Genel

Hatay'da antik Roma stadı bulundu!

Antik Roma'nın en geniş olimpiyat stadının Hatay'da olduğu ortaya çıktı.  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlar Kurulu'na sunacağı öneri ile stat alanında kazı yapılması için Mustafa Kemal Üniversitesi'ne yetki verileceğini bildirdi

Ben-Hur filmindeki meşhur sahnelerde de anlatılan ve M.Ö. 1'inci yüzyıla ait olduğu saptanan toprak altındaki stadın gün ışığına çıkartılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan talimat geldi.

100 DÖNÜMLÜK ALANDA TARİH YATIYOR
Geçtiğimiz günlerde Hatay'da bazı incelemeler yapan Bakan Günay, Küçükdalyan Beldesi, Atatürk Mahallesi'ndeki gecekonduların arasında duran boş araziyi görünce gözlerine inanamadı. Burada Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeologlarından bilgi alan Günay'a, 100 dönüme yakın alanda, toprak altında, Roma'nın en geniş katılımlı yarışmalarının yapıldığı olimpiyat stadının bulunduğu aktarıldı. Jeo-radarlar yoluyla toprak dokusunun altındaki eserlerin yerlerini tespit ettiğini ifade eden uzmanlar, M.Ö. 1'inci yüzyıla ait olan U şeklindeki stadyumun at yarışlarından çeşitli sirk gösterilerine kadar pek çok önemli yarışmanın ana mekanı olduğunu kaydetti.

"HEMEN KAZILARA BAŞLANMALI"
Stadyumun biraz ilerisindeki antik agora mekanını da inceleyen Günay, "hemen kazılar başlamalı" talimatını verdi. MKÜ ekibinin kazı yapabileceğini belirten Günay, yetkinin verilmesi için Bakanlar Kurulu'na konuyu taşıyacağını belirtti.

500 BİN KİŞİ STAT DA CAN VERDİ
Tarihi stadın toprak üstünde kalan taşlarının çevre halkınca taşındığı ve tahrip edildiğine dikkat çekilirken, M.Ö. 526 yılında yaşanan büyük depremde söz konusu stadyumun tamamen tahrip olduğu ve 500 bin kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor. Stat için Fransızların 1930'lu yıllarda bir kazı yaptığını ve çok sayıda eseri yurt dışına kaçırdığını anlatan arkeologlar, 80 yıl sonra bölgede ilk kez kapsamlı kazı yapılacağını söyledi.


BEN-HUR'DA ANLATILAN STAT
Arkeologlar, Lewis Ballace'ın kitabından uyarlanan, 1959 yapımı Ben-Hur filminin de söz konusu stadı anlattığını söyledi. Filmde meşhur at arabası yarışlarının yapıldığı stadın Hatay'da toprak altında yatan yer olduğu kaydedildi.


"KAZI SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK"
Şu an Türkiye'de 120'den fazla yerli, 40'dan fazla da yabancı arkeoloğun yaptığı kazıların olduğunu ifade eden Günay, bunlara kamunun ayırdığı kaynakların son derece sınırlı olduğunu ama çeşitli imkanları zorlayarak dünya ölçeğinde takip edilen bir seferberliği başlattıklarını söyledi. "Hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakarak anlaşılıyor" diyen Günay, tarihe sahip çıkmadan geleceğine de sahip çıkamayacağını belirtti.
Sabah