Dekorasyon

Hatay'da olsası bir depremde 4 bin bina tamamen yıkılacak

Hatay´daki olası deprem senaryosunda 8 şiddetindeki depremde 4 bin binanın tamamen yıkılacağını vurgulandı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, büyük kentlerdeki yapılaşma, nüfus artışı, çevre sağlığı ve şehir alt yapısının meydana gelebilecek bir depremdeki muhtemel riskleri artırdığını söyledi.

Erdik, Antakya Belediye Meclis Salonu´nda, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Hatay Şubesince düzenlenen "Depremle Yaşamak´ konulu konferansta yaptığı konuşmada, deprem tehlikesi ve riskin belirlenmesi için deprem direnci zayıf yapı ve alt yapının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Antakya´nın geçmişinde büyük depremler yaşadığını ve her zaman büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu ifade eden Erdik, kentte olası bir depremin 8 şiddetinde olmasının beklendiğini, bu depremle birlikte kentteki binaların 35 bininde çatlaklar olacağını, 4 bin binanın tamamen yıkılacağını, 10 bin binanın onarılabilecek nitelikte hasar göreceğini vurguladı.

Hatay´daki olası deprem senaryosunda 8 şiddetindeki depremde yaşanacak can kaybıyla ilgili belirledikleri rakamı söylemek istemediklerini de ifade eden Erdik, "Büyük kentlerdeki yapılaşma, nüfus artışı, çevre sağlığı ve şehir alt yapısı meydana gelecek bir depremdeki riskleri artırıyor" dedi.

Depremler sonucunda yaşanan büyük oranlardaki can kayıplarının sigorta şirketlerini ve uluslararası şirketlerini harekete geçirdiğini anlatan Erdik, "Bunların desteğiyle küresel deprem projesi başlatıldı. Proje içinde Türkiye´nin de olması sevindirici, proje dahilinde dünya genelinde deprem riskinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de Türkiye´nin tamamına yakınının deprem kuşağı içinde olduğunu söyledi.

Kentin de birinci derece fay hattı üzerinde yer aldığına dikkati çeken Lekesiz, bu somut gerçekle yüzleşmenin, buna göre tedbirler almanın gerektiğini dile getirdi.

İMO Hatay Şube Başkanı Cihat Mazmanoğlu ise imar ve yapı denetimi sisteminin risk yönetimini kapsayacak biçimde yenilenmesi, zarar azaltma kapsamında gerekli kurumsal yapılanma, mevzuat düzenlemeleri, toplumun afet tehlikesi ve riski konusunda bilinçlendirilmesi ve bu konularda kamu kurum ve kuruluşları ile çeşitli meslek grupları arasında etkin bir iş birliği oluşturulması gerektiğini kaydetti.
AA