Ekonomi

Hatay’da depremin bilançosu çok ağır: 1700 işletme yıkıldı, sanayi yok oldu!

Kahramanmaraş depremlerinin ardından önemli ölçüde yıkıma uğrayan Hatay, dün meydana gelen iki depremle birlikte yeniden büyük hasarlar aldı. Şehirde küçük sanayi işletmeleri büyük bir bölümü yıkılırken, çalışanlar da daha güvenli şehirlere göç ediyor.2 bin civarındaki küçük sanayi işletmesinden bin 700’ünün yıkılmış durumda olduğu belirtilirken, sanayiciler şehirdeki barınma sorunları nedeniyle personel bulmakta sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti

Kahramanmaraş depremlerinin ağır hasarlar alan Hatay’da çok sayıda binanın yanı sıra işyerleri de büyük yıkıma uğradı. 2 bin civarındaki küçük sanayi işletmesinden bin 700’ünün yıkılmış durumda olduğu belirtilirken, sanayiciler şehirdeki barınma sorunları nedeniyle personel bulmakta sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.

Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan depremlerden en fazla etkilenen şehirlerden birisi de Hatay oldu. Çok sayıda bina yıkılırken, binlerce insan da enkaz altında kaldı. Dünya Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, depremin bedelini çok ağır bir fatura ile ödeyen şehirde, küçük sanayi işletmeleri de ağır hasar aldı. Tarih ve gastronominin merkezi olarak bilinen Hatay, ayrıca ayakkabı, demir-çelik, tarım ve turizm sektörler ile öne çıkıyor. Şiddetli depremler sonucu ağır yıkımların yaşandığı Hatay’da dağ yamacına kurulmuş olan Organize Sanayi Bölgesi’nin çok yüksek zarar görmediği, ancak yan sanayinin adeta yok olduğu belirtildi.

NTV canlı yayınına katılarak bölgedeki son durum hakkında bilgi veren Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, yan sanayi olarak adlandırılan 2 bin işletmenin neredeyse 1700'ünün yıkıldığını dile getirdi.

Çinçin, insan kaynağında ciddi bir sıkıntı yaşanacağını vurgulayarak depremler nedeniyle mavi ve beyaz yakalı çok sayıda çalışanın Hatay’ı terk etmek zorunda kaldığına işaret etti. Çinçin, özellikle çocuklu ailelerin eğitim için çevre şehirlere göç ettiğini belirterek, mavi ve beyaz yakalı çalışanlara güvenli ortamlar yaratılması gerektiğini, bunun başarılması halinde ancak üretime dönmenin mümkün olacağını kaydetti.

HATAY YİNE SALLANDI

Öte yandan Hatay dün akşam saatlerinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler ile yeniden sallanırken, şehirde ağır hasarlı çok sayıda binanın yıkıldığı belirtildi. Son yaşanan depremlerin ardından ise Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün yaptığı açıklamalar yeniden gündem oldu. Görür, Kahramanmaraş'ta peşe peşe yaşanan depremlerin ardından yaptığı açıklamalarda, Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğin ve o bölgeye bir yük geldiğini düşündüğünü ifade etmişti.

NACİ GÖRÜR UYARMIŞTI

Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğine işaret eden Görür, “Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı olarak düşünülen irili ufaklı faylar bulunmakta. Bu nedenle Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferi olabilir. Oralara bir yük geldiğini düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Doğu Anadolu fayının enerjisini boşalttığını ve azalttığını söyleyen Görür, uzun dönem bu bölgede büyük depremlerin meydana gelmeyeceğini ancak Hatay ve Adana bölgesinde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizmişti.