapım çalışmasına başlayınca bu alanı vatandaşlara duyuruyoruz. 'Şu bölgede şu lokasyonda toplamda 300 dükkan yapılacak' diye duyuruyoruz, depremde iş yerini yitiren ve esnaf kaydı olanlar, bize müracaat edebiliyor. Yani dışarıdan bir kişi gelip buradan dükkan istediğinde ona vermiyoruz. Sayı fazla olduğu için de biz bunları kura ile belirliyoruz."


"Bölgede yaralar hızla sarılmaya çalışılıyor"

Yaptığı açıklamada afetzedeleri konteyner kentlere taşımaya devam ettiklerini söyleyen Osman Kaymak, şöyle konuştu: "Önceleri çadırlar vardı. Millet çok çadır istiyordu. Çadırları kaldırıp konteynerlere vatandaşlarımızı taşımaya başladık ve hızlı biçimde konteynerler kuruluyor. Hükümetimiz çok sayıda konteyner bağlantısı yaptı. Hak sahibi vatandaşları konteynerlere alacağız. Arkasından kamu görevlilerinin sorunları da çözülmeye çalışılıyor. Kalıcı konutlar da başladı. Onlar yapılıyor. Bölgede yaralar hızlı bir şekilde sarılmaya çalışılıyor. Devlet güzel çalışmalar yaptı. Bunları da milletle beraber yaptık. Özellikle ben 3 Mart tarihinde geldiğimde vatandaşlar çadır talep ediyorlardı. Binlerce, yüz binlerce yemek pişirilirdi, şimdi artık yavaş yavaş azalıyor. Artık insanlar kendi hayatlarını da kurmaya çalışıyor, canlanmaya çalışıyor. Biz de bu hareketliliği görüyoruz. Kentte hareketliliği görünce biz de çok mutlu oluyoruz. Hep beraber yaraları saracağız. Biz bundan dolayı bütün kurumlara, hayırseverlere çok teşekkür ediyoruz."

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Kalıcı konutlara geçilmesi için seferberlik vaktidir!

Dünya Bankası onayladı! Deprem bölgesi için 1 milyar dolarlık finansman sağlanacak!

Deprem bölgesinde 850 bin bağımsız birim yapılacak! Bakan Özhaseki son rakamları verdi!